Ezért nem jó ötlet nyersen fogyasztani a fagyasztott bogyós gyümölcsöket

Ha már a csomagoláson is az olvasható, hogy „fogyasztás előtt hőkezelendő”, akkor mindenképpen vegyük komolyan az utasítást. A fagyasztott bogyósok ugyanis szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

A bogyós gyümölcsöket sokan kedvelik: aprók, színesek, ízletesek, és többféle jótékony hatásuk is ismert a szervezetre nézve. Ráadásul sokféleképpen felhasználhatók: készíthetünk belőlük parfét, krémes öntetet, süteményeket, vagy reggelente turmixot. Igen ám, de a legtöbb nem kapható egész évben – vagy ha kapható is, horror áron tudunk csak hozzájutni. Ráadásul a hűtőben, még megfelelő tárolás mellett sem állnak el túl sokáig.

Éppen ezért sokan fordulnak a fagyasztott bogyós gyümölcsök felé, ami praktikus lehet, ám nem árt figyelni: ezeket gyakran csak hőkezelés után szabad fogyasztani.

Fagyasztott erdei gyümölcsök közelről
Ezért nem jó ötlet nyersen fogyasztani a fagyasztott bogyós gyümölcsöket

A fagyasztott bogyósok és a fertőzésveszély

A fagyasztott bogyós gyümölcsök kórokozó mikroorganizmusokat tartalmazhatnak, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Általában a norovírus vagy a hepatitisz A az, ami jelen lehet ezekben a termékekben.

A norovírus, vagy más néven Norwalk-vírus egy erősen fertőző, légúti és érintkezéses úton terjedő betegség, ami fertőzött élelmiszerekkel is bejuthat a szervezetbe.

A tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, valamint a gyomorgörcsök is. Mivel a levegőben is életképes marad, zárt térben gyorsan terjed – például otthon, óvodában, idősotthonban, kórházban vagy étteremben.

A Hepatitisz A egy ismertebb betegség: ez a májat támadja, és jelen lehet nyers halban, hideg készételekben vagy nem megfelelően mosott nyers zöldségekben, illetve gyümölcsökben is.

Hogyan fogyasszuk biztonságosan?

Amennyiben tehát a csomagolás előírja, mindenképpen vegyük komolyan az iránymutatást, és a fagyasztott bogyós gyümölcsöket mindig alaposan hőkezeljük fogyasztás előtt. Igen, akkor is, ha smoothie, öntet, vagy valamilyen fagyasztott desszert készül belőlük.

A javasolt eljárás: forraljuk fel a gyümölcsöket legalább 2 percig 100 °C-on (212 °F), hogy a hő elpusztíthassa a kórokozókat. A feldolgozás során használt edényeket és felületeket is alaposan tisztítsuk meg, nehogy keresztfertőzés történjen.

Fontos: a fertőzések általában a kereskedelmi termelésből származó gyümölcsöknél jelentkeznek. A saját kézzel szedett és otthon lefagyasztott gyümölcsöknél jóval kisebb az ilyen jellegű kockázat.

Egy másik aggasztó kérdés: az antociánszint

Egyes állítások szerint a fagyasztás növelheti a bogyós gyümölcsök antociántartalmát, de erre nincs megbízható tudományos bizonyíték. Amit tudunk:

  • Vízvesztés miatt koncentráltabb lehet a beltartalom: fagyasztás során víz kristályosodik ki, így a maradék tömeg egységnyi súlyára vetítve kissé nőhet a koncentráció – de a teljes mennyiség nem nő.
  • Biohasznosulás javulhat: elméletileg a jégkristályok szétroncsolják a sejtfalakat, így az antocián jobban felszívódhat – de ezt alátámasztó kutatások nem meggyőzőek.
  • Stabilitás: az ipari gyorsfagyasztás segít megőrizni az antociánokat, amelyek egyébként hő és fény hatására lebomolnának.

Mindezek ellenére a fagyasztott bogyós gyümölcs remek választásnak bizonyulhatnak a konyhában. Kényelmesek, egész évben elérhetők, szezonon kívül is használhatóak, ráadásul ezek által csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást is. A megfelelő hőkezelés után tehát bátran fogyaszthatjuk, így ráadásul az ízük és a színük is megmarad, bár igaz, az állaguk puhábbá válhat.

Forrásunk volt.


További hasznos tippek várnak ezekben a cikkekben is:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...