Ez a legegészségesebb reggeli, ha elmúltál 50 éves

Egy új spanyol tanulmány rámutatott arra, hogy mit és hogyan érdemes reggelire fogyasztani, ha már túl vagyunk az ötödik X-en. Egy biztos: a reggelit nem érdemes kihagyni!

A reggeli sokak szerint a nap legfontosabb étkezése, és valóban hatással van néhány dologra, többek között a súlyra vagy a szív- és érrendszer egészségére. Egy spanyol tanulmánynak köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a kardiometabolikus betegségek ellen is jót tesz a megfelelő reggeli elfogyasztása, pláne, ha elmúltunk 50 évesek.

Egészséges reggeli
Ez a legegészségesebb reggeli, ha elmúltál 50 éves

Se túl sokat, se túl keveset ne reggelizzünk

A kutatók 3 éven át figyelték 383, 55 és 75 év közötti résztvevő reggelizési szokásait. A cél az volt, hogy felmérjék, hogyan befolyásolja ennek az első étkezésnek a mennyisége és minősége a különböző egészségügyi mutatókat, például a testsúlyt, a vérnyomást, a koleszterinszintet és a veseműködést. A The Journal of Nutrition, Health and Aging című szaklapban közzétett eredmények szerint nem szabad „túl sokat” vagy „túl keveset” reggelizni:

Az alacsony energiatartalmú vagy magas energiatartalmú és rossz minőségű reggelik magasabb adipozitással (zsírszövet, a szerk. megjegyzése) és trigliceridekkel, valamint alacsonyabb HDL-koleszterinnel (a jó fajta) voltak kapcsolatban az időseknél

- számoltak be a kutatók.

Azoknál a résztvevőknél, akik napi kalóriájuk kevesebb mint 20%-át, illetve több mint 30%-át vitték be a reggeli során, magasabb volt a testtömegindex (BMI) és a derékkörfogat, azaz a szív- és érrendszeri betegségek két kockázati tényezője.

A szerzők szerint a szív egészségének megőrzése érdekében a napi kalóriamennyiség 20-30%-át kellene reggelire fogyasztani.

Tudva, hogy 50 éves kortól egy férfinak napi 2500 kalóriára, egy nőnek pedig 2000 kalóriára van szüksége, reggelijüknek 500 és 750 kalória, illetve 400 és 600 kalória között kellene lennie.

És persze az se mindegy, mit veszünk magunkhoz reggelire...

50 év felett a legjobb, ha a mediterrán diéta elveit tartjuk szem előtt, és minőségi élelmiszereket, például alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket (teljes kiőrlésű pékáru, zabkása), sovány fehérjéket (túró, tojás), dióféléket, gyümölcsöket és növényi zsírokat eszünk reggelire.

A megfelelő mennyiségű és minőségű reggeli hozzájárul az egészséges öregedéshez azáltal, hogy csökkenti a szívet érintő kockázati tényezők megjelenésének esélyét.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség neked:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...