Régebben, ha az ember otthon szeretett volna fagylaltot készíteni, azt igencsak limitált körülmények közt tehette meg. A fagylaltgéppel rendelkezők minimum istenségeknek számítottak a gasztronómiában jártas érdeklődők közt és többé-kevésbé az igazán jó házifagylalt-receptek is rejtve maradtak (ó, azok az alapporos idők!). Persze ekkoriban még nem volt akkora a nyomás a nyalni vágyókon, hiszen a cukrászdák sokkalta barátibb áron szedték tölcsérbe gombócaikat.
Aztán, ahogy az lenni szokott, elég sok minden megváltozott: először háromszámjegyűvé váltak, majd egyre nagyobb címleteket kívántak a gombócárak, ami mondhatni, luxussá, de minimum különleges alkalommá zsugorította a cukrászdába járás élményét. Emellett pedig egyre inkább elérhetővé váltak azok a házi technikák és technológiák, amelyek lehetővé tették élvezhető minőségű és finom ízű fagylaltok előállítását mindazok számára, akik kiszorultak a házon kívül űzött fagylaltfogyasztásból.
Nagy szerencsékre, ezen receptek továbbra sem úgy kezdték a leírásukat, hogy „végy egy fagylaltgépet” – a hangsúly a felhasználóbarátságra, macera- és gépmentességre tolódott, és nagyobb részt ott is maradt.
Ez meglátszik mind az alapanyagok, mind a technológiák kiválasztásán: ahogy azt az alábbi recept is bemutatja majd, készíthetünk például csak gyümölcsökből, egy késes aprító vagy botmixer segítségével krémes és lágy fagylaltot, ami tejtermék és folyamatos kavargatás nélkül is visszaadja az elvárt élvezeti élményt.
Fagylalt, csak gyümölcsből
A házi fagylaltok közt nagyjából aszerint tehetünk különbséget, hogy azok mit tartalmaznak. A klasszikus, tejes fagylaltok általában tojásból és tejből főzött krémre alapoznak, míg a sorbet-k nem tartalmaznak tejterméket, hanem vízből és/vagy gyümölcsléből, illetve további ízesítőkből és cukorból állnak.
Van egy kevésbé ismert, harmadik kategória, amit az angol nyelvű konyhaművészet nice cream (szó szerint szép/kedves fagylalt, emellett azonban szójáték az ice cream szóval is) névvel ruházott fel. Ezek a jeges finomságok nem tartalmaznak mást, csak gyümölcsöt.
Egy központi és gyakran visszatérő hozzávaló a gyümölcsös jégkrémeknél a banán, ami több szempontból is kifejezetten előnyös választás. Egyrészről édes (éretten nagyobb mennyiségű cukrot tartalmaz), de nem gejl, hanem kellemes édesít, relatíve semleges aromája pedig nem túl tolakodó, kedvesen maga elé engedi a karakánabb vagy nagyobb mennyiségben használt gyümölcsöket és aromáikat.
Fagyasztva ugyan bekeményedik, azonban miközben olvad és szép lassan elkezd felengedni, krémesebbé teszi a jégkrémet, mintha azt tojásból és tejből főztük volna össze. Ehhez azonban az kell, hogy nemcsak a banánból, de minden gyümölcsből jó minőségű, ép és érett szemeket, darabokat használjunk.
Nézd meg videón is a 3-hozzávalós eperfagyi elkészítését:
Tippek a fagyasztáshoz
A gyümölcsök teljes megfagyasztásához nagyjából 4-5 órára lesz szükségünk, ezen a folyamaton azonban sokat gyorsíthatunk, ha a banánt és az epret (vagy más gyümölcsöt) kisebb darabokra vágjuk.
A fagyasztást érdemes tálcán vagy nagyobb méretű tálon, tepsin végezni, ügyelve arra, hogy a gyümölcsszeletek egy rétegben terüljenek el. Így gyorsan és egységesen megy végbe a fagyasztási folyamat. A gyümölcsök alá tegyünk egy réteg sütőpapírt, ami meggátolja, hogy a szemek és szeletek leragadjanak.
Ízesítési javaslatok
Mivel most még ímmel-ámmal tart a szezon, mi egy epres-banános verziót készítettünk a házi fagylaltból, azonban ahogy egyre tovább halad majd a kánikula és a nyár, bátran próbáljunk ki otthon más ízeket is.
Gyümölcsök terén érdemes a banánt bogyós gyümölcsökkel, meggyel, őszibarackkal párosítani.
Ízesítés terén pedig bátran engedjük el a fantáziánkat. Adjunk a gyümölcsökhöz:
- frissen facsart, citrom-, lime- vagy narancslevet,
- frissen reszelt citrushéjat,
- friss zöldfűszereket (menta, bazsalikom, citromfű).
Itt a 3-hozzávalós eperfagyi teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes, nyári recept és ügyes konyhai trükk vár: