A Baylor Orvostudományi Egyetemen végzett kutatás azt igazolja, hogy a tej fogyasztása hatással van a bélrendszerünk diverzitására. Ráadásul nemcsak a tejjel kapcsolatban tettek megállapításokat, hanem a sajtra vonatkozóan is. Lássuk, ártunk vagy épp teszünk-e testünk egészségéért, ha tejtermékeket fogyasztunk!
Ilyen hatással vannak a tejtermékek a bélflóra működésére
A kutatás szerint a tejtermékek kapcsolatba lépnek a bélmikrobiommal, és az ott lévő mikroorganizmusokkal, melyek segítenek lebontani a tápanyagokat.
Eszerint a tej segíthet a sokszínűbb bélflóra kialakításában, ezzel támogatva annak működését. A tej serkenti a jó baktériumok szaporodását, ezzel pedig erősíti a bélrendszeri védőrétegeket, és csökkenti a gyulladások mértékét.
Receptajánlónk:
A sajtfogyasztás és a bélrendszer
A sajtfogyasztásnak azonban másféle hatása van, ugyanis az eredmények szerint két baktériumtörzs mennyiségét is csökkentheti: a Bacteroides baktériumtörzs gyakran összefügg a vastagbél állapotával, míg a Subdoligranulum törzs az anyagcsere egészségében vesz részt.
Receptajánlónk:
A joghurtfogyasztás és a bélrendszer
A joghurtfogyasztás és a bélmikrobiom kapcsolatáról nem derült ki se pozitív, se negatív összefüggés, hiába szokták a joghurtot probiotikus funkciója miatt dicsérni.
Ennek oka valószínűleg, hogy a kutatásban résztvevők nem tudtak nagy mennyiségű, legalábbis érdemi joghurtfogyasztásról beszámolni. A jövőbeli tanulmányokban változatosabb és nagyobb mennyiségű joghurtbevitelre lehet szükség annak vizsgálatához, hogy az erjesztett tejtermékek hogyan viszonyulnak a tejhez és a sajthoz.
Receptajánlónk:
Több tanulmány is kiemeli, hogy a tej laktóztartalma segíthet növelni a jó baktériumok mennyiségét, míg az erjesztéssel előállított sajtok kevesebb laktózt tartalmaznak, de más tulajdonságaikkal befolyásolhatják a bélrendszer összetételét.
A dietetikusok szerint a napi tejtermékfogyasztás hatása életkor, életmód és egészségi állapot szerint változhat.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: