Kovász recept

Kovász
Kovász
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebb óta terveztem, hogy nekiállok a kovászkészítésnek. A Szakácsok könyvében olvasható kéthetes "kovász-programot" szemeltem ki: végre összejött 14 nap egyben, amikor végig itthon voltunk, és nem utaztunk sehova. Vicces lett volna, ha elmegyünk valahová pár napra és cipelem magammal a kovászomat:-)...
A kovásznak a készítése nem egy bonyolult dolog, sőt. Csupán egy kis törődést igényel: nem szabad megfeledkezni a napi frissítésekről.

hozzávalók / 12 adag

A kezdeti (első nap) keverékhez

A második-harmadik napi frissítésekhez

A negyedik-nyolcadik napi frissítésekhez

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kezdeti keverék hozzávalóit egy zárható tetejű üvegbe tesszük (én befőttes üveget használtam) és villával összekeverjük. Lefedjük az üveget és 1 napig állni hagyjuk a konyhapulton (szobahőmérsékleten).
  2. Egy nap elteltével hozzáadunk 4 ek lisztet és 3,5 ek vizet. Villával összekeverjük, visszazárjuk az üveget és hűvösebb helyen (pincehidegen, esetleg hűtőszekrényben) állni hagyjuk egy napig.
  3. A harmadik napon már látható az erjedés kezdete: buborékok jelennek meg a felszínen. Megismételjük a 2. napi frissítést. (4 ek lisztet és 3,5 ek vizet keverünk hozzá.) Hűvös helyen másnapig állni hagyjuk.
  4. A negyedik napon felnyitás után átkeverjük a már aktívvá vált keveréket, háromnegyed részét kiöntjük és hozzáadunk először 1 dl vizet, ezzel átkeverjük, majd 100 g lisztet is hozzádolgozunk villával (gyors mozdulatokkal). Lefedjük és ismét állni hagyjuk egy napig.
  5. Az ötödik napon megismételjük a negyedik napon végzett frissítést, vagyis a fedőt levesszük, átkeverjük, háromnegyedét kiöntjük, hozzáadjuk a 1 dl  vizet, majd a 100 g lisztet és állni hagyjuk másnapig.
  6. Elvileg a 6. naptól már felhasználható a kovász kenyérsütéshez, de ahhoz, hogy komplexebb íze legyen, több idő kell. Így az elkövetkező pár napon még érdemes várni, a 4. napi frissítéseket megcsinálni (3/4 rész kiönt, 1 dl víz és 100 g liszt hozzáad), és csak a nyolcadik-tizedik naptól használni a kovászt.
  7. A SZK javaslata alapján a kéthetes program utolsó 5-6 napján érdemes naponta egy kenyeret sütni. (Gyakorlat teszi a mestert:-).)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 57 934
elküldve: 8
receptkönyvben: 641
elkészítve: 12/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nadir
nadir k, 2016-01-26 09:11

Kököjszi és Bobojsza négy naposak. Jó étvágyúak, szépen fejlődnek. Kököjszit sima, Bobojszát kenyérliszttel táplálom. Üdvözletüket küldik! (Még néhány nap és átlényegülnek!)

restio
restio v, 2015-03-08 10:28

Kedves Petra! Nagyon köszönjük a részletesen leírt utasításokat és válaszokat.
Az érdekelne, hogy amiatt, hogy joghurttal készül a kovász, mennyire lesz savanykás ízű (vagy sem) az ezzel készült kenyér?

czihatildi
czihatildi v, 2012-10-07 05:10

Ezt sehogy nem értem ha a háromnegyed rész jó, a többit miért kell kiönteni ?Azt miért nem lehet felhasználni mikor ugyan abból az anyagból van. Ez teljes mértékben pocséklás.Tegnap sütöttem egy kovászos kenyeret és a maradék kovászt tovább etetem a következő sütésig,és így folytatom.Ha nincs szükségem a kovászra a hűtőben tartom és két naponta etetem.

petra
Petra / petra cs, 2012-10-11 11:39

teljesen igazad van, tovább lehet ajándékozni, és akkor nem megy kárba
de ha mi etetgetjük tovább az összes kivettet, akkor abból rengeteg kovászunk lenne..

o.rsika
o.rsika / o.rsika p, 2012-01-27 22:44

Kedves Petra!

A kenyérhez szükséges 120 g kovászt mikor lehet kivenni az üvegből? A napi frissítések előtt? A kéthetes program minden napján kell frissíteni? Miután már süthető kenyér az utolsó 5-6 napban? Illetve meg tudod írni, hogy ez a 120 g kovász evőkanállal mérve kb. mennyi? Épp nem működik a mérlegem.

