Nemcsak édes-savanykás ízvilágával tud lenyűgözni a tamarind, de biztos, hogy még jobb ízűen fogod csemegézni, ha azt is tudod, milyen egészségügyi előnyökkel jár fogyasztása. Indiában és Afrikában előszeretettel használják. Itt az ideje, hogy mi is megismerkedjünk vele!

A tamarindot Indiában és Afrikában előszeretettel fogyasztják. Nevének eredete pedig a „Tamr al-Hindi ