Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezekre kell figyelnünk, ha zsemlét és kenyeret vásárolunk

A csomagolatlan pékáruk vásárlásánál most különösen fontos, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat. Mutatjuk, mi a vásárló dolga, és mi mindent kell biztosítania a boltoknak. 

A koronavírus-járvány miatt rengeteg új előírást, szigorítást vezettek be a boltok, azon belül is az élelmiszerboltok és szupermarketek. Most különösen fontos odafigyelnünk arra is, hogyan válogatunk a csomagolatlan termékek, azon belül is a pékáruk között. A Nemzeti  Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői most összeállítottak egy listát arról, mire kell nekünk figyelni zsemle- és kiflivásárlás közben, illetve azt is elmondják, milyen körülményeket kell biztosítania az élelmiszerboltok üzemeltetőinek. 

A Nébih szerint a következőket kell betartani: 

 
 • A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről.
 
 • Pultból történő értékesítés esetén az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni, a pultot fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani, fertőtleníteni.

Ezt is olvasd el!

Ezekre kell figyelned, ha bevásárolni indulsz!

 • A pénz kezelésére külön személyt kell biztosítani, aki kesztyűt visel, és a pénzt lehetőleg a vásárló kezének érintése nélkül veszi át. Ahol megoldható, célszerű előnyben részesíteni a bankkártyás fizetést.
 
 • Önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen a péktermékekre, például cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazásával.

 
 • A csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközöket (például csipeszt)  a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélni kell, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell. Ennek megvalósítása érdekében elegendő eszközzel és megfelelő hatékonyságú (virucid) fertőtlenítőszerrel kell rendelkezni. 
 
 • Ha a csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközök rendszeres cseréje és fertőtlenítése nem biztosítható, azokat a csomagolásra szánt elegendő nylonzacskó kihelyezésével kell helyettesíteni.
 
 • A termékek megfogásához, csomagolásához a vásárlók részére biztosított csomagolóanyagot oly módon kell kihelyezni, hogy felhasználása során a vásárló csak az általa felhasználandó zacskót érintse meg. Ezt a meglévő adagolók használatával lehet biztosítani. 
 
 • Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék, például ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat és/vagy a helytelen gyakorlatot, áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.

 
 • A dolgozók részére a kiszolgálás helyén virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert kell biztosítani melyet kötelesek rendszeresen használni. 
 
 • Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségi állapotára. Kizárólag olyan személy végezhet munkát, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Megbetegedés gyanúja esetén haladéktalanul alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket. 
 
 • Amennyiben a betegség tünetei munkaidő alatt jelentkeznek, a dolgozót haladéktalanul el kell különíteni, és azonnal értesíteni kell a háziorvost, aki a további teendőket elrendeli. Minden csomagolatlan pékárut, amire köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhetett, el kell különíteni.
 
 • Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza, és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.

A fentebb olvasható előírásokat a boltoknak be kell tartania, a hatóság pedig folyamatosan ellenőrzi, megfelelnek-e a szabályzatnak a most is működő üzletek.

Ez is érdekelhet: 

Via oksz.hu

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anagyferó
Anagyferó Thu, 2020-04-02 04:33

Mit tegyünk azokkal a vásárlókkal, akik minőség-ellenőrzést végezve végigtapogatják az összes paprikát , paradicsomot? Vágjuk pofán? Mert a szép szóra nagyon paraszt módra válaszolnak. A K..va anyád a legkedvesebb szavuk.