A hipnotikus banánkenyér, amiben titkos hozzávalók rejtőznek

A banánkenyér talán egyike a legegyszerűbb és leggyorsabb süteményeknek, és miközben én is az egyszerűség híve vagyok, muszáj voltam egy kicsit megkavarni a dolgok menetét, ezért új ízekkel láttam el a kenyeret.

Vannak sütemények, amelyek önmagukban is nagyon finomak, mégis érdemes rájuk inkább egy üres festővászonként tekinteni. Erre a második legjobb példa (mivel az első helyet tagadhatatlanul a kevert piskóta foglalja el) a banánkenyér: egy önmagában édes, omlós-morzsás és puha tészta ez, ami azonban a banánon túl nem tud sok ízt felmutatni. Pedig megannyi lehetőségünk van arra, hogy egy kis újdonságot csempésszünk a banánkenyérbe, és ehhez csupán a gyümölcs legjobb barátait kell megkeresnünk. Mármint ízpárjait, nem konkrét barátokat.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

Mi illik a banánhoz?

Talán sokak fejében viszonylag szoros gondolati rokonságban él a banán és a csokoládé. Hogy ezért a kapcsolatért a retro banános csoki a felelős vagy valami más, az máig tisztázatlan, bár brit tudósok közelről vizsgálják a dolgot.

Mindenesetre tény, hogy a csoki sok sütemény tésztájába elkíséri a banánt, és minden alkalommal fantasztikus párost alkotnak.

Gyakori a banánkenyérben is a csokoládé valamilyen formájú szerepeltetése, én most azonban inkább a kakaópor mellett döntöttem. Hogy miért, az pár bekezdéssel lejjebb kiderül.

Magvajak, édes köntösben

A másik ízbarát is hasonló módon jutott eszembe: egyes banános sütemények előszeretettel használnak olajos magvakat, dió vagy mandula képében. Vegán receptekben magvajakat kevernek a tésztába, ezzel is fokozva az élvezeteket.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

Mivel a banánkenyér gyakran készül vaj helyett olajjal (és ettől valahogy sokkal omlósabb lesz), egyáltalán nem idegen egy magvaj használata, ami önmagában kissé olajos állagú. De melyik az a magvaj, amit leginkább sós ételekben használunk, mégis mind a kakaóhoz, mind a banánhoz nagyon jól simul? Nos, a tahini.

A szezámmagpaszta elsősorban a hummusz elengedhetetlen komponense, így ritkán fordul elő, hogy beteszi a lábát az édességek földjére. Pedig sűrűbben meg kéne ezt tennie, ugyanis enyhén kesernyés, karakteres aromája bármilyen komplex édességben kiválóan mutat. Így ebben a banánkenyérben is.

Nemcsak ízletes, de látványos is

Tehát a kenyerünk ízét már kicsit feljebbtornáztuk, most ideje szemügyre venni a látványt is. Azaz, annak a hiányát. Hiszen lássuk be, az egyszerű banánkenyér önmagában elég unalmas.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

És itt jön be a képbe a kakaópor: mivel nem csokit használunk, nemcsak apró szemekben kerül a sötétbarna-fekete szín a tésztába, hanem lehetőségünk van ennél többet is tenni. Például alkothatunk egy csodás, látványos, márványos süteményt. Ami minden kevert süteménynek tagadhatatlanul különleges külsőt ad.

Már csak egy marék szezámmag kell a kenyér tetejére, és mehet is a sütőbe a süteményünk, ami ugyanolyan gyors, ugyanolyan egyszerű, mégis sokkal, de sokkal ízletesebb és pofásabb.

Süssünk tahinis-banános márványkenyeret!

Hozzávalók: 250 g liszt, 100 g cukor, 1tk vaníliás cukor, 3 tojás, 3 banán, 100 ml olaj, 50 g tahini, 1 csomag sütőpor, 25 g cukrozatlan kakaópor, 1 tk fahéj, 1 csipet só, 2 ek szezámmag

A süteményhez használjunk kissé túlérett, nagyon puha banánokat. Tegyük őket egy tálba, majd törjük össze krumplinyómóval vagy villával. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, olajat és tahinit, majd keverjük el alaposan, amíg a cukor fel nem oldódik.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

Egyenként üssük bele a tojásokat, és keverjük el alaposan a masszát. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és fahéjat, majd öntsük a nedves hozzávalókhoz. Gyors mozdulatokkal forgassuk össze a masszát.

Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra. Egy hosszúkás kenyérformát kenjünk ki vajjal, és béleljünk ki sütőpapírral. A bekevert tésztánkat osszuk két egyenlő részre, és az egyik felét tegyük külön tálba.

A tészta felét keverjük el a kakaóporral. Ha túl sűrűnek tűnne, keverjünk hozzá minimális mennyiségű tejet. Felváltva kanalazzunk a formába a sima és a kakaós tésztából, amíg el nem fogy.

Egy késsel vagy vékony pálcikával keverjük össze a tésztát a formában, hogy márványos legyen a sütemény. A kenyér tetejére szórjuk rá a szezámmagot, és mehet is a sütőbe. Nagyjából 50 perc alatt elkészül, de mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát.

A márványos banánkenyér receptjét ITT találod

A tahinis-banános márványkenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!