A cukkinis-spárgás rakottas, ami olaszul menti meg száraz kenyereid

Bizony, még a legjobb konyhákban is előfordul, hogy a bevásárolt vekniből megmaradt (és megszárad) egy nagyobb darab. Ilyenkor a kidobás és a pazarlás helyett jobban tesszük, ha a kreativitás és a maradékmentés felé fordulunk: például az alábbi gyors, ízes, laktató recepttel.

Az olasz konyha képes újra és újra bizonyítani, hogy egyszerűen, szerény alapanyagokkal is lehet isteni fogásokat alkotni. Maradékmentő fogásuk, a strata kiváló példája ennek az egyszerűségnek – akár bevásárlás nélkül, otthon fellelhető alapanyagokból is megalkothatjuk, kevesebb, mint egy óra alatt meleg ebédet varázsolhatunk az asztalra. A strata bármilyen ízben készülhet, az alábbi, spárgás-cukkinis verzió így nyáron kihagyhatatlan, nézzük a receptet!

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Száraz kenyerek megmentője

Tulajdonképpen bárminemű pékáruból készülhet a strata, a lényeg csak az, hogy a kenyér-, zsemle-, és kiflidarabok minél szárazabbak legyenek. Ilyenkor jobban magukba szívják a tojásos-tejes keveréket, ami szaftosabb állaghoz vezet.

Reszelt sajttal tovább gazdagíthatjuk a stratát: belül megolvad benne, és hosszan nyúlik, a tetejére pedig aranybarnán pirul majd.

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Szezonálisan kiegészítve

Jelenlegi receptünkbe apróra vágott zöldspárga és vékonyra szelt cukkini került, de a strata szépsége abban rejlik, hogy a hónapok és évszakok változását követve folyamatosan változhat.

Szinte bármilyen zöldség kerülhet a kenyérkockák közé (gomba, spenót, újhagyma, stb.), csakúgy, mint pirított bacon, szalonna, sonka, zöldfűszerek, vagy amit csak szeretnénk.

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Készítsünk cukkinis-spárgás kenyérrakottast!

Hozzávalók: 1 csomag zöldspárga (apróbb darabokra vágva), 1 közepes db cukkini (vékonyra szeletelve), 4 szelet kenyér (vagy állott zsemle - apró darabokra tépkedve), 50 g sajt (parmezán vagy gouda reszelve), 4 db tojás, 3.5 dl tej (magas zsírtartalommal, de tejszínnel is készíthető), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve), 1 ek vaj (olvasztott)

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzuk ki a tepsinket. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást és a tejet. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apró kockákra tépett kenyeret, a pár centisre vágott spárgát és a sajt nagy részét (pár evőkanálnyit tartalékoljunk), és óvatosan keverjük össze addig, amíg a kenyérdarabokat be nem vonja a tojáskeverék. Öntsük a kivajazott tepsibe.

Fedő nélkül 15 percig sütjük. Vegyük ki a sütőből, és tegyük rá vékony cukkiniszeleteket.

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Megkenjük olvasztott vajjal. Süssük további 20 percig, vagy amíg a tojás megdermed. Szórjuk a maradék sajtot a tetejére, és tegyük a sütőbe legfeljebb egy percre, hogy a sajt egy kicsit rápiruljon. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.

A cukkinis-spárgás strata receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A cukkinis-spárgás strata receptjéért kattints a képre!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!