5 tipp, hogy használd fel az ételmaradékokat okosan

Sajnos a nem megfelelő tervezés miatt hazánkban is nagyon sok ételmaradékot vagy fel nem használt élelmiszert dobunk ki. Ideje ezen változtatni.

Annyi ételt dobunk ki feleslegesen, hogy az már komoly környezetvédelmi és társadalmi probléma, arról nem is beszélve, hogy a pénztárcánknak sem tesz jót, ha feleslegesen vesszük az élelmiszereket. Ezekkel a tippekkel csökkenteni tudod az ételhulladékodat, és gazdaságosabban készítheted el otthon az ételeket.

1. Használd a fagyasztót!

Nemcsak az alapanyagokat, de a kész ételeket is elteheted a fagyasztóba! Ha előre készítesz nagyobb adag főtt ételt, és tudod, hogy nem fog elfogyni, egy-két adagot tegyél egy tárolóba, és fagyaszd le! Néhány hétig elállnak így az ételek, és az is biztos, hogy örülni fogsz neki, ha éppen nincs időd főzőcskézni.

2. Legyél kreatív főzés közben!

Ha nem most kezded a sürgés-forgást a konyhában, akkor jó esély van arra, hogy nagyjából tudod, mit mire lehet cserélni egy receptben anélkül, hogy nagyon megváltozna az íze. Ha például tejföl kellene a rakott krumpliba, de neked görög joghurt van megbontva, egészen nyugodtan használd el előbb azt!

3. Gondolkodj előre!

Amikor főzöl, gondolj bele abba is, hogy a megkezdett zöldségek, gyümölcsök vagy más hozzávalók hogyan hasznosulhatnak egy másik, egyszerűbb ételként elkészítve. Ne várd meg, amíg a megvásárolt, de fel nem használt krumpli összeaszódik, inkább tervezz vele előre, és használd fel egyszerre az összeset. Ha például valamihez köretként használod, és nincs szükséged egy részére, csinálj belőle krémlevest - így biztosan nem fog rád rohadni.

4. Egyébként is: csinálj levest!

A legtöbb felhasználatlan zöldségből nagyon jó levest tudsz készíteni. Ráadásul nem is nagyon kell hozzá más, maximum egy kis ételízesítő, só és bors - nincs szükség arra, hogy előre készülj, bármilyen felesleges hozzávalóból össze tudod dobni.

5. Csinálj belőle reggelit!

A reggeli ételekhez, főleg omlettekhez, rengeteg mindent fel tudsz használni, ami előző napról megmaradt. Mielőtt bármit kidobnál, gondold át, hogy nem lehet-e belőle bármilyen más ételt kreálni, ha pedig igen, addig még ne landoljon a kukában. Egy-két napig el tudod tárolni, utána pedig felhasználhatod, így nem dobsz ki teljesen jó ételt feleslegesen.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.