Ezért nem jó ötlet nyersen fogyasztani a fagyasztott bogyós gyümölcsöket

Ha már a csomagoláson is az olvasható, hogy „fogyasztás előtt hőkezelendő”, akkor mindenképpen vegyük komolyan az utasítást. A fagyasztott bogyósok ugyanis szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

A bogyós gyümölcsöket sokan kedvelik: aprók, színesek, ízletesek, és többféle jótékony hatásuk is ismert a szervezetre nézve. Ráadásul sokféleképpen felhasználhatók: készíthetünk belőlük parfét, krémes öntetet, süteményeket, vagy reggelente turmixot. Igen ám, de a legtöbb nem kapható egész évben – vagy ha kapható is, horror áron tudunk csak hozzájutni. Ráadásul a hűtőben, még megfelelő tárolás mellett sem állnak el túl sokáig.

Éppen ezért sokan fordulnak a fagyasztott bogyós gyümölcsök felé, ami praktikus lehet, ám nem árt figyelni: ezeket gyakran csak hőkezelés után szabad fogyasztani.

Fagyasztott erdei gyümölcsök közelről
Ezért nem jó ötlet nyersen fogyasztani a fagyasztott bogyós gyümölcsöket

A fagyasztott bogyósok és a fertőzésveszély

A fagyasztott bogyós gyümölcsök kórokozó mikroorganizmusokat tartalmazhatnak, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Általában a norovírus vagy a hepatitisz A az, ami jelen lehet ezekben a termékekben.

A norovírus, vagy más néven Norwalk-vírus egy erősen fertőző, légúti és érintkezéses úton terjedő betegség, ami fertőzött élelmiszerekkel is bejuthat a szervezetbe.

A tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, valamint a gyomorgörcsök is. Mivel a levegőben is életképes marad, zárt térben gyorsan terjed – például otthon, óvodában, idősotthonban, kórházban vagy étteremben.

A Hepatitisz A egy ismertebb betegség: ez a májat támadja, és jelen lehet nyers halban, hideg készételekben vagy nem megfelelően mosott nyers zöldségekben, illetve gyümölcsökben is.

Hogyan fogyasszuk biztonságosan?

Amennyiben tehát a csomagolás előírja, mindenképpen vegyük komolyan az iránymutatást, és a fagyasztott bogyós gyümölcsöket mindig alaposan hőkezeljük fogyasztás előtt. Igen, akkor is, ha smoothie, öntet, vagy valamilyen fagyasztott desszert készül belőlük.

A javasolt eljárás: forraljuk fel a gyümölcsöket legalább 2 percig 100 °C-on (212 °F), hogy a hő elpusztíthassa a kórokozókat. A feldolgozás során használt edényeket és felületeket is alaposan tisztítsuk meg, nehogy keresztfertőzés történjen.

Fontos: a fertőzések általában a kereskedelmi termelésből származó gyümölcsöknél jelentkeznek. A saját kézzel szedett és otthon lefagyasztott gyümölcsöknél jóval kisebb az ilyen jellegű kockázat.

Egy másik aggasztó kérdés: az antociánszint

Egyes állítások szerint a fagyasztás növelheti a bogyós gyümölcsök antociántartalmát, de erre nincs megbízható tudományos bizonyíték. Amit tudunk:

  • Vízvesztés miatt koncentráltabb lehet a beltartalom: fagyasztás során víz kristályosodik ki, így a maradék tömeg egységnyi súlyára vetítve kissé nőhet a koncentráció – de a teljes mennyiség nem nő.
  • Biohasznosulás javulhat: elméletileg a jégkristályok szétroncsolják a sejtfalakat, így az antocián jobban felszívódhat – de ezt alátámasztó kutatások nem meggyőzőek.
  • Stabilitás: az ipari gyorsfagyasztás segít megőrizni az antociánokat, amelyek egyébként hő és fény hatására lebomolnának.

Mindezek ellenére a fagyasztott bogyós gyümölcs remek választásnak bizonyulhatnak a konyhában. Kényelmesek, egész évben elérhetők, szezonon kívül is használhatóak, ráadásul ezek által csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást is. A megfelelő hőkezelés után tehát bátran fogyaszthatjuk, így ráadásul az ízük és a színük is megmarad, bár igaz, az állaguk puhábbá válhat.

Forrásunk volt.


További hasznos tippek várnak ezekben a cikkekben is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...