Mi „fán terem" a komposztálás?

Mi az a komposztálás? A házi újrahasznosítás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és talán a legtudatosabb tevékenységi forma, amit bárki megtanulhat! 

Egyre inkább elterjedőben a komposztálás, amiről már te is sokat hallottál, ugye? Számos háztartásban alkalmazzák már az újrafelhasználás ezen módszerét, de ha eddig nem tudtad, „mi fán terem", akkor segítünk, hogy te is kedvet kapj az egyik legtudatosabb gazdálkodási formához!

A komposzt nem más, mint a háztartásban termelődő szerves anyagok, hulladékok hasznosítása. A kidobásuk helyett felhasználhatjuk további termelő tevékenységekhez. Ha nagy kertünk van, különösen jól tudunk bűvészkedni a kertészkedés során felgyülemlett avarral, papírhulladékkal, konyhai maradékkal, mivel ezek mind összevegyíthetők homogén anyaggá, de fontos, hogy vegyszermentes legyen minden felhasznált összetevő. A benne lévő organizmusok és a talaj élőlényeinek segítségével humusszerű anyag képződik a keverékből a komposztálás során, ami többszörösen hatékonynak bizonyul a hagyományos trágyázáshoz képest.

Mindenképpen szükséges egy komposztláda, bármilyen nagyobb edény vagy tér, ahol a folyamat nyugodtan végbemehet, ami a rendszeres vízellátást is nagyon igényli, ez lehet persze esővíz is. A konyhai hulladékokat illetően is egészen széles repertoárból választhatsz: tojáshéjtól elkezdve az almacsutkán át egészen a kávézaccig terjed a skála, de a főtt ételek maradékait kevésbé ajánlott belekeverni a komposztba. Azt talán mondanunk sem kell, hogy veszélyes hulladékokat, műanyagot nem lehet és nem is szabad komposztálni, viszont a háztartás által termelt hulladék mennyisége akár a felére is csökkenthető, ezzel pedig a környezetre rótt terhek is visszafoghatóak. Kérjél tanácsot kertészetekben, hozzáértőktől, az elsőre bonyolultnak tűnő vállalkozás később rutinszerűvé válik!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek