Babos furfangok

Babos pogácsa

Ha a bab fáradtas, ízetlen, csipetnyi cukor a főzővízbe úgymond felszabadítja az ízét. Kapormaggal, édesköménnyel, rozmaringgal is lehet „feltupírozni”, de egy csipetnyi zsálya is felfrissíti a szárazbabot. A zöldbabot a szezámmagok bolondítják meg, illetve ha salátáról van szó, a pörkölt, hosszúkás darabogra vágott mandula is nemesíti.

Ha a mirelit zöldbab befagyott a dobozába, egy kis hideg víz a dobozba rövid időn belül fellazítja a babszálakat. Még több zöldbab recept itt!

Zöldbabfőzelék 7. - tejfölös-fokhagymás

A főtt zöldbab még inkább megtartja a szép zöld színét, ha nemcsak hideg vízzel „ijesztjük” meg, hanem még jégkockákat is teszünk a vízbe.

Ha a bab már egy hete vagy még tovább „úton van” vagy a hűtőben szunnyad, tehát öregecske és fonnyadt, egy késhegynyi cukor és negyed teáskanálnyi só feléleszti.

Ha a zöldbab túl szálkás, süllyesszük 3 percre forró vízbe. Utána könnyen lehúzhatók lesznek a szálak.

Ha a főtt babból megmarad, gyorsan új ételt készíthetünk belőle, különösen a zöldbabból. Pirítsunk barnára félcsészényi hagymát és tegyük pár kanál vízzel a babra. Apróra vágott szalonna is kivételesen jó ízt ad neki.

Chilis bab 4. -Krityó módra

A babot csak a főzés utolsó pillanataiban sózzuk meg, mert a só meggátolhatja, hogy a bab megpuhuljon.

A babot, ha hideg salátának akarjuk elkészíteni, inkább a főzővízben hagyjuk kihűlni, mintsem egy szűrőben. Így a héja nem pukkad ki.

A fehér bab sótlan főzővize a legmakacsabb vörösbor- és a tintafoltokat is eltávolítja. Még több bab recept itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

„Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi...

A koreai konyha az utóbbi időben világszerte kiemelt figyelemnek örvend. Részben, mert ez a mindent elsöprő koreai hullám, az úgynevezett hallyu egyik zászlóshajója, részben, mert hagyományos konyhatechnikai eljárásaival fenntartható példát mutat. És nem kis részben azért, mert globalizáció ide, nagyvárosokba begyűrűző nyugati éttermek oda, a koreaiak egy része ma is szinte szakrális viszonyt ápol az étellel.

Balázs Barbara

További cikkek