Csábító étkek - Aphrodité ajándékai

Úgy tartja a fáma, amerre Aphrodité, a szépség istennője járt, ott lába nyomán vágyfokozó növények nőttek – így történt vagy sem, nem tudjuk, de... 

Az tény, hogy az afrodiziákum szó – amely minden, vágykeltő hatású ételt jelöl – az ő nevéből ered. Bizony, sok kalamajkát okozott hódításaival, persze lehet, hogy főztje is isteni volt, mindenesetre már az ókorban vele hozták kapcsolatba a gránátalmát, a mentát és még az aranydurbincsot is (a legenda szerint a hal fején az aranyszínű folt Aphrodité csókjának nyoma).
Kagyló tengerész módra recept

Az afrodiziákumok a mai napig „tartják magukat”. Lehet, hogy csak erősen hinni kell bennük, ám tény, hogy egyes növények és tengeri herkentyűk is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek, ha nem is vágykeltő csodaszerek, jó hatással vannak hangulatunkra.

Most azok közül válogattunk, melyek nálunk is honosak. Lássuk, melyiknek milyen hatást tulajdonítanak!

Bazsalikom:Termékenység- és nemi élvezetet fokozónak tartják.

Cékla:Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és béta-karotint tartalmaz, ami a nemi hormonok termeléséhez szükséges.

Csalán:A-, B-, C-vitamint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, kovasavat, nátriumot tartalmaz, növeli a fizikai teljesítőképességet.

Dió:Már az ókorban a diónak és a többi csonthéjas gyümölcsnek (mogyoró, mandula) megtermékenyítő erőt tulajdonítottak. Mézzel, tojássárgájával, kecsketejjel keverték össze a puhára főtt diót.

Hagyma:Illóanyagai tágítják az ereket, növelik a fizikai erőnlétet, javítják a potenciát.

Lencse:Erősíti a nemi vágyat.

Menta:A szerelmi vágy fokozójaként, potencianövelőként ismerték már az ókorban is.

Méz:Aszparagin-sav- és E-vitamin-tartalma jó hatású a női nemi mirigyekre – ösztrogéntartalma is ezt erősíti. A termékenység növelésével is összekapcsolják, a mézes hetek elnevezés utal erre.

Paradicsom:Magas E-, C-vitamin-tartalma miatt potencianövelő hatású, a női erotika jelképe.

Petrezselyem:Növeli a nemi vágyat, a termékenységet, segít a menstruációs problémákon.

Sárgarépa:Magas béta-karotintartalma serkenti a nemi hormonok termelését.

Spárga:Segít a hormonális egyensúly szabályozásában és a szexuális teljesítmény fokozásában.

Szarvasgomba:A feromonok (a nemi viselkedésünket irányító hormonok) hatását erősíti, általa vonzóbbá válunk a másik nem számára.

Szilva:Fitoösztrogénje kiegyensúlyozottabbá teszi a női nemihormon-háztartást.

Zeller:Immunerősítőnek és a férfivágyat fokozónak tartják.

És még néhányan a sorból – a teljesség igénye nélkül:fenyőmag,bors,fokhagyma, méhpempő is ide tartozik.

A vizek ajándékairól se feledkezzünk el! Akagylók(főképp az osztriga), arákok, ahalakés akaviárokis – mivel cinket tartalmaznak, ami nélkül a szervezet nem képes tesztoszteront (szexhormont) termelni – az afrodiziákumok népes táborához tartoznak.

A hormonok működése a fehérjefogyasztáshoz is köthető, emiatt atojásés asajtokgazdagítják még a vágykeltő-kínálatot.

Végül egy menüjavaslat, vágykeltő finomságokkal!

Címlapról ajánljuk

Csak egy dolog kell, hogy soha többé ne duguljon el...

A mosogató lefolyóján napi szinten rengeteg apró kosz, ételmaradék és egyéb szennyeződés utazik, és bizony nem mindig akarnak véglegesen távozni. A dugulás elhárításához szerencsére csak egy egyszerű dolog kell. Otthon Tippünkben felfedjük, mi is ez pontosan!

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.