A törpeberkenye egy igen igénytelen cserje, amelynek eredeti otthona Észak-Amerika, de rendkívüli, egészségre gyakorolt hatása miatt hazánkban is kezd elterjedni a termesztése. Ha eddig nem is ismerted, akkor itt az ideje, hogy megbarátkozz vele!

Törpeberkenye, te csoda
A törpeberkenye apró, fekete bogyói nem szűkölködnek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.
Természetes módon segít a vérnyomás- és a vércukorszint szabályozásában, de daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri panaszok kezelésében is segíthet. Leginkább gyümölcslevek, italok és likőrök készítésénél alkalmazzák.
A tudósok nemrégiben megvizsgálták, hogy az arónia, vagyis a törpeberkenye leve védelmet nyújthat-e a bélmikrobiomhoz kapcsolódó, étrend okozta kihívásokkal szemben. A Montanai Állami Egyetemről Dr. Stephanie M. G. Wilson vezette kutatások azt vizsgálták, hogy törpeberkenye fogyasztásakor az emésztőrendszer baktériumai hogyan reagálnak:
A vizsgálatok szerint a bogyó bizonyos baktériumközösségekre hatással van, és csökkentheti a magas zsírtartalmú étrend által okozott károkat.
A törpeberkenye cserjéjét ráadásul szinte bárki életben tudja tartani, mert igénytelen, kevés odafigyelést igénylő növény, és még a napégésre és fagyásra is kevésbé érzékeny.
Még több érdekes gasztrós érdekesség: