A bodzabogyó kincset ér!

Remélem, hogy nyár elején mindannyian hagytatok virágtányérokat a bodzabokron – most eljött az idő, hogy leszüreteljük a sötét bogyókat!

Tegnap hazafelé menet nehéz, szinte a földet súrolóan csüngő lila tárcsák alatt vezetett az utam. Ha velem egyetemben ti is abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy egy (vagy több) bodzabokor közelében éltek, nyár elején ne szüreteljétek le az összes virágot, hagyjatok meg augusztusra is belőlük, hogy megérlelhessék bogyós termésüket! A csodás illatú fehér virág mellett eltörpül a sötétlila bodzabogyók népszerűsége, pedig hasonlóan más bogyós gyümölcs társaihoz ő is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

Almás bodzalekvár Gizitől recept

A bogyók tányéron helyezkednek el – a szüreteléssel várjuk meg, amíg egészen sötétek lesznek. A friss, érett bodzabogyó C-vitamintartalma magas (240 mg/100g), mintegy ötször nagyobb a citroménál. Bogyós testvéreihez hasonlóan a C-vitamin mellett értékes, a szervezetünkben felszabaduló szabad gyököket megkötő, egyes krónikus betegségek kialakulásában bizonyítottan megelőző hatású egyéb antioxidánsokat: flavonoidokat, antociánt is jelentős mennyiségben tartalmaz.

A bodzabogyót a többi bogyós gyümölccsel ellentétben nyersen nem fogyasztjuk. Szerintem azonban nagyon jól illik gyümölcsmártásokba, akár vadhúsok mellé is, illetve hagyományos módon készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt. A lekvár-, szörpkészítés során ugyan a gyümölcsök kisebb-nagyobb mértékben veszítenek C-vitamin- és antioxidáns-tartalmukból, de ezek az alkotórészek nem semmisülnek meg teljes mértékben. Semmiképpen ne mondjunk le a sötét bogyókról, szerintem még a tisztítással járó macerát is bőven megéri, hiszen jó szolgálatot tesznek a hűvös őszi, téli napokon.

Hozzászólások (3)

vcirmi

Idotlen idok ota nagy bodzarajongk vagyunk.A leanyom imadja viragszorpiket ezert tavaj gondoltam egyet,keszitsunk lekvart is a bogyobol.Az illatat megerezve kijelentett hogy o ebbol nem fog enni vagy inni.En kostoltam, es nem ertettem mitol emelygek.Aztan radobbentem.Nalunk enni volt a palyafutasa.Es meg egy dolog,a meggymagvalas ehez kepest semmi!Mire leszeded a kocsanyrol es atpaszirozod garantaltan soha tobbe nem kezded el!

Kobra

És elárulnád mire döbbentél rá? Csináltam már bel?le lekvárt és lik?rt is. Karakteres íze van, kicsit talán a szederre hasonlít. Télen megfázásra, köhögésre, roborálónak sztem kiváló. Camembert sajton meg nyamm-nyamm. A kocsányról meg egy villa segítségével pillanatok alatt leszedhet?.

Törölt felhasználó

Szerintem azért azt fontos megjegyezni, hogy a gyalogbodza mérgez?, és aki nem jártas a témában vagy nem néz utána az azt is simán leszedheti és hazaviheti, úgy hogy azt gondolja milyen jót tesz vele a családnak. Egyébként nálam jóval tapasztaltabb lekvárf?z?kt?l hallottam, hogy a fekete bodza, ami egyébként nem mérgez?, annak is ajánlatos a magját és a héját eltávolítani, ami a passzírozással meg is történik. Ezt csak azért jegyeztem még meg, mert engem például a málnában és a szederben sem zavarnak a magok, a bodzában is lehet simán benne hagytam volna. :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek