Mi „fán terem" a komposztálás?

Mi az a komposztálás? A házi újrahasznosítás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és talán a legtudatosabb tevékenységi forma, amit bárki megtanulhat! 

Egyre inkább elterjedőben a komposztálás, amiről már te is sokat hallottál, ugye? Számos háztartásban alkalmazzák már az újrafelhasználás ezen módszerét, de ha eddig nem tudtad, „mi fán terem", akkor segítünk, hogy te is kedvet kapj az egyik legtudatosabb gazdálkodási formához!

A komposzt nem más, mint a háztartásban termelődő szerves anyagok, hulladékok hasznosítása. A kidobásuk helyett felhasználhatjuk további termelő tevékenységekhez. Ha nagy kertünk van, különösen jól tudunk bűvészkedni a kertészkedés során felgyülemlett avarral, papírhulladékkal, konyhai maradékkal, mivel ezek mind összevegyíthetők homogén anyaggá, de fontos, hogy vegyszermentes legyen minden felhasznált összetevő. A benne lévő organizmusok és a talaj élőlényeinek segítségével humusszerű anyag képződik a keverékből a komposztálás során, ami többszörösen hatékonynak bizonyul a hagyományos trágyázáshoz képest.

Mindenképpen szükséges egy komposztláda, bármilyen nagyobb edény vagy tér, ahol a folyamat nyugodtan végbemehet, ami a rendszeres vízellátást is nagyon igényli, ez lehet persze esővíz is. A konyhai hulladékokat illetően is egészen széles repertoárból választhatsz: tojáshéjtól elkezdve az almacsutkán át egészen a kávézaccig terjed a skála, de a főtt ételek maradékait kevésbé ajánlott belekeverni a komposztba. Azt talán mondanunk sem kell, hogy veszélyes hulladékokat, műanyagot nem lehet és nem is szabad komposztálni, viszont a háztartás által termelt hulladék mennyisége akár a felére is csökkenthető, ezzel pedig a környezetre rótt terhek is visszafoghatóak. Kérjél tanácsot kertészetekben, hozzáértőktől, az elsőre bonyolultnak tűnő vállalkozás később rutinszerűvé válik!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.