Dietetikusaink karácsonyi menüje

Kíváncsi vagy, mi kerül egy dietetikus asztalára a karácsonyi ünnepfolyamban? Most öt szakember is lerántja a leplet!

Itt a NoSalty Egészségrovatában kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy olvasóinkat hiteles, közérthető információkkal lássuk el az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatban. Ebben segítségemre van még négy dietetikus kollégám, akiket most megkértem, meséljék el,náluk mi kerül az ünnepi asztalra.

Szálka Brigitta:

„Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy nálunk a karácsony nem az evésről fog szólni, hanem az együttlétről, együttünneplésről. Ez persze nem zárja ki, hogy finomakat együnk, de nincs többféle menüválaszték és desszertkínálat. Fix pont a 24-i vacsora egészen szűk családi körben. Apukám jóvoltából balatoni fogas kerül az asztalra. A halat nem hagyományos módon rántom: panírozás után kenőtoll segítségével, étolajjal vagy vajjal kenem meg, és sütőpapíron sütöm meg. A karácsony másik főszereplője nálunk a majonézes burgonyasaláta. Ehhez egy-két napig lilahagymás-ecetes húsleveslében pácolom a héjában megfőzött burgonyát. 24-e elmaradhatatlan desszertje a mákos guba, ehhez teljes őrlésű kiflit használok, és reszelt almával is ízesítem a mákot. Mindezeken kívül a hűtőben mindig van friss zöldsaláta, gyümölcssaláta, és a dobozkáimban előre megsütött karácsonyi kekszek."

Brigitta receptajánlója:

Párolt lilakáposzta almával

Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...

Pekándió-korongok

Az összes kísérleti nyers desszert közül ő volt a kedvencem. Nagyon üt! Ha golyóknak formázzuk meg, tökéletes kókuszgolyó helyettes.

Csernus Annamária:

„A karácsonyt megelőző napokban sokat sütök: mézeskalácsot, narancskrémes linzert, gyümölcskenyeret, rugelach-t (a férjem new york-i). Persze ezeket nem mind a szűk család fogyasztja el, hanem nagy részük elvándorol itthonról, jut belőlük a munkahelyre, a barátoknak, és a külföldre szakadt honfitársak hazatérése is gyorsan apasztja. Reggelire bagelt szoktam sütni krémsajttal, füstölt lazaccal fogyasztjuk.

A 24-i ebéd általában nagyon egyszerű, hogy én is tudjak segíteni a fa díszítésben vagy a gyerekek terelgetésében. Idén szerintem zöldséges húsgombócleves, tökfőzelék, tükörtojás lesz a menü. A délutánt/estét már tágabb családi körben töltjük, átmegyünk a húgomékhoz, én viszem az előételt: libamájat, lilahagymát, zöldségeket, kenyeret és a desszertet, ami pedig hagyományosan zserbó. Délután aztán összedobjuk a főételt: idén vajas-póréhagymás sült lazac spenótos csicseriborsóval. Általában akad azért némi krumplipüré is az asztalon, mert a négy gyerek közül valaki biztosan nem eszi a spenótot vagy a csicseriborsót.

A karácsony többi napján pedig utazunk, innentől hagyományos a konyha a családnál, barátoknál: töltött káposzta, halászlé, rántott hal, hagymás krumplisaláta, fatörzs torta, bejgli, és tucatnyi aprósütemény kerül a tányérra.

Szilveszterre malacsült készül káposztával, Újévkor lencsefőzelék és főtt, füstölt marhanyelv kecskesajtos céklakrémmel.

A két ünnep közötti időszakban, ha csak négyesben vagyunk néhány napig, akkor egyszerű ételeket készítek, pl. brokkolikrémlevest, rakott zöldbabot, narancsos sárgarépakrémlevest, paradicsomos-mozarellás tésztát."

Anna receptajánlója:

Szilvás galette

A GALETTE (gálett) egy francia piteféle, általában kerek alakú tészta, ami középen nyitott, a széleket pedig a közepe felé behajtják. Bármilyen szezonális gyümölccsel készíthetünk ...

Szabó Alexandra:

„Idén Szenteste (tojás)bundás-petrezselymes tőkehalfilé kerül az asztalra tepsiben sült burgonyával és friss kevert salátával, desszertnek pedig meggyes-vaníliás creme brulée.

Kislányommal, Pannival az ünnepekre mindig készülünk mézeskaláccsal is. Mivel igazából nincs türelmünk kivárni, amíg megpuhul, ezért a mi kedvencünk a NoSalty Puha mézeskalács receptje."

Szandra receptajánlója:

Mákosguba 3.

Bíró Lajos Kossuth kiflije adta az ötletet, hogy a mákosgubát is hasonlóan készítsem el. A tojás és a tejföl, ami a hagyományos mákosgubában nem szerepel, finomabbá tette.

