A vegánoknak nagyobb esélyük lehet a csonttörésre

Rossz hírünk van azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket: ha nem vigyáznak a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, könnyen a csontjaik bánhatják. Szó szerint.

Könnyebben törhet a vegánok csontja - ezt állapította meg az Oxfordi Egyetem legújabb kutatása, ami a BMC Medicine tudományos folyóiratban jelent meg. A húsmentes étrend követői a csonttörés, különösen a csípőtörés nagyobb kockázatával nézhetnek szembe.

Már korábbi tanulmányok is azt mutatták, hogy a vegetáriánusoknak és vegánoknak gyengébbek  a csontjaik, mint azoknak, akik esznek húst is. Eddig csak az nem volt egyértelmű, hogy ez befolyásolja-e a csonttörés kockázatát. Az oxfordi kutatók most az 1993-ban indított és csaknem 55 ezer ember bevonásával végzett EPIC-Oxford nevű vizsgálatra  alapozták eredményeiket, és kijelentették: statisztikailag kimondható, hogy a húsmentes életmódot folytatóknak könnyebben törnek a csontjaik.

Az eredmények szerint a csonttörésre általánosan is, de a csípőtörésre különösen hajlamosabbak a vegetáriánusok és a vegánok is. A kutatásból kiderült, hogy a 2010-ben végetért megfigyelésnél a vegánok körében majdnem kétszer magasabb volt a csípőtörés kockázata, mint a húsfogyasztóknál, míg a vegetáriánusok és a peszketáriánusok (akik a növények mellett halakat és tengeri állatokat is fogyasztanak) között nagyjából 25 százalékkal volt magasabb a kockázat. A csonttörésnél is megfigyelhető volt összefüggés, de nem ilyen markáns: tíz év alatt ezer emberre vetítve mindössze hússzal több csonttörés volt a vegánok körében, mint a húsevőknél. A 2016-os kiértékelésnél összesen 3941 csonttörést számoltak össze a kutatók, összességében 43 százalékkal volt esélyesebb a vegán életmódot folytató a csonttörésre, mint a húsevő.

A szakértők szerint a jelenség hátterében az lehet, hogy a húsmentes étrendben kevesebb a kalcium és a fehérje, valamint, hogy az ilyen étrend követői gyakran vékonyabbak, így esésnél könnyebben sérülhetnek. Ezt részben lehet javítani a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitellel, így a vegánoknak és vegetáriánusoknak érdemes jobban odafigyelni az ilyesmire.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az eredmények nem vetíthetők ki az egész társadalomra, mert a megkérdezettek nagy része fehér nyugati nő volt - érdemes lehet egy szélesebb körű kutatásban is vizsgálni ugyanezt.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!