A 7 leggyakoribb komposztálási hiba, amit elkövethetsz

A komposztálás reneszánszát éli, de nem annyiról van itt szó, hogy egyszerűen egy komposztládába szórod az ételhulladékot. Segítségként hoztuk a 7 leggyakoribb hibát, amit jobb lenne elkerülnöd.

Az ételhulladék érték, amit egyéb módok mellett a legjobban komposztálással lehet hasznosítani, ezáltal pedig nagy szolgálatot teszel a Földnek. Manapság egyre népszerűbb a komposztálás, még arra is kidolgoztak többféle megoldást, hogy akár lakásban is kivitelezhető legyen. Vannak azonban buktatói a komposztálásnak, ezért szeretnénk felhívni a figyelmed a 7 leggyakoribb hibára, amit elkövethetsz.

A 7 leggyakoribb komposztálási hiba, amit elkövethetsz

Nem vagy felkészülve

Ha nem készülsz fel kellőképpen, mind az eszközöket, mind az utánaolvasást tekintve, akkor a komposztálási terveid azok is maradnak, tervek. Azért nem kell megijedni! A fő, hogy legyen egy gyűjtőd bent, illetve kint a kertben egy komposztálásra kijelölt megfelelő hely – legyen ez száraz és árnyékos.

Túlkomplikálod

Fontos, hogy tisztában legyél a komposztálás alapvetéseivel, de ne is nehezítsd meg a saját dolgodat. A legfontosabb, hogy tudd, miért komposztálsz, és mit szeretnél komposztálni. Tudd, hogy mi az, ami mehet a komposztálóba, és mi az, ami nem oda való, és legyél tisztában azzal, hogy miként tudod egyensúlyban tartani a rendszered. Akár egy listát is készíthetsz erről, amit kiteszel a konyhában vagy a komposztáló mellé.

A zöldségek, gyümölcsök, tojáshéj és a magok héja mehet a komposztba nyugodtan, de semmilyen zsiradék, hús vagy tejtermék sem kerülhet bele. Figyelj, hogy a zöldek és barnák, vagyis a nitrogén és szén, tehát a zöldség-, gyümölcsmaradékok, valamint a kerti hulladék, például elszáradt levelek, gallyak, illetve újrahasznosított papír aránya megfelelő legyen.

Nem adsz hozzá elég vizet

Gyakori hiba, hogy az emberek nem adnak elég vizet a komposztjukhoz. Azoknak az értékes mikroorganizmusoknak, amelyek lebontják a kerti hulladékot, ételmaradékokat és az organikus anyagokat, majd értékes komposzttá változtatják azt, szükségük van vízre. Ha összenyomsz egy maréknyi komposztot, akkor néhány csepp víznek kell kijönnie belőle, de nem szabad, hogy csöpögjön. Túl sok víz, és a mikrobák megfulladnak. Túl kevés, és nem kezdenek el dolgozni.

Ha jól figyelsz, a hibák elkerülhetők

Nincs elég levegő

Hasonlóan a vízhez, a levegő is fontos összetevője a komposztálásnak, enélkül ugyanis a gombák és baktériumok meghalnak. A komposztálás egy aerob folyamat. Győződj meg róla, hogy a komposztod nem túl sűrű vagy tömör, és a légáramlás sincs elzárva. Ha erős szaga van a komposztnak, az is a levegőhiány miatt van, és hát ki vágyik egy nagy ’illatozó’ kupacra a kertjében.

Túl kicsi a komposztládád

Elegendő helynek kell lennie a ládában ahhoz, hogy végbemenjenek a komposztfolyamatok, mivel közben a mikróbák energiát termelnek hő formájában. Ha a láda túl kicsi, akkor nem fogja megtartani a nedvesség elpárologtatásához, valamint a kórokozók és a gyommagvak elpusztításához szükséges hőmérsékletet.

Nem foglalkozol a figyelmeztető jelekkel

A problémák szőnyeg alá söprése nem épp járható út a komposztálás esetében. Figyelj a komposztodra, és észleld azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valami nagyon nincsen rendben. A komposztod nem szabad, hogy odavonzza a bogarakat, rágcsálókat, és nem lehet erős szaga sem. Ha ez a helyzet, akkor alakítanod kell a zöldek és a barnák arányán. Ideális esetben a szén-nitrogén-arány 30:1-hez térfogat alapján.

Azelőtt használod a komposztod, hogy kész lenne

A türelem jó minőségű komposztot terem. Ehhez pedig nagyjából 6-12 hónapra van szükség. Az aktív szakasz ugyan csak 2-3 hetet vesz igénybe, a komposztnak azonban időre van szüksége ahhoz, hogy igazán megérjen.

Ezért, ha túl korán használod fel a kertedben, akkor csökkenti a növények gyökereinek oxigénhozzáférését, és elvonhatja tőlük a talajban rendelkezésre álló nitrogént. Amikor ez megtörténik, a növények növekedése megáll, vagy a leveleik megsárgulnak, elsorvadnak.

A kész komposzt azonban nagyon jót tesz a növényeknek és a földnek, javítja a szerves anyagok mennyiségét benne, valamint a talaj szerkezetét, termékenységét és a víztartó képességet, miközben megelőzi a talaj által okozott betegségeket, megakadályozza a talajeróziót, valamint nem kell műtrágyákat és növényvédő szereket alkalmaznod.


Még több tipp és trükk itt:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Lehet, hogy téged is ez az egyszerű dolog akadályoz a...

A fogyás alapvetően nehéz műfaj, hiszen a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ha látványos eredményeket szeretnénk. De mégis mi a helyzet akkor, ha minden próbálkozásunk ellenére mégsem sikerül a várva várt álomsúlyt elérni?