Köszönettel:
Orsi

petra
Petra / petra h, 2012-01-30 09:38

Kedves Orsi,
Igen, a frissítsek előtt lehet kivenni az aznapi sütéshez szükséges kovászt, és igen, végig mehetnek a frissítések. Az evőkanálra vonatkozó kérdésed sajnos nem tudom megválaszolni, kovász híján a hűtőmben:-(.
Remélem, hogy sikerrel jársz!
Jó kenyérsütést!
Petra

o.rsika
o.rsika / o.rsika cs, 2012-02-02 22:45

Kedves Petra,

Még egy kérdés. Ha már felhasználom és kiveszem a 120 g-t, a maradékot frissíteni kell? A maradék 3/4-ét ki kell önteni?
Köszi,
Orsi

petra
Petra / petra p, 2012-02-03 15:35

igen, sajnos a maradék 3/4-re nincsen szükség, el lehet ajándékozni barátoknak, ismerősöknek:-)

o.rsika
o.rsika / o.rsika p, 2012-02-03 16:49

Csak, hogy tutti jól csináljam: kiveszek 120 grammot, a maradék 3/4-ét kiöntöm, majd ahhoz hozzáteszem a 100 g lisztet és 1 dl vizet. Másnap ugyanez a 14. napig. Tovább is lehet folytatni vagy valamikor már ki kell önteni az egészet?
Köszönettel,
Orsi

petra
Petra / petra h, 2012-02-06 12:22

Igen, kiveszel 120 g-ot, amiből sütőd a kenyeret. A maradék 3/4-ét odaadod vkinek, vagy köntöd, és a negyedet frissíted. És így tovább.
Megnéztem a Szakácsok Könyvében, a hosszú távú felhasználásról ezt írja:
"Zárható üvegben kell tölteni, és hagyjuk nyugton a hűtő egyik sarkában. 1 hét múlva már nem néz ki olyan jól, mivel a szilárd része leülepedik az aljára, a folyadék pedig szürkésbarna színű lesz. Ettől még használható, csak így fest a nyugalmi állapotában.
A kovász újraélesztéséhez, 2 púpozott evőkanálnyit vegyünk ki a kovászból, tegyük egy tiszta, zárható üvegbe, és keverjük össze 50 g vízzel és 60 g liszttel. Másnap vegyük ki a keverék 3/4-ét, és a maradékhoz adjunk újra 50 g vizet és 60 g lisztet. Újabb egy nap pihenő. Ismét egy frissítés. Ezután elvileg a kovász aktívvá válik. Ha mégsem indult volna be újra, frissítsük még egyszer."
Cseppet macerás, de néha megéri bíbelődni vele:-), remélem, jól sikerül majd!
Üdv
Petra

o.rsika
o.rsika / o.rsika h, 2012-02-06 17:05

Köszi!Holnap reggel nekifutok a kenyérnek, a hótól úgysem nagyon lehet menni sehova :)

petra
Petra / petra h, 2011-05-23 07:43

kedves Zriga,
6 dl-es befőttesüvegben készítettem a kovászt.
Nem kell a két hét lejárta előtt új kovászt csinálni, pont az a lényeg, hogy abból veszel ki a kenyérhez 120 grammot, ami már elkészült.
Jó kenyérsütést!
Üdv
Petra

Zriga
Zriga h, 2011-05-09 15:13

Kedves Petra! Szeretném én is elkezdeni a procedúrát de nem tudom mekkora üveg lenne jó...ha a háromnegyedét mindig ki kell önteni akkor ugye elég egy kb félliteres..? Vagy inkább nagyobb legyen mint kisebb? Két hetes program?-jól értem, hogy két hétig lehet folytatni a frissítgetést, aztán új kovászt kell csinálni mielött lejárna a két hét és egy másik üvegben elkezdeni erjesztgetni, hogy mindig legyen friss?
Ja én nem használnám fel a kiöntendö részt mert az már erjedésnek indult, de nincsen kész, lehet más fajta nem jó baktériumok vannak benne ami a szervezet számára kártékony. Valószínüleg a jó bacik fogják ezeket a rossz bacikat kiölni ahogy megerösödnek, elszaporodnak. -Gondolom én- Ha jó kenyeret szeretnék ami kovásszal készül, akkor ezt a procedúrát bizony végig kell csinálnom :)

boribakter
boribakter / boribakter v, 2011-04-24 21:58

ez így nagyon pazarló, bocsánat... miért nem lehet felhasználni a kiöntendő részt? biztos, hogy nem lehet...? :$

petra
Petra / petra k, 2011-02-08 10:02

kedves Sütyike,
igen, ki kell mindig önteni a 3/4 részt, és ezt sajnos nem lehet felhasználni sehol...

sütyike
sütyike h, 2011-02-07 18:04

Kedves Petra!

Nagyon szeretnék megtanulni jó kenyeret sütni. Volt már néhány próbálkozásom, de egyik sem volt az igazi.. Kipróbálnám a kovászos kenyeret is, de előtte szeretnék megbizonyosodni, hogy jól értem a receptet. A kérdésem, hogy a 4. napon kiöntöm a keverék háromnegyedét és csak a megmaradt negyed részéhez adom a vizet és a lisztet, majd ez így megy tovább a későbbi napokon is? A többi részét pedig felhasználhatom valahol vagy megy a kukába?

Köszönöm,
Sütyike

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2008-10-25 13:15

Ma kiakarom probalni nagyon tetcik,es ennagyon urolok hagy magtalaltam Magyar kovaszos kenyer receptet.

Steve

68