Mégsem akkora mumus? Egy új kutatás szerint így hat a tejfogyasztás a bélrendszerünkre

A tej kiemelkedő kalciumtartalma miatt jótékonyan hat többek közt a csontjaink egészségére, ezzel szemben egyes nézetek nem javasolják a felnőttkori tejfogyasztást, hiszen azokra a növekedést segítő hormonokra, amikre a kisborjúnak szüksége van, nekünk nincsen szükségünk. Egy új kutatás szerint azonban mégsem ördögtől való a tejtermékek, köztük a tej fogyasztása, attól függetlenül, hogy hanyadik életévünket tapossuk. A tejfogyasztás mellett viszont minden esetben egészségügyi állapotunktól függően döntsünk!

A Baylor Orvostudományi Egyetemen végzett kutatás azt igazolja, hogy a tej fogyasztása hatással van a bélrendszerünk diverzitására. Ráadásul nemcsak a tejjel kapcsolatban tettek megállapításokat, hanem a sajtra vonatkozóan is. Lássuk, ártunk vagy épp teszünk-e testünk egészségéért, ha tejtermékeket fogyasztunk!

Tejet fogyasztó nagypapa az unokájával
A tej fogyasztása segíthet a sokszínű bélflóra meglétében

Ilyen hatással vannak a tejtermékek a bélflóra működésére

A kutatás szerint a tejtermékek kapcsolatba lépnek a bélmikrobiommal, és az ott lévő mikroorganizmusokkal, melyek segítenek lebontani a tápanyagokat. 

Eszerint a tej segíthet a sokszínűbb bélflóra kialakításában, ezzel támogatva annak működését. A tej serkenti a jó baktériumok szaporodását, ezzel pedig erősíti a bélrendszeri védőrétegeket, és csökkenti a gyulladások mértékét.

Receptajánlónk:

A sajtfogyasztás és a bélrendszer

A sajtfogyasztásnak azonban másféle hatása van, ugyanis az eredmények szerint két baktériumtörzs mennyiségét is csökkentheti: a Bacteroides baktériumtörzs gyakran összefügg a vastagbél állapotával, míg a Subdoligranulum törzs az anyagcsere egészségében vesz részt.

Receptajánlónk:

A joghurtfogyasztás és a bélrendszer

A joghurtfogyasztás és a bélmikrobiom kapcsolatáról nem derült ki se pozitív, se negatív összefüggés, hiába szokták a joghurtot probiotikus funkciója miatt dicsérni.

Ennek oka valószínűleg, hogy a kutatásban résztvevők nem tudtak nagy mennyiségű, legalábbis érdemi joghurtfogyasztásról beszámolni. A jövőbeli tanulmányokban változatosabb és nagyobb mennyiségű joghurtbevitelre lehet szükség annak vizsgálatához, hogy az erjesztett tejtermékek hogyan viszonyulnak a tejhez és a sajthoz.

Receptajánlónk:

Több tanulmány is kiemeli, hogy a tej laktóztartalma segíthet növelni a jó baktériumok mennyiségét, míg az erjesztéssel előállított sajtok kevesebb laktózt tartalmaznak, de más tulajdonságaikkal befolyásolhatják a bélrendszer összetételét.

A dietetikusok szerint a napi tejtermékfogyasztás hatása életkor, életmód és egészségi állapot szerint változhat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek