Vércukor- és vérnyomásszabályzó: ennek a jótékony bogyós gyümölcsnek ott a helye a bevásárlólistán

Európában kevésbé ismert, de annál értékesebb, antioxidánsokkal teli bogyós gyümölcsről van szó, aminek fogyasztása rengeteg előnnyel jár. Mutatjuk, is mit kell tudnod a törpeberkenyéről!

A törpeberkenye egy igen igénytelen cserje, amelynek eredeti otthona Észak-Amerika, de rendkívüli, egészségre gyakorolt hatása miatt hazánkban is kezd elterjedni a termesztése. Ha eddig nem is ismerted, akkor itt az ideje, hogy megbarátkozz vele!

Törpeberkenye
A törpeberkenye vércukor- és vérnyomásszabályozó hatású bogyós gyümölcs

Törpeberkenye, te csoda

A törpeberkenye apró, fekete bogyói nem szűkölködnek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

Természetes módon segít a vérnyomás- és a vércukorszint szabályozásában, de daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri panaszok kezelésében is segíthet. Leginkább gyümölcslevek, italok és likőrök készítésénél alkalmazzák.

A tudósok nemrégiben megvizsgálták, hogy az arónia, vagyis a törpeberkenye leve védelmet nyújthat-e a bélmikrobiomhoz kapcsolódó, étrend okozta kihívásokkal szemben. A Montanai Állami Egyetemről Dr. Stephanie M. G. Wilson vezette kutatások azt vizsgálták, hogy törpeberkenye fogyasztásakor az emésztőrendszer baktériumai hogyan reagálnak:

A vizsgálatok szerint a bogyó bizonyos baktériumközösségekre hatással van, és csökkentheti a magas zsírtartalmú étrend által okozott károkat.

A törpeberkenye cserjéjét ráadásul szinte bárki életben tudja tartani, mert igénytelen, kevés odafigyelést igénylő növény, és még a napégésre és fagyásra is kevésbé érzékeny.

Forrásunk volt.


Még több érdekes gasztrós érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek