Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Az egészséges bélmikrobióma baktériumok, vírusok, gombák és más mikroorganizmusok széles skáláját tartalmazza: ezek segítik az emésztőrendszert a táplálék lebontásában, de támogatják az immunrendszert, valamint a bél-agy tengelyt is. És hogy hogyan biztosíthatjuk mindezeket a bélmikrobiómánknak? Nos, az osztrák Grazi Műszaki Egyetem új tanulmánya szerint ez nagyon egyszerű: csak több gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk.

A Gut Microbes című folyóiratban közzétett eredmény szerint ugyanis a friss gyümölcsök és zöldségek támogatják a bélrendszer egészségét.

Ehhez a tanulmányhoz a kutatók először készítettek egy katalógust a gyümölcsökből és zöldségekből származó mikrobioma-adatokból. Ez lehetővé tette számukra, hogy kitalálják, mely baktériumok és egyéb növényi mikroorganizmusok származnak az egyes típusokból. Ezután összehasonlították adatkatalógusukat kettő bélflórával foglalkozó tanulmány nyilvánosan elérhető adataival. Ezekkel a kezükben a kutatóknak már sikerült bizonyítékot találniuk a bélben található gyümölcs- és zöldség-mikroflórára.

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Fogyasztásuk csecsemőkorban

Eredményeik alapján a tudósok azt találták, hogy ha csecsemőkorban valaki több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, az pozitívan befolyásolja az immunrendszer fejlődését az élet első három évében.

Dr. Babak Firoozi, a Kalifornia állambeli MemorialCare Orange Coast Medical Center gasztroenterológusa szerint az eredmények arra mutatnak rá, hogy a bélrendszer általános mikrobiótája rendeződik, és nem változik jelentősen a 2. év után.

Ezért kulcsfontosságú, hogy a szülők már korán bevezessék az egészséges táplálkozást, hogy gyermekük élethosszig tartó, változatos bél-mikrobiótával rendelkezzen, ami elősegíti az általános egészséget

– tette hozzá.

Monique Richard, regisztrált dietetikus, táplálkozási szakértő, a Nutrition-In-Sight tulajdonosa és a Táplálkozási Dietetikai Akadémia nemzeti médiaszóvivője, szintén egyetértett a következtetéssel. Szerinte a korai expozíció kulcsfontosságú az élethosszig tartó egészséges szokások bevezetésében és megtartásában. Így kiemelten fontos, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget egyenek a kicsik – 1 és 3 éves kor között – különösen a mikrobiom kolonizációjához.

Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt

Miért olyan szuper alapanyagok a gyümölcsök és zöldségek a bélrendszer számára?

Richard szerint az egyik oka annak, hogy a gyümölcsök és zöldségek olyan fontosak a bélrendszer egészsége szempontjából, az oldhatatlan és oldható rosttartalmukhoz kapcsolódik. A rostok ugyanis sokat segítenek abban, hogy a salakanyagok kiürülhessenek a szervezetünkből.

Az oldható rostok feloldódnak a vízzel, de vonzzák is azt, így tudnak egymáshoz kötődni, miközben megragadják a zsírt és a koleszterint, ezáltal kitisztítva a beleket. Ezek a rostok a gyümölcsökben és zöldségekben található tápanyagok sokaságával együtt szó szerint táplálják a bélrendszerünkben lévő mikrobiomot, aktiválják, védik és fiziológiailag és biológiailag támogatják testi funkcióinkat

– magyarázta a szakértő.

Emellett az olyan gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek hozzájárulnak a bélmikrobióma sokféleségéhez, elősegíti a fontos vitaminok és a rövid szénláncú zsírsavak termelődését.

Mely gyümölcsök és zöldségek bélbarátok?

Ezen a téren a kulcs a változatosság. A gyümölcsök és zöldségek is sokfélék, ráadásul számtalan módon elkészíthetőek – ezt mindenképp használjuk ki! Kétségtelen, hogy a legtöbb gyümölcs és zöldség gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, illetve számos jótékony összetevőt tartalmaznak, vannak azonban olyanok, amelyek fokozottan támogatják a bélrendszer egészségét.

Ilyenek a káposztafélék családjába tartozó zöldségek, mint a kelbimbó, a káposzta, a kelkáposzta, a rukkola, a spárga és a brokkoli. Az allium-családba tartozó zöldségek, így a metélőhagyma, a hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, valamint a mogyoróhagyma. Köztudottan jó választásnak bizonyulnak az erjesztett zöldségek, például a savanyú káposzta. Emellett az olyan gyümölcsök, mint a banán, a füge, a körte, a bogyós gyümölcsök, az alma, a sárgabarack, az alma és a kivi.​

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.