Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A szívedet is megterheli a kiégés – így védekezz ellene

Friss kutatás talált kapcsolatot a kiégés és a rendszertelen szívritmus között.

A kiégés a modern, folyamatosan siető és kapkodó életvitel egyik kellemetlen következménye lehet, ha nem figyelünk oda, hogy mennyire hajtjuk szét magunkat. A tünetei lehetnek a folyamatos ingerlékenység, a gyakori fáradtság, a kimerültség és levertség. A munkahelyen és a magánéletben is rányomhatja a bélyegét az életedre.

Az European Journal of Preventive Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány most összeköti az extrém kiégést a szív- és érrendszeri problémákkal, egészen pontosan a pitvarfibrillációval, ami a szabálytalan szívritmus egyik fajtája, és potenciálisan halálos is lehet.

A WHO úgy fogalmazza meg a kiégést, mint krónikus munkahelyi stresszt, amit az alany nem tud megfelelően kezelni. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a teljes munkaidőben dolgozók legalább kétharmada érezte már, hogy kiégett, és elégedetlen a munkahelyével, feszült, és nem élvezi, amit csinál.

Ezt olvastad már?

Kiderülhetett, miért okoz korai őszülést a stressz

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói most megerősítették, amit már korábban is sejtettünk: a stressz, főleg az elfojtott változata, a szorongás és a depresszió mind megemelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Eddig azonban nem ismertük az összefüggést a pitvarfibrilláció és a kiégés között.

A kutatáshoz több mint 11 ezer embert figyeltek meg a szakértők 25 éven keresztül, és a kiégés olyan jeleit keresték, mint a folyamatos harag, ingerlékenység, antidepresszánsok szedése, vagy a rossz szociális légkör. A kutatásból kiderült, hogy azok, akiknél magas volt a kiégés rizikófaktora, vagy akiknél már diagnosztizálták is a mentális problémát, nagyobb eséllyel szenvedtek később pitvarfibrillációtól. Ugyanez volt a helyzet azokkal is, akik antidepresszánsokat szedtek, de valószínűleg ilyenkor más faktorok is szerepet játszanak a probléma kialakulásában.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar. A pitvarfibrillációban a szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze – írja a Magyar Nemzeti Szívalapítvány. A pitvarfibrilláció akár potenciálisan halálos is lehet. A népesség 1-2 százalékát, Magyarországon 200.000 embert érinti. A pitvarfibrilláció előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik. 80 év feletti korban a gyakoriság körülbelül 8 százalék. Férfiak között gyakrabban fordul elő.

Az összefüggés valószínűleg abban keresendő, hogy a folyamatos stressz aktiválja a test élettani stresszválaszát, ami pedig gyulladást okozhat a testben, többek között a szívszövetben is, ami károsodhat, és így alakul ki a pitvarfibrilláció.

A megfelelő stresszkezelés tehát nagyon fontos, a kutatás szerzői is kiemelik, hogy a kiégés ellen a környezet megváltoztatásával, fizikai mozgással és a figyelem elterelésével érdemes védekezni.

Ezeket láttad már?

via

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!