A csirkemáj tisztításának és sütésének alapszabályai

Könnyen és olcsón beszerezhető alapanyag, egészséges, és sokféleképp felhasználható, mégis sokan ódzkodnak tőle. Pedig a csirkemájat egyáltalán nem nehéz elő- és elkészíteni, csak pár szabályt kell betartani hozzá – mutatjuk!

A csirkemáj íze nem annyira karakteres, de épp ezért nagyon jól fűszerezhető és sokféleképp felhasználható. Elkészítése pedig kimondottan egyszerű, mivel majdnem minden része felhasználható. A titok abban van, hogy a friss csirkemájat magunk elé tesszük, és alaposan átvizsgáljuk – az inakat, zöldes részeket nem, minden egészséges, szép rózsaszínű részt felhasználhatunk.

Az inakat, zöldes részeket nem, minden egészséges, szép rózsaszínű részt felhasználhatunk

Vágd ketté!

Általában a májat kettévágva látszódnak azok a fehéres, inas részek, amelyek nem jó, ha belekerülnek az ételbe, mert keserűvé, rágóssá teszik azt. Épp ezért vágjuk ketté a májat, és a kés hegyével kaparjuk le ezeket a fehéres részeket, amiket pedig nem lehet lekaparni, egyszerűen vágjuk le. Ne kerüljön bele az ételbe semmiképp.

Ugyanígy a zöldes, nem teljesen frissnek tűnő részeket is vágjuk ki, mert azok is keserűek lehetnek.

Ritka, hogy a csirkemájon epe is legyen, de ha ilyen részt találunk, akkor óvatosan, inkább a májból nagyobb darabot ráhagyva vágjuk le a májról, nehogy elpattanjon, és megkeserítse az egész májat.

Rántott máj hagymás tört burgonyával, recept képre kattintva!

Az esetlegesen a májon maradó alvadt vérdarabkákat is szedjük le, majd ha végeztünk a tisztítással, hideg vízzel mossuk át az összes májat, mielőtt felhasználnánk. Nem szerencsés, ha túl vizesen kerül bele a forró serpenyőbe a belsőség (ez semmilyen húsnak nem tesz jót), ezért az öblítés után papírtörlővel itassuk le a májról a vizet.

Vagdalni, ne vagadalni?

Mivel általában már ketté van vágva és önmagában sem túl nagy darab egy csirkemáj, nem feltétlenül kell apró darabkákra vágni, ha resztelni, sütni szeretnénk, vághatjuk kisebb falatokra is. Ha pástétomot, krémet készítünk belőle, akkor a forma gyakorlatilag mindegy.

Hogy süsüsk?

A csirkemájnak egyáltalán nem kell sok idő, hiszen egy apró és lágy belsőségről van szó, ami könnyen átsül, a lényeg, hogy sose sózzuk be előre és sütéskor is csak a végén kerüljön rá só. Egyrészt pillanatok alatt megkeményedhet, másrészt szétpattanhat sütés közben.

Olajon vagy zsíron, viszonylag magas hőmérsékleten pirítsuk át a májat, a zsiradékhoz, attól függően, hogy milyen ételt készítünk, tehetünk hagymát és fokhagymát – ekkor a máj sütése előtt dinszteljük meg a vöröshagymát, mert annak több idő kell, mint a májnak, a fokhagyma pedig a sütés végén kerüljön az ételbe, hiszen annak tényleg elég egy-két perc, hogy kioldódjanak az aromái, anélkül, hogy keserűre égne.

A sült májhoz remekül illik a majoranna, a kakukkfű és a rozmaring, érdemes ezekből akkor is adni hozzá, a pástétom készül belőle.

Utóbbinál a sütés után mixerrel pépesítsük le a májat – a zsiradék is kerüljön bele, valamint jót tesz neki, ha adunk további zsírokat is, ez lehet zsírosabb szalonna például, amit szintén együtt pépesítünk a májjal.

Ha pedig szeretjük a pikánsabb ízeket, adjunk mézet, narancsot vagy épp valamilyen karakteres de édes lekvárt – például a füge nagyon jól illik hozzá – a kész krémhez, amitől elegáns és pikáns lesz ez az alapvetően olcsó és egyszerűen elkészíthető alapanyag.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket is olvasd el:

Címlapról ajánljuk