A cukkini is lehet mérgező? Erre figyelj, ha fogyasztod

Valóban lehet mérgező a cukkini? Egy a fontos: ne együk meg a zöldséget, ha nem olyan az íze vagy az állaga, mint szokott!

A cukkini önmagában hálás alapanyag a konyhában: egész évben kapható, sokoldalúan felhasználható, ízesíthető zöldség.

Előfordulhat azonban, hogy ez az igénytelen, könnyen termeszthető zöldségféle és a tökök családjából bármelyik növény védekezésül elkezd túl sok mérgező anyagot termelni.

Hogy válik mérgezővé a cukkini és az uborka?

A cucurbitacin nevű vegyület természetes módon termelődik a tökfélékben. A cucurbitacint azért állítja elő a növény, hogy megvédje magát a kártevőktől, növényevő állatoktól. Ennek a toxinnak a szintje genetikai tényezők vagy környezeti stresszhatások – például szárazság vagy rossz talajminőség – hatására megemelkedhet. A méreg kis mennyiségben általában ártalmatlan, magas koncentrációban azonban súlyos gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat.

Ezért is fontos, hogy:

  • ellenőrzött helyről vásároljunk cukkinit, tököt, uborkát!
  • ha biozöldséget szeretnénk, akkor is engedéllyel rendelkező őstermelőtől vásároljunk!
  • főzés, fogyasztás előtt kóstoljuk meg a zöldséget! Ha keserű, akkor mérgező, és ki kell dobni!

A cukkinimérgezés tünetei:

  • Erős hasi fájdalom, görcsök, hascsikarás
  • Hányinger, hányás
  • Véres vagy vizes hasmenés
  • Görcsrohamok
  • Kimerültség és kiszáradás

A cukkinimérgezés ritka, érdemes tudatosan eljárni, hogy elkerüljük ezt a veszélyes ételmérgezést.

Forrásunk volt.


Olvass még a tökfélékről:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek