Mégsem akkora mumus? Egy új kutatás szerint így hat a tejfogyasztás a bélrendszerünkre

A tej kiemelkedő kalciumtartalma miatt jótékonyan hat többek közt a csontjaink egészségére, ezzel szemben egyes nézetek nem javasolják a felnőttkori tejfogyasztást, hiszen azokra a növekedést segítő hormonokra, amikre a kisborjúnak szüksége van, nekünk nincsen szükségünk. Egy új kutatás szerint azonban mégsem ördögtől való a tejtermékek, köztük a tej fogyasztása, attól függetlenül, hogy hanyadik életévünket tapossuk. A tejfogyasztás mellett viszont minden esetben egészségügyi állapotunktól függően döntsünk!

A Baylor Orvostudományi Egyetemen végzett kutatás azt igazolja, hogy a tej fogyasztása hatással van a bélrendszerünk diverzitására. Ráadásul nemcsak a tejjel kapcsolatban tettek megállapításokat, hanem a sajtra vonatkozóan is. Lássuk, ártunk vagy épp teszünk-e testünk egészségéért, ha tejtermékeket fogyasztunk!

Tejet fogyasztó nagypapa az unokájával
A tej fogyasztása segíthet a sokszínű bélflóra meglétében

Ilyen hatással vannak a tejtermékek a bélflóra működésére

A kutatás szerint a tejtermékek kapcsolatba lépnek a bélmikrobiommal, és az ott lévő mikroorganizmusokkal, melyek segítenek lebontani a tápanyagokat. 

Eszerint a tej segíthet a sokszínűbb bélflóra kialakításában, ezzel támogatva annak működését. A tej serkenti a jó baktériumok szaporodását, ezzel pedig erősíti a bélrendszeri védőrétegeket, és csökkenti a gyulladások mértékét.

Receptajánlónk:

A sajtfogyasztás és a bélrendszer

A sajtfogyasztásnak azonban másféle hatása van, ugyanis az eredmények szerint két baktériumtörzs mennyiségét is csökkentheti: a Bacteroides baktériumtörzs gyakran összefügg a vastagbél állapotával, míg a Subdoligranulum törzs az anyagcsere egészségében vesz részt.

Receptajánlónk:

A joghurtfogyasztás és a bélrendszer

A joghurtfogyasztás és a bélmikrobiom kapcsolatáról nem derült ki se pozitív, se negatív összefüggés, hiába szokták a joghurtot probiotikus funkciója miatt dicsérni.

Ennek oka valószínűleg, hogy a kutatásban résztvevők nem tudtak nagy mennyiségű, legalábbis érdemi joghurtfogyasztásról beszámolni. A jövőbeli tanulmányokban változatosabb és nagyobb mennyiségű joghurtbevitelre lehet szükség annak vizsgálatához, hogy az erjesztett tejtermékek hogyan viszonyulnak a tejhez és a sajthoz.

Receptajánlónk:

Több tanulmány is kiemeli, hogy a tej laktóztartalma segíthet növelni a jó baktériumok mennyiségét, míg az erjesztéssel előállított sajtok kevesebb laktózt tartalmaznak, de más tulajdonságaikkal befolyásolhatják a bélrendszer összetételét.

A dietetikusok szerint a napi tejtermékfogyasztás hatása életkor, életmód és egészségi állapot szerint változhat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...