Isler 3.

Cukrászdában régebben sokszor vettünk islert, így gondoltam, most kipróbálom itthon is. Kisebb formával szúrtam ki a karikákat, és így több kicsi lett.

Gyányi Ditta:

„Először fordul elő, hogy én leszek a házigazda karácsonykor, ezért már novemberben összeállítottam a menüt és közvélemény-kutatást készítettem, hogy megfelel-e a meghívottaknak. Az ételsor kitalálása több szempontból volt nehéz feladat, hiszen a családban vannak húsimádók, könnyű ételeket kedvelők, és olyanok, akiknek nem feltétlenül kell kedvezni karácsonyi ízekkel, inkább szeretik az újításokat.

A 24-i ebéden nem kellett gondolkoznom, mert a párommal és édesanyjával halászlével és mákos gubával ünnepeljük Jézus születését. A mákos gubát bőséges vanília sodóval leöntöm és a sütőben némi kérget kap a finomság, a tradicionális bajai halászlevet bevallom, nem én készítem. Viszont karácsony első napján enyém a konyhai főszerep amikor a szüleim, nagymamáim és a testvérem családja csatlakozik hozzánk. A leves az egyik specialitásom lesz, sütőtök krémleves pirított magvakkal, ehhez már a fagyóban várakoznak a sült sütőtökkel teletömött dobozkák. Főételként fog szerepelni a parmezános spenótos rizottó és töltött rántott palacsinta, de készítünk még töltött káposztát is. Desszertnek étcsokoládéval töltött zabpelyhes túrógombóc, nyakon öntve epervelővel elkevert vanília öntettel.

Elsődleges szempont volt számomra, hogy olyan ételek legyenek, amit előző nap is el lehet készíteni, vagy legalábbis elő lehet rá készülni, hogy az utolsó simításokat végezzem aznap, és a család ne egy fáradtságtól elaléló gazdasszonyt, hanem egy szeretettel átitatott gyereket, unokát, testvért, párt kapjon."

Ditta receptajánlója:

Almalekvár

A főzési idő függ az almafajtától, és hogy mennyire sűrű lekvárt akarunk. Én 30 percig főztem. Ehhez a lekvárhoz hullott almát is használhatunk, vegyíthetjük a fajtákat, hogy minél ...

Jómagam

Nálunk bizony főszerepet kapnak karácsonykor az ételek. Ez leginkább annak köszönhető, hogy imádok sütni-főzni, a konyhában tenni-venni, szívesen tervezem a menüt, szívesen is vásárolok, szóval minden fázist élvezek. Ennek persze gyakran az a vége, hogy órákig állok a konyhában, a végére meg csak elfáradok, és ezt néha meg is bánom. Ezért idén próbálok még inkább optimalizálni időben.

A karácsonyi menüben a klasszikusokat a nagyszülők biztosítják - édesanyám a zserbót (övé a legjobb a világon), vaníliás kiflit, sajtos rudat, anyósoméknál kerül sor a töltött káposztára, bejglire, linzerre, sült húsokra.

Én az „újításokat" vállalom - azaz olyan ételeket, amelyek egyébként nem kerülnek gyakran egyikőnk asztalára sem. A 24-i ebéd idén terveim szerint fácánleves lesz klasszikus húslevesként elkészítve, utána stíriai metélt vagy aranygaluska, ahogy a család kívánja. Szenteste vacsorára idén először nem meleg ételt tervezek tálalni, hanem inkább többféle, kisebb mennyiségű „tapast" - lesznek lazac-, szűzérme- és kacsamellfalatok, sajtok, narancsos saláták - csupa olyasmi, amit már délelőtt el tudok készíteni, és csak a sorukra várnak az esti tálaláskor. Desszertként adott lesz anyukám zserbója, de gesztenyés tiramisut is tervezek még, ha pedig túl sok lenne már az édességből, akkor azt későbbre halasztom. Gondolkozunk még a halászlén, mert igény lenne rá, de még gyűjtöm az erőt a halpasszírozáshoz.

Karácsony másnapján mi megyünk vendégségbe, ahol a klasszikus menü vár minket. Harmadnap pedig általában már nem kívánunk enni, úgyhogy ilyenkor valami hétköznapi, gyors étel kerül az asztalra - pl. főzelék vagy tésztaétel.

Ami nem maradhat el a két ünnep között, az a disznótoros, ennek időpontját nem szoktam előre tervezni, attól függően készül el, hogy mikor tér vissza újra az étvágyunk.

Az én receptajánlóm:

Boeuf Bourguignon

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf ...

Stíriai metélt

A magyar konyhában a tehéntúró felhasználása nagyon sokrétű. Édes és sós főételekhez, süteményekhez is kedvelt alapanyag. A stíriai metélt egyik a sok édes változat közül.

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...