Nemrég írtunk arról, hogy mi a legjobb reggeli, ha elmúltál 50 éves, és azt is tudjuk már, hogy milyen ételek gyorsítják az anyagcserét. Most pedig az is kiderült, hogy milyen szénhidrát segít egészségünk megóvásában, ha naponta fogyasztjuk ötven felett.
Rost, rost, rost!
A stabil vércukorszintre nemcsak 50 éves kor felett érdemes odafigyelnünk, de az ötödik x-en túl már különösen ajánlott. A vércukorszint hosszútávú ingadozása inzulinrezisztenciához, akár cukorbetegséghez is vezethet. A finomított szénhidrátokban és cukorban gazdag ételek mennyiségét jelentősen csökkenteni kell, azonban rostokra szüksége van a szervezetnek 50 éves kor felett is.
Az élelmi rost, mint szénhidrát, lassítja az emésztést, ezzel párhuzamosan pedig a vércukorszint emelkedését is lassítja.
Az oldhatatlan rostok emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, ezzel pedig jótékonyan segítik a bélflóra, az emésztés működését.
És hogy mennyi rostra van szükség 50 éves kor felett?
Az Amerikai Nyugdíjasok Szövetségének (AARP) ajánlását figyelembe véve a nőknek napi 21 grammnyi rostra, míg a férfiaknak 30 grammra van szükségük 50 felett.
A szövetség szerint ezt az emberek kb. 5 százaléka tartja csak, pedig nem olyan nehéz. Egy csésze zabkorpa például már a napi mennyiséget fedezi, de hasonló a barna rizs fogyasztása is, amiből napi két csésze kellene.
Rostban gazdag ételek, amiket iktass be az étrendedbe
Rostban gazdag ételeket nem nehéz találni, de az biztos, hogy a feldolgozott, félkész és kész élelmiszerek nem tartoznak ide.
A zab, az útifűmaghéj és a különböző zöldségek és gyümölcsök, mint az áfonya, eper, citrom, grépfrút, málna, sárgadinnye, barack, szeder, szőlő, kivi, zeller, brokkoli, cékla, káposzta, karfiol, paradicsom, répa és kelbimbó például szuper rostforrások.
Fontos, hogy a rostban gazdag ételek fogyasztása mellett megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasszunk.
Ezeket a cikkeket is szeretni fogod: