Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon!

Október 1-jétől a kisboltok és a nagy boltláncok is 20%-kal emelik a péktermékek árát. Bár a liszt is drágul, még mindig úgy járunk a legjobban, ha magunk készítjük el a kenyeret és a péksütit.

Hogyan lehet olcsóbban?

Az újabb áremelések után egy kiló fehér kenyér ára akár 320380 Ft is lehet, a zsemle, kifli 5060 Ft-ért kerülhet a kosarunkba. Ezek csak az alaptermékek, még nem beszéltünk a teljes kiőrlésű, rozsos, burgonyás kenyerekről, kornspitz és tejes kiflikről, magos zsemlékről, pláne nem a süteményekről és kalácsokról. A liszt árának emelkedése az összes pékterméken meg fog látszani, és ha unjuk, hogy pár zsömléért vagy egy kiló kenyérért egyre mélyebben kell a tárcánkba nyúlni, próbáljuk meg magunk elkészíteni a mindennapi kenyeret.

Filléres fogások hó végi egytálételek >>

Készítsd otthon!

Sem kenyeret, sem péksüteményt készíteni nem nagy ördöngösség. A legolcsóbb, sima BL55-ös liszt ára jelenleg 200–270 Ft között mozog. A különleges lisztek, a rozsliszt, a teljes kiőrlésű vagy a gluténmentes ennél drágábbak lehetnek. A legegyszerűbb kenyérhez a liszen kívül élesztő, só és víz kell, természetesen kerülhet bele burgonya, kukorica, tönköly- vagy rozsliszt, olaj vagy éppen magok. Még kenyérsütő gép sem kell hozzá, csak egy kis gyakorlat, amit pár sütés után megszerezhetünk. Ha rákapunk a kenyérsütés ízére, érdemes kovászt készítenünk, hiszen a házi kovászos kenyér kenterbe veri az összes bolti terméket.

Spórolós vitaminforrás jön az alma >>

Spórolj a kiflin és a kakaós csigán!

A kifli és zsemle ára talán a legnevetségesebb, az áruk 20 Ft környékén kezdődik, de a legtöbb helyen szívbaj nélkül 30 Ft felett adják. Ha otthon készítjük őket, 1 kg lisztből akár 20–25 kiflit vagy zsemlét is megsüthetünk. Péksütit mi is szívesen fogyasztunk, ha viszont aprónép is van házban, akkor kikerülhetetlen, hogy heti egy-két alkalommal kakaós csiga, bukta vagy túrós táska kerüljön a konyhánkba. A süteményt pedig nemcsak az ára, hanem a minőség romlása miatt is megéri otthon elkészíteni. Ha este begyúrjuk a kakaós csigát, reggel friss, ropogós uzsonnával indíthatjuk a gyerekeket az iskolába, leveles tésztából pedig isteni lekváros táskákat, túrós batyukat vagy croissant-okat készíthetünk.

Vegyszermentes háztartás fillérekből >>

Tippek az otthoni pékséghez

  • Ha van egy kis időd, készíts egyszerre nagyobb mennyiséget akár kenyérből, akár zsömléből vagy kifliből. Lefagyasztva bármikor előveheted, így hét közben is lesz otthon friss, házi pékárud.
  • Próbálkozz hidegen kelt tésztából a kakós csigát vagy croissan-t készíteni! Így reggelre megkel, és isteni hétvégi reggelivel kedveskedhetsz a családodnak.
  • Készíts kovászt! Ha egyszer elkészül, csak frissíteni kell, így mindig lehet friss kovászos kenyered otthon.
  • Variálj! Nem kell mindig egyfajta kenyeret sütni, keverhetsz bele magokat, olajos magvakat, burgonyát vagy tejterméket mindig más ízt kapsz. Ne csak kakaós csigát készíts a kedvenc kelt tésztádból, próbáld meg a fahéjas, lekváros vagy vaníliás verziót is!

Finomságok percek alatt leveles tésztából >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.