Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megtalálható a koronavírus a csapvízben?

Mivel a szennyvízben kimutatható a koronavírus örökítőanyaga, sokakban felmerült, hogy ez kapcsolatban lehet-e a csapvíz fogyasztásának biztonságával.

Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára azon hírek kapcsán szólalt most meg az InfoRódióban, amelyek szerint a szennyvízben kimutatható a koronavírus örökítőanyaga. Emiatt több helyről is kérdés fogalmazódott meg, hogy ez befolyásolja-e a csapvíz fogyasztásának biztonságát.

A szövetség hangsúlyozta, hogy a szennyvíz nem fertőző és nem kontaktál az ivóvízzel, tehát teljesen biztonságos továbbra is a csapvíz fogyasztása. Ezért sem szükséges otthon műanyag palackokban felhalmozni a flakonos vizeket, hiszen Magyarországon majdnem százszázalékos a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.

Az adásban továbbá az is elhangzott, hogy víziközmű-szolgáltatók felkészültek a járvány újabb hullámára. Az ivóvízbázisok nagy része védett, így egy esetleges járvány során is zavartalanul biztosítani tudják a szolgáltatók a jó minőségű ivóvízzel történő biztonságos ellátást.

Nagy Edit továbbá hangsúlyozta, hogy Magyarországon az ivóvizet nagyon szigorú szabályok mentén, számtalan paraméter alapján, rendszeresen kell vizsgálni, a kitételeknek pedig maradéktalanul meg kell felelni. Ha nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, akkor az adott kút vize nem szolgáltatható ivóvízként.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!