hozzászólások (1)

leírás

Más néven ánizskapor. Nevét az ánizsmaghoz hasonló erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű.
 Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását, hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti.
Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például a halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütő- és édesipari termékek (sütemények, cukorkák), likőrök ízesítésére használják.
Termesztése egyszerű, akár a teraszon egy virágcserépben is megél.
A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szabadban, vadon az édeskömény könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel. Csak az gyűjtsön vadon termő édesköményt (és persze bármi más gyógynövényt is), aki biztosan be tudja azonosítani!
A kisebb gumók ízletesebbek, vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak.
Fotó: flickr - Fennel by Nick Saltmarsh
(Forrás: Házipatika)

mikor vegyem

Egész évben kapható, bár szezonja júniustól szeptemberig tart.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében néhány napig eltartható.

Édeskömény alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (1)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Nananyó
        Nananyó sze, 2012-02-15 18:30

        Kedves klubtársak!

        Az édesköményt én az alábbi módon készítem el. Hogy az ötlet honnan van, nem tudom. Nem emlékszem, hogy bármilyen főzőműsorban, vagy receptújságban láttam volna.
        A kömény aljáról a megbarnult torzsát levágom, de nem vágom ki! Felszeletelem kb. 7-8 mm vastagra, vigyázva, hogy egyben maradjon, bár a torzsa ezt segíti. Ha mégis leesne róla levél, fogpiszkákóval megtűzöm. Általában teflonban készítem, bele egy kis olivaolaj, tényleg csak egy kicsi! Beleteszem óvatosan a serpenyőbe az édesköményt, és akkor sózom meg. Ráteszek egy vizzel töltött lábast, és megpirítom. Ha szép barnáspiros az alja, óvatosan megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. Már lábas nélkűl! Ha kevés az olaj, pótolom, de nem kell olajban tocsogni! Mielőtt kiveszem, mindegyiket meglocsolom balzsamecettel, pár pillanatot még hagyom a serpenyőben,hogy belecsorogjon. Most én Sziciliában vett, isteni finom, sűrű balzsamecet sziruppal locsolom meg, kb.1 kávéskanálnyival. De jó a sima balzsamecet is! Bármilyen sülthöz,- leginkább csírke,hal- finom. Én nem szeretem az ánizs ízét, de ez így nagyon finom, próbáljátok ki!
        Nananyó