10 éve nem látott szintre kerültek az élelmiszerárak

A legújabb jelentések szerint történelmi csúcson voltak 2021-ben az élelmiszerárak. Az előző évben azonban nemcsak az árak, hanem a kereslet is nőtt az egész világon. A drágulás sok helyen komoly problémákat okozott.

Rekordszinten voltak az élelmiszerárak az előző évben, derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtöki jelentéséből. Az árváltozást figyelő index 28 százalékos növekedést regisztrált, ezzel megdőlt a 10 évvel ezelőtti csúcs. A szervezet az élelmiszerárak helyzetén kívül növekvő keresletről és akadozó ellátási láncokról is jelentést tett.

10 éve nem látott szintre kerültek az élelmiszerárak

Világszinten emelkedett néhány, a FAO által vizsgált alapélelmiszer ára a tavalyi évben. Átlagosan 28,1%-os emelkedést jelzett az index, ami öt alapanyag árát figyeli:

  • növényi olajok
  • szemestermények
  • húsfélék
  • tejtermékek
  • cukor

Ezek összesítéséből kiderült, hogy az elmúlt 10 évben egyszer sem volt ilyen magas szinten az élelmiszerek ára: utoljára 2011-ben jeleztek hasonló szintet, akkor az index 131,9 ponton állt. A 2021-es adat ezt közelítette meg, ugyanis az évi átlag 125,7 pont volt.

A tavalyi év két másik csúcsot is hozott: a szemestermények 2012 óta most voltak a legdrágábbak, míg a növényi olaj átlagos ára is rég ért el ilyen szinteket.

A FAO jelentése alapján a legtöbb élelmiszer esetében nagyot nőtt a kereslet, ami a világszintű termelési problémákkal összejátszva hozta el az áremelkedést. A tejpor, baromfi, növényi olajok és az árpa iránt kifejezetten nagy volt tavaly az igény.

Szintén aggasztó megfigyelés, hogy 2021-ben több országban is hírt adtak az élelmiszerellátás akadozásáról.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek és furcsaságok a nagyvilágból:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.