Kaláccsá fontam az aranygaluskát – Életem legjobb döntése volt

Húsvét alkalmából ismét kalácssütésre adtam a fejem, ráadásul nem akármilyen fonott szépség készült a konyhában: ha elöljáróban annyit mondok, hogy kívül ropogós, belül álompuha, csupa dió, és sodó is kerül rá, onnan már könnyű kitalálni a végeredményt?

Szeretem, amikor egy étel nem csupán egy rögzített formában létezik. Szeretem, amikor a dolgok nincsenek szigorú határok közé parancsolva. Szeretem az izgalmakat rejtegető recepteket, a kelt tészta illatát, a cukros dió pörkölt aromáját, ahogy a sütő irányából száll felém. Szeretem a kalácsfonás békésen koncentráló műveletét. Szeretem az aranygaluskát és a húsvéti kalácsot, de abszolút semmi kedvem választani, a mai naptól kezdve pedig nem is kell így tennem, ugyanis most már csak egy dolog van, amit igazán szeretek: szeretem az aranygaluskalácsot.

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

A kalácsok megtöltéséről

A kelt tészta számomra azért olyan csodálatos, mert ugyanabból az alapból száz és száz különböző péksütemény születhet, csupán a kreativitásunkat kell hozzá némileg bekurblizni. Egy fonott kalács is lehet sokkal több, mint szépen megformázott, üres kelt tészta: a belseje és a külseje is kaphat további izgalmas kiegészítőket.

Jelen esetben ugyanazt az alapanyagot rejtettem a kalács fonataiba, majd elhalmoztam vele azok felszínét is: cukros dió került minden egyes apró ficakba, redőbe és hajlatba.

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

A kalácsot alkotó tésztakígyók először ellaposodtak, majd kellő mennyiségű vajat és cukros diót kaptak, végül pedig csigává csavarodtak, ami által puha, diós rétegek halmozódtak egymásra a kalács belsejében.

Mindent tud, amit a galuska is

Az aranygaluska talán egyik legszimpatikusabb tulajdonsága az a kettősség, ami a ropogós külső réteg és a puha, foszlós belső együttéléséből adódik. Szerencsére ez nem ment sehová, miközben a galuska kaláccsá alakult: a fonott péksütemény teljes felülete alaposan megpirult, míg odabent nem száradt ki.

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

Persze ennek eléréséért meg is kellett dolgoznom: betettem a kalács alá, a sütő aljába egy tepsi forró vizet, hogy gőzös közegben sülhessen a tészta. Valamint a sütés felénél letakartam a süteményt alufóliával, nehogy megégjen.

A sodó sem marad el

Nem lenne teljes az élmény vaníliasodó nélkül. Amikor ráöntöttem az aranyló, selymes szószt a még langyos, illatozó kalácsszeletekre, ott nyert értelmet az egész fáradságos munka: a dagasztás, kelesztés, nyújtás, töltés, csavarás, bevonás, fonás, ismételt kelesztés, sütés és várakozás. Az első falat aranygaluskalács után nem volt több kérdésem. Csak a boldogság.

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

Készítsünk aranygaluskalácsot vaníliasodóval!

Hozzávalók a tésztához:

250 g finomliszt, 250 g rétesliszt, 1 csipet só, 30 g friss élesztő, 100 ml tej, 3 ek cukor, 2 db tojássárgája, 70 g vaj (olvasztott)

Hozzávalók a fonáshoz:

300 g dió, 100 g cukor, 150 g vaj (olvasztott)

Hozzávalók a sodóhoz:

600 ml tej, 3 db tojássárgája, 1 ek étkezési keményítő, 40 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A liszteket és a sót egy nagy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, valamint a felfutott élesztőt a tejjel. Hozzáadunk még annyi tejet, amíg egy ruganyos, de nem ragacsos tésztát kapunk, ami könnyen gyúrható. Nagyjából 2-3 percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a felülete. Ekkor visszatesszük a tálba és fokozatosan hozzádagasztjuk az olvasztott vajat. Ha felvette az összeset, tovább dagasztjuk a deszkán 2-3 percig. Ha kész, visszatesszük a tésztát a tálba, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A diót ledaráljuk (maradhatnak benne nagyobb, durvább darabok, attól csak izgalmasabb lesz a kalács), majd elkeverjük a cukorral. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Mindegyik kis gombócot téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal, és bőven megszórjuk cukros dióval. A hosszabbik oldalától kezdve felcsavarjuk a tésztát, mintha csigát készítenénk, majd az így kapott rúd két végét lezárjuk, és az egészet kicsit megsodorjuk, hogy minimálisan hosszabb legyen.

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

Ha megvan mind a négy tésztakígyónk, a maradék cukros diót egy nagy tálcára öntjük. Minden kígyót alaposan bevonunk olvasztott vajjal, majd meghempergetjük őket a cukros dióban.

A kalácsunkat négyes fonással formázzuk meg: ehhez a jobb oldalra elkülönítünk három szálat, a bal oldalra pedig a maradék egyet. Ezután a jobb három közül a középsőt felemeljük, majd a bal legszélsőt áthúzzuk alatta a túloldalra. Majd ismét felemeljük a jobb három közül a középsőt, és a bal oldalit áthúzzuk alatta. Ezt a mozdulatsort ismételjük addig, amíg el nem készül a kalácsunk.

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

A megfont kalácsot letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük, közben pedig előmelegítjük a sütőt: 170 fokra, légkeveréssel. A megkelt kalácsot a sütőbe tesszük, és beteszünk alá egy tepsi forró vizet is, hogy gőz keletkezzen a sütő belsejében. A kalácsot összesen 35-40 percig kell sütni, azonban az első 20 perc után érdemes letakarni alufóliával, ha nagyon elkezdene barnulni. Így nem fog megégni (a dió különösen hajlamos erre), és a belseje is alaposan átsül.
A kisült kalácsot hagyjuk majdnem teljesen kihűlni: érdemes még épphogy csak langyosan, a sodóval tálalni, úgy a legfinomabb.

A vaníliasodóhoz a tejet feltesszük közepes lángon melegedni (ne forraljuk fel!), közben pedig egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és keményítővel. Amikor a tej már meleg, de még nem forró, folyamatos kevergetés mellett apránként hozzácsorgatjuk a sárgájához, azaz hőkiegyenlítést végzünk. A tejes, tojásos keveréket visszatesszük a tűzre, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (nem lesz annyira sűrű, mint egy puding).

Az aranygaluskalács receptjéért kattints a képre!

Az aranygaluskalács teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti receptötlet vár:

Címlapról ajánljuk