Ezt készítsd a zöld, érett és túlérett banánból: mindig hasznosítható a gyümölcs

A banán egy olyan gyümölcs, amit nemcsak szezontól, de néha érettségtől függetlenül is megveszünk a boltban. Ha nincs érett, jó a zöld is, persze, de mégis mihez kezdjünk a különböző állapotú gyümölcsökkel? A cikkből kiderül!

Mivel gyakran több százezer kilométert is utaznak hajók és kamionok gyomrában azért, hogy végül a miénkben landolhassanak, az egzotikus banánfürtök van, hogy éretlenül érkeznek meg a boltok polcaira. Ez még annyira nem is lenne bosszantó, ha az eleinte zöldes héjú gyümölcsök nem váltanának napok alatt sárga alapon barna pöttyösre: az érés, majd a túlérés sokak számára ugyanolyan nemkívánatossá teszi a banánt, mint az éretlenség. Szerencsére nincs olyan állagú és ízű gyümölcs, amit ne tudnánk valahogy hasznosítani: lássuk a tippeket!

Zöld, érett és túlérett banán a konyhapulton
Ezt készítsd a zöld, érett és túlérett banánból

Éretlen, kemény, zöld banán

Sokan így szeretik a legjobban fogyasztani, a gyümölcs éretlenül azonban még kemény, és jellegzetes, édeskés ízéből sincs túl sok jelen. Ha nem vagyunk a kemény banán rajongói, némi plusz cukor vagy méz hozzáadásával karamellizáljuk serpenyőben a karikákra, szeletekre vágott banánt.

A karamellizált gyümölcs feltétként szolgálhat süteményeken (pl. sajttorta), édes krémeken (pl. tejberizs, puding), de akár önmagában is fogyasztható.

Épp tökéletesen érett banán

Amellett, hogy „nyers”, önmagában történő fogyasztásra ilyenkor a legalkalmasabb, a tökéletesen érett banánt érdemes turmixok és banános tortakrémek készítésénél bevetni. Mivel a gyümölcs már édesebb, azonban még nem olyan jellegzetesen erjedt, kellemesen semleges, mégis átható aromát biztosíthat ezekben a receptekben.

Szintén ilyen állapotában érdemes lefagyasztani más gyümölcsökkel, és hamis fagylaltot turmixolni belőle.

Túlérett, puha, barnás-feketés héjú banán

Amikor a banán túlérésbe kezd, enyhén magasabbá válik a cukortartalma. Ugyan ebben a stádiumában sokan már kidobnák a néha erjedt, alkoholos illatú gyümölcsöket, ez nagy hiba: ilyenkor érdemes belőlük különböző muffinokat, piskótákat, palacsintát és legfőképpen banánkenyeret sütni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tudás vár itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...