Káosz a hűtőben? Többé már nem!

A hűtő tisztításába ugyanolyan nehezen kezdek bele, mint az éléskamrám befőttektől roskadozó polcainak takarításába, de helyettünk senki nem teremt rendet és tisztaságot.

Eddig úgy gondoltam, hogy elegendő félévente jó alaposan kitisztítanom a hűtőszekrényt és teljesen átnéznem, rendszereznem annak tartalmát, aztán majd menet közben havonta a jó kis bio hűtőtisztítómmal áttörölgetem az üvegpolcokat. Nem, nem, és még egyszer, nem elég! Mert mi lesz a nagybevásárláskor hűtőbe halmozott friss élelmiszerek, és a régebb óta ott tanyázó, kétes sorsú vagy már szinte mumifikálódott, egykori csemegék sorsa?

Egyszerű, gyors tisztítás

Néhány éve a NoFrost-technológiának köszönhetően a modern hűtőgépcsodák már egyáltalán nem igénylik azt, hogy tisztítás előtt leolvasszuk őket, és csupán annyi a dolgunk, hogy műanyag vagy üveg tartozékait ecetes, meleg vízzel alaposan elmossuk. Ügyeljünk arra, hogy az olyan apróbb tartozékok, mint például a műanyag tojástartó, a kisebb tároló rekeszek és a jégkockatartók se maradjanak ki a tisztításból. Ne feledjük, a hűtő gondos tisztán tartásával elsősorban egészségünket óvjuk a káros baktériumoktól, másodszor pedig pénztárcánknak sem mindegy, hogy a drága alapanyagokat gazdaságosan felhasználjuk, vagy tönkremennek, és dobhatjuk is ki őket.

Fontos a jó időzítés

Hűtőtisztításra bármikor adhatjuk a fejünket, mégis érdemesebb ezt a hasznos elfoglaltságot a szokásos nagybevásárlás előtt beiktatnunk, mert mielőtt még újabb élelmiszerekkel bővülne hűtőnk tartalma, ajánlott átnézni és ellenőrizni a meglévők szavatosságát. Takarítás után a hűtő polcain lévő élelmiszereket mindig húzzuk előre, hogy azok fogyjanak el elsőként, újabb szerzeményeink pedig mehetnek a régiek mögé.

Helytakarékos megoldások

Minden apróbb, kis helyen is elférő élelmiszert átlátszó dobozokba rejthetünk. Külön a tejtermékek, külön a felvágottfélék és külön azok az alapanyagok, melyekre azt gondolnánk, hogy már semmire sem jók. Pedig bizony minden jó valamire. Érdemes téglalap alakú dobozokban tartanunk az ételeket, mert így könnyebben és helytakarékosan tudjuk rendezgetni őket a hűtő polcain.

Ne dobd ki, inkább használd fel!

  • A fonnyadtabb paradicsom, paprika vagy póréhagyma remek lesz egy jó húslevesbe vagy pörköltbe. Ha ilyen alapanyagokra bukkansz hűtőd tisztításánál, nyugodtan kijelölhetsz erre a célra egy zacskót, amibe a főzésre alkalmas zöldségeket gyűjtheted, így a mélyhűtőből bármikor előkaphatod a kis, mindent bele csomagot.
  • A penésztől megmentett, maradék sajt sajtmártásnak és krémlevesnek is kiváló.
  • A kisebb darabka kolbászokat székelykáposztába, bablevesbe is belefőzheted.
  • A füstölt teaszalonna bőrkéje szintén remek ízesítője a magyaros ételeknek, ezért ez is bátran mehet a mélyhűtőbe.

Címlapról ajánljuk

További cikkek