Komoly betegség is lehet a spórolás vége

Aggodalmukat fejezték ki a szakértők azzal kapcsolatban, hogy a spórolás miatt esetlegesen több lehet az ételmérgezés.

Ha az emberek az élelmiszerek drágulása és az emelkedő energia- és gázárak miatt kevesebb pénzből lesznek kénytelenek megélni, annak súlyos egészségügyi vonzatai is lehetnek - írja a Házipatika. Ellen W. Evans élelmiszer-biztonsági szakértő véleménye szerint a spórolás miatt a jövőben gyakoribb lehet az ételmérgezések, azon belül is a liszteriózis előfordulása.

Komoly betegség is lehet a spórolás vége

Mindez szerinte azért fordulhat elő, mert az emberek sokszor magasabb hőmérsékleten üzemeltetik a hűtőjüket, vagy a lejárt szavatosságú ételeket is megeszik.

A liszteriózis általában hűtött, ám felmelegítést nem igénylő, azonnal fogyasztható élelmiszerekkel hozható összefüggésbe. Ilyenek például a füstölt halak, a pasztőrözetlen sajtok, a saláták és a szendvicsek is.

A szakértő tippjei, hogy elkerüljük

Evans azt javasolja, annak érdekében, hogy csökkentsük a liszteriózis kockázatát, célszerű a hűtőben uralkodó hőmérsékletet 5 Celsius-fok alatt tartani. Fontos az is, hogy ne fogyasszuk el a lejárt szavatosságú termékeket, illetve a már felbontott termékeket se tároljuk egy-két napnál tovább.


Még több érdekesség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.