Csontjaid egészségéért egyél velünk!

{ KÉP = 61678, 2, ajanlo/csontjaid-egeszsegeert-egyel-velunk }Az ember csontjai folyamatosan alakulnak, ezért egész életed során szükséged lesz kalciumra, amit elsősorban ételekkel juttathatsz a szervezetedbe. Mutatunk néhány finom kalciumbombát! {T}

Az ember csontjai folymatosan alakulnak, ezért egész életed során szükséged lesz kalciumra, amit elsősorban ételekkel juttathatsz a szervezetedbe. Mutatunk néhány finom kalciumbombát!

Kalciumot a csontoknak!

Kicsi gyerekkorunktól kezdve folyamatosan hallhattuk szüleinktől, tanítóinktól, hogy igyunk sok tejet, mert kalcium van benne, és attól lesznek erősek a csontjaink. Amellett, hogy a kalcium csontjaink fontos alkotórésze, szerepet tölt be izmaink működésében, az idegrendszeri ingerület-átvitelben. A kalcium felszívódását, csontokba épülését hormonális folyamatok szabályozzák.

Nagyon fontos, hogy a gyermek- és fiatal felnőttkorban nem kielégítő kalciumbevitel hozzájárulhat a felnőtt-, időskorban megjelenő csontritkuláshoz.

A gyermekek napi kalciumszükséglete 800-1000 mg, a felnőtteké 1000 mg, a terhes, illetve szoptató édesanyáké 1200 mg, az időskorúaké 1200-1500 mg.

Együnk, és meglesz a napi mennyiség

Kalciumot elsősorban táplálékainkkal juttatunk a szervezetünkbe. A kalcium felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin-bevitel/szintézis, a tejben, tejtermékekben található laktóz és a rendszeres fizikai aktivitás.

A kalcium hasznosulását hátráltathatja a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem elegendő D-vitamin és a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás.

Fontosabb kalciumforrásaink: tehéntej, joghurt, kefír, tejföl, félzsíros tehéntúró, Ementáli, Pannónia sajt, Anikó sajt, Edami sajt, Trappista sajt, spenót, petrezselyemlevél, dió, mandula, mák, mogyoró, szezámmag, banán.

Keressük a kálciummal dúsított termékeket!

  • A természetes kalciumforrások mellett lehetőségünk van étrendünkbe kalciummal dúsított élelmiszereket is beilleszteni. Keressük a „kalciummal dúsítva”, „+Ca”, „pluszkalcium” feliratokat a csomagolásokon.
  • Kalciummal dúsított termékek: reggeliző pelyhek, növényi eredetű tejpótló italok, -készítmények, tejtermékek, egyes felvágottak, gyümölcslevek, gyermekekre pozicionált élelmiszerek, édességek.
  • Tehéntejfehérje-allergia, laktóz-intolerancia vagy egyéb, a tej, tejtermékek fogyasztását kizáró anyagcsere-betegség vagy akár vegán étrend esetén kalciumforrásként szolgálhatnak a növényi tejpótló italok, -készítmények (pl. szójatej, rizstej, zabtej, szójatejszín, zabtejszín stb.) kalciummal dúsított változatai.
  • Orvosi javaslatra a megfelelő kalciumszint étrendkiegészítő készítményekkel is biztosítható.

Címlapról ajánljuk

További cikkek