Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon!

Október 1-jétől a kisboltok és a nagy boltláncok is 20%-kal emelik a péktermékek árát. Bár a liszt is drágul, még mindig úgy járunk a legjobban, ha magunk készítjük el a kenyeret és a péksütit.

Hogyan lehet olcsóbban?

Az újabb áremelések után egy kiló fehér kenyér ára akár 320380 Ft is lehet, a zsemle, kifli 5060 Ft-ért kerülhet a kosarunkba. Ezek csak az alaptermékek, még nem beszéltünk a teljes kiőrlésű, rozsos, burgonyás kenyerekről, kornspitz és tejes kiflikről, magos zsemlékről, pláne nem a süteményekről és kalácsokról. A liszt árának emelkedése az összes pékterméken meg fog látszani, és ha unjuk, hogy pár zsömléért vagy egy kiló kenyérért egyre mélyebben kell a tárcánkba nyúlni, próbáljuk meg magunk elkészíteni a mindennapi kenyeret.

Filléres fogások hó végi egytálételek >>

Készítsd otthon!

Sem kenyeret, sem péksüteményt készíteni nem nagy ördöngösség. A legolcsóbb, sima BL55-ös liszt ára jelenleg 200–270 Ft között mozog. A különleges lisztek, a rozsliszt, a teljes kiőrlésű vagy a gluténmentes ennél drágábbak lehetnek. A legegyszerűbb kenyérhez a liszen kívül élesztő, só és víz kell, természetesen kerülhet bele burgonya, kukorica, tönköly- vagy rozsliszt, olaj vagy éppen magok. Még kenyérsütő gép sem kell hozzá, csak egy kis gyakorlat, amit pár sütés után megszerezhetünk. Ha rákapunk a kenyérsütés ízére, érdemes kovászt készítenünk, hiszen a házi kovászos kenyér kenterbe veri az összes bolti terméket.

Spórolós vitaminforrás jön az alma >>

Spórolj a kiflin és a kakaós csigán!

A kifli és zsemle ára talán a legnevetségesebb, az áruk 20 Ft környékén kezdődik, de a legtöbb helyen szívbaj nélkül 30 Ft felett adják. Ha otthon készítjük őket, 1 kg lisztből akár 20–25 kiflit vagy zsemlét is megsüthetünk. Péksütit mi is szívesen fogyasztunk, ha viszont aprónép is van házban, akkor kikerülhetetlen, hogy heti egy-két alkalommal kakaós csiga, bukta vagy túrós táska kerüljön a konyhánkba. A süteményt pedig nemcsak az ára, hanem a minőség romlása miatt is megéri otthon elkészíteni. Ha este begyúrjuk a kakaós csigát, reggel friss, ropogós uzsonnával indíthatjuk a gyerekeket az iskolába, leveles tésztából pedig isteni lekváros táskákat, túrós batyukat vagy croissant-okat készíthetünk.

Vegyszermentes háztartás fillérekből >>

Tippek az otthoni pékséghez

  • Ha van egy kis időd, készíts egyszerre nagyobb mennyiséget akár kenyérből, akár zsömléből vagy kifliből. Lefagyasztva bármikor előveheted, így hét közben is lesz otthon friss, házi pékárud.
  • Próbálkozz hidegen kelt tésztából a kakós csigát vagy croissan-t készíteni! Így reggelre megkel, és isteni hétvégi reggelivel kedveskedhetsz a családodnak.
  • Készíts kovászt! Ha egyszer elkészül, csak frissíteni kell, így mindig lehet friss kovászos kenyered otthon.
  • Variálj! Nem kell mindig egyfajta kenyeret sütni, keverhetsz bele magokat, olajos magvakat, burgonyát vagy tejterméket mindig más ízt kapsz. Ne csak kakaós csigát készíts a kedvenc kelt tésztádból, próbáld meg a fahéjas, lekváros vagy vaníliás verziót is!

Finomságok percek alatt leveles tésztából >>

Hozzászólások

Kata58

Egyre jobban rászorulunk a házi sütésre...

vkoveta

azért ha mindent számolunk, nem olcsóbb otthon sem, csak legalább jó :) már ha nem rontjuk el :)

Törölt felhasználó

Hát bizony olcsóbb sok minden, ha otthon készítéd el!! A kenyér az biztosan! Kb egy éve sütöm magam, akkor kiszámoltam, egy kiló kenyér hozzávalókkal, árammal együtt kb 180 ft-ra jött ki. Ha mostani árakkal számítanám szerintem akkor is jóval a bolti ár alatt maradnék! Az egyéb péksüti is könnyen lehet olcsóbb, figyelembe véve, hogy otthon egy tepsivel sütsz és mondjuk nem 1-1 dbot veszel mindenkinek!!

jaccso

így igaz, én 200 huf körül számoltam korábban, de ebben 1/3 rész tk liszt van, oliva olaj és vmilyen mag is..

Törölt felhasználó

Én már próbálkoztam a kenyérsütéssel, finom lett. De a zsemle lapos maradt pedig a recept szerint csináltam. Szerintem a péksütikbe és a kenyérbe nem jó a szárított éleszt?.

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!