A paradicsomban rengeteg jóféle vegyület és ásványi anyag található, ami jótékonyan hat a szervezünkre. Egy 2013-ban publikált kutatásból pedig kiderült, hogy a bélrendszerre különösen pozitív hatást gyakorolhat a mindennapos paradicsomlé-fogyasztás.
A paradicsom tele van likopinnal, béta-karotinnal és káliummal is, ennek köszönhetően csökkenti a vérnyomást, gátolja az LDL-oxidációt, és elősegíti az érrendszer rugalmasságát. Magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, és segíti a vas felszívódását. Sőt, egy 24 tanulmányt áttekintő összefoglaló szerint a nagy mértékű paradicsomfogyasztás csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
Receptajánlónk:
A mindennapos paradicsomlé-fogyasztás előnyei
A Nutrition Journalban publikált 2013-as tanulmány szerint azok a nők, akik 8 héten keresztül minden nap elfogyasztottak 280 milliliter paradicsomlevet, nagy mértékű testsúly- és testzsírcsökkenésen mentek keresztül.
Emellett a paradicsomlé rendszeres fogyasztása elősegítette az egészséges bélflóra kialakulását, ami az általános közérzetre és hangulatra is jótékony hatással volt.
A paradicsomlé fogyasztását gyakran javasolják egyfajta iso italként is kálium-, nátrium- és magnéziumtartalma miatt.
További érdekességek egy helyen: