Puha mézeskalács (Mézeskalács 5.) recept

Puha mézeskalács (Mézeskalács 5.)
Puha mézeskalács (Mézeskalács 5.)
65 perc / előkészület: 60 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok-sok mézeskalács receptet kipróbáltam már, de ez vált be a legjobban. Kicsit macerás a ragacsos tészta miatt bánni vele, de a sütőpapír megkönnyíti a dolgot.
Most karácsony nem lévén én szívecskéket szaggattam, a képen látható virágokat pedig a kisfiam készítette és töltötte meg eperlekvárral. Az fogyott el legelőször.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edényben a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat  gőz fölött állandó kevergetés közben besűritjük.
  2. A szirupot a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekevjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a még meleg, de nem forró sziruphoz adjuk.
  3. Hozzáöntjük a lisztet is, és egy-két kanál tejfölt, majd rugalmas tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát szobahőmérsékleten 2-3 órán át állni hagyjuk.
  5. A méz miatt lehet, hogy a tészta kissé képlékeny és nem túl könnyű bánni vele. (Célszerű sütőpapírt használni.)
  6. A tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.  
  7. 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapíron pár perc alatt készre sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 104 848
elküldve: 24
receptkönyvben: 899
elkészítve: 49/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica

Mióta szakács: 2009.10.03.
37 recept

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

RMelinda
RMelinda v, 2013-12-22 17:40

Végeztem a sütéssel,nagyon jó lett,de legközelebb kicsit több fűszert teszek bele,egyébként a tészta recept tökéletes!Mindig ezt fogom készíteni :)
Köszönöm!

Annapozlányi
Annapozlányi p, 2013-12-20 11:48

Nekem most pihen a tészta. Remélem jó lesz a végeredmény. Az illata valami isteni :) Én reszeltem bele egy kis citromot is.
Köszönöm a receptet. Üzenek a végeredménnyel kapcsolatban :)
Anna

mkmkmk
mkmkmk cs, 2013-12-19 14:55

Mennyire kell besurusodnie a szirupnak? Kb egy fel oran at goz folott kavargattam, de epp hogy lett valami suruseg-valtozas, hogy kicsit kremesebb lett az allaga, de nem suru, inkabb meg a folyos kategoria...

mkmkmk
mkmkmk cs, 2013-12-19 23:40

Vsz eleg jol surusodott be, mert az eredmeny jo lett. :) Finom tenyleg, koszonjuk a receptet!

zsofesz82
zsofesz82 szo, 2012-12-22 20:22

Én is csak ajánlani tudom mindenkinek.Nekem ez volt az első mézeskalács sütésem,aki gondolkodik rajta,vágjon bele bátran,biztosan sikerül.Nagy siker volt,köszi a receptet!!!

Lemera
Lemera p, 2011-12-23 09:07

Én is megsütöttem! és rögtön puha nagyon finom!!!

Szandra19
Alexandra / Szandra19 cs, 2011-12-22 17:41

Kedves Vica!

Én ma sütöttem meg a sütit, de nekem kemény lett. Nem tudom miért, elvileg rögtön puha lesz a sütés után. Nekem kemény lett. Mit rontottam el? Pedig mindent úgy csináltam ahogy leírtad.
Üdv.: Alexandra!

Eliz
Eliz sze, 2011-12-21 12:03

Sziasztok!

Tegnap én is megsütöttem. Tényleg nagyon finom és puha lett. :) Mire kisült váratlan vendégek jöttek, és pár darab maradt csak; így ma kezdhetem újra. Én fűszerek helyett, mivel nem kaptam mindent, 3kk mézesfűszerkeveréket tettem, de így is isteni lett.
Köszönet a receptért. :)

Manofalva
Manofalva v, 2011-12-18 19:15

Nagyon köszönjük a receptet! Ma megsütöttük a 3 éves lányommal, de kezdhetjük újra, mert bár senki nem szereti itthon a mézeskalácsot, a terv az volt a karácsonyi hangulatot teremtjük meg az illatával, és a fára készül. Ennek az lett a vége, hogy a család befalta a jó pár tepsinyi mézeskalácsot, maradék még a fán sem tűnne fel :O)
Nagyon jó, nagyon finom, gyors!

osztriga
OsztriGa / osztriga sze, 2011-12-14 10:26

Szia Vica!
Nekem ez sokkal jobban ízlett, mint a "rögtön puha", mert abból nagyon kiéreztem a sütőport, kicsit kesernyéssé tette. Ennek isteni mézes íze van. És éppen annyira roppanós, amennyire el is várom, hogy olyan legyen.
Én a fele arányban rozsliszttel készítettem, és egy kicsit kevesebb (200g) cukrot tettem bele, és 3 ek mézet.
Eredmény: hihetetlenül kezes, könnyen nyújtható tészta. Nagyon jó!! Gyerekek is könnyedén tudták a formákat szaggatni.
Köszönöm, hogy felraktad, ezentúl csak ezt fogom sütni.
Üdv.:
T.

vgyorvari
vgyorvari h, 2011-12-05 11:20

Vica!

Köszönöm a receptet, tényleg puha. Életem első mézeskalácsát sütöttem és neked köszönhetően sikerélménnyel. :)

Szisza
Szisza / Szisza v, 2010-12-19 20:45

Szia Vica!

Én is rögtön fogyasztható mézeskalács receptet kerestem és megtaláltam ;)
Nagyon finom lett és nem a szokásos betonkemény mézes amit talán ha egy hónapra eldobozolsz akkor ehető lesz, hanem hatalmas meglepetésemre puha és csöppet sem száraz süti lett belőle..:)
Az egész család nagyon örült neki, el is kérték a receptet, alig hitték el, hogy ilyet is találni :D
Gratula a recepthez, kellemes karácsonyt! :)

Nájki
Bloemcake / Nájki h, 2010-12-06 16:23

Én csak pozitív élményekről tudok beszámolni! A mézeskalács-tészta először annyira híg volt, hogy aggódtam, hogy nem lesz elég szilárd, mire nyújtani akarom. Mivel késő délután kezdtem hozzá, a kiszaggatást másnapra hagytam, állt egy éjszakát a hűtőben. Kis lisztezés után már könnyen ki tudtam nyújtani. Ügyeltem arra, hogy még szinte lágy legyen a tészta, mikor kiveszem a sütőből, ezt tényleg nem volt több 5 percnél. Omlós lett, másnapra is csak 20 százalékban keményedett vissza, szóval így is puha maradt. Annyit azért csaltam, hogy a liszt fele teljeskiőrlésű rozsliszt volt és csak a másik fele sima liszt. De így is ugyanolyan eredményt értem el.

Bábos Dorka
Bloemcake / Bábos Dorka v, 2010-12-05 15:52

Most próbáltam ki a receptet, de nekem sajnos nem sikerült. Minden előírást betartottam a készítés során, de kőkemény, beton lett a tészta. A kezem még most is vörös, alig tudtam kinyújtani. Emiatt aztán vastag is lett a kalács és a teteje egyenetlen. Az íze pedig csipős a sok szódabikarbónától. Nekem van egy bevált receptem, amit egyszerű összeállítani és kisütni, de az nem lesz azonnal puha. Ezért próbáltam most ki ezt a receptet, hátha. Sajnos, nem jött össze.

Vica
Vica / Vica sze, 2010-11-17 20:38

Szia Etelka!
Sajnos pontos adatokat nem tudok mondani Neked, mert nálunk mindig nagyon gyorsan elfogyott. De szerintem 5-6 napig dobozban biztosan eltartható.
Éva

Ungár Etelka
Bloemcake / Ungár Etelka sze, 2010-11-17 10:47

Szeretném megkérdezni, hogy hány nappal előbb lehet megsütni karacsonykor? Nem szárad nagyon meg? Dobozban lehet tárolni? Köszi előre is a választ. Üdv. Eta

málinda
Bloemcake / málinda p, 2010-11-12 21:38

SZIA ÉVA! mint már az elöbb emlitettem az Eszternek biztos hogy a sütőm is hibás,de nekem mégis a te recepted sikerült jobban,a tavalyit a kisfiam teába áztatta. ezt még karácsony elött mégegyszer megsütöm,mert most túlságosan arra mentem hogy legyen szinük és picivel ha elöbb kivettem volna fakóbb de még jobb lett volna szerintem, végülis nyers nem maradhat! nem? mindentől független a kisfiammal tegnap este diszitgettük neki igy is nagy öröme volt a közös munkába,hogy a hab nekem egy fehér cukorszirup maradt,és fogpiszkálóval diszitgettünk! már három éves kora óta /most 7/ minden évben izgatottan segit szeretek vele készülni a közelgő ünnepre,ez olyan jó és még az sem baj neki ha nem a legszebbek a világon neki akkor is a legszebb amit eggyütt készitünk aztmondta tegnap! ez a legjobb érzés!!!!!!!!

Boszi671
Bloemcake / Boszi671 szo, 2010-12-11 10:38

Szia Málinda!

A máz titka hogy 1 keményre felvert tojásfehérjéhez kezded apránként adagolni a 15-20 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet. A cukor mennyisége függ a tojás nagyságától.
Boszi

korosimse
Bloemcake / korosimse k, 2010-12-07 02:51

Kedves Málinda!
A díszítő mázat próbáld meg úgy készíteni,hogy veszel 1 tojásfehérjét,és ahhoz átszitált porcukrot adagolsz,illetve 1 kk. citromlevet.Akkor jó,ha felemeled a habverőt vízszintesbe,és a cukros massza jégcsapként csüng le róla,vagyis nem folyik le,hanem menet közben,pár másodperc alatt megdermed.Nem kevés porcukor kell hozzá,pontos mennyiséget nem tudok mondani,még soha nem mértem le.A lényeg a habverős teszt :) Én géppel szoktam keverni,egyszerűbb (és sokkal gyorsabb) mint kézi habverővel.

málinda
Bloemcake / málinda p, 2010-11-12 21:22

Szia Eszter! valószinü hogy igazad lehet a sütés idejét illetően,a sütőm egy régebbi villanytűzhely és nem 100%-os. akkor süt ha van kedve igy sokszor megduplázom a sütési időt. arra már rájöttem hogy a felső lapokat tilos bekapcsoljam ha sütni szeretnék,persze nem ez a megoldás igyekszem megnézetni egy szerelővel.a tojásfehérjét pedig biztosan nem kavartam elég ideig mert az minden évben cukor szirup marad,pedig már ez az 5.éve hogy probálkozom,a kisfiam imádja csinálni! most is azzal vigasztalt "nem baj anya nekem ez a legjobb" csakis miatta nem adom fel és minden évben újra megpróbálom!!!!!!!!!

Vica
Vica / Vica p, 2010-11-12 19:21

Szia Málinda!
Örülök, hogy mégis az én receptem mellett döntöttél. Díszíteni szerintem nagyon egyszerű a cukormázzal megtöltött „tollakkal”. Szines is édes is nálam a gyerekek nagyon élvezik a munkát vele. Én is nagyon sok mézeskalács receptet kipróbáltam, de nekem ez vált be a legjobban. Sütöttem olyan kalácsot, amit csak tejbe áztatva bírtuk megenni olyan kemény lett:-)). Pedig nagyon figyeltem a sütési időre.
Éva

málinda
Bloemcake / málinda p, 2010-11-12 10:47

Hello:mégiscsak ennél a receptnél döntöttem,megcsináltam,és nekem jobb mint a rögtön puha receptje. rájöttem hogy az én receptem amit tavaly csináltam ugyanaz mint a rögtön puha recept. az nekem akkor kemény lett,ez most jobb. egy kérdésem lenne: mindenkinél úgy van hogy mikor kiveszem a sütőből finom puha,kb.fél óra és kemény lesz,másnapra picit visszapuhul,de olyan nem marad ugye senkinek mint sütés után rögtön???????? ja, és mi a titka a diszitésnek?????? nekem soha nem lesz az igazi!

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-11-12 10:55

Szia Málinda!
Érdekes, amit írsz: ahogy említettem, én mindig a rögtön puhát sütöm. Az a fajta egyetlen esetben lesz kemény, akkor ha túlsütöd. Utána kell neki egy kis idő, mire visszapuhul. Ha eltalálod és jó időben veszed ki a sütőből (ez akár csak fél perc is lehet), akkor nem lesz kemény. Más fajtáknál nekem csak rosszabb tapasztalataim voltak, pláne az elkészítésnél, minden tiszta mézeskalács volt. :-)))
A máz, ha arra a fehérre gondolsz: A titka az, hogy megfelelő mennyiségű cukrot kell jó keményre felverni a tojásfehérjével, és ez bizony eltart egy darabig. De ha sikerül, akkor szépen lehet vele díszíteni habkinyomóval.
Eszter

málinda
Bloemcake / málinda k, 2010-11-02 13:12

szia eszter,köszönöm a segitségedet! az a másik recept amit felirtam magamnak,csak nemtudtam ezidáig hogy melyik lehet tényleg puha? azthiszem a hétvégén kipróbálom, azt amelyiket ajánlottad.! köszi a biztatást! esetleg szivesen fogadnék egy már BEVÁLLT linzer receptet!!! nem jó érzés ha az ember próbálkozik és nem lesz jó az eredmény,szivesebben állok neki olyannak ami valakinél már tutira bevállt! köszönöm a segitségedet

málinda
Bloemcake / málinda k, 2010-11-02 09:19

szia vica. én nagyon szeretnék végre egy olyan mézeskalács receptet ami tényleg rögtön puha lesz. ez olyan?????????? eddig amiket csináltam kővé keményedtek,olyan rossz érzés, a kisfiam ott toporog mindig,aztán mire kihül kő kemény lesz,szeretnék valami finom puha mézeskalácsot adni a kis kezébe.megprobálom,remélem nem csalódom!?

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2010-11-02 10:08

Málinda a recept mellett fenn van olyan, hogy "további ajánlataink".
Abban találsz egy "rögtön puha mézeskalács" receptet. Számtalanszor sütöttem már, tényleg puha!
Próbáld ki bátran. Lehet, hogy ez is jó, de ezt még nem próbáltam ki.
Eszter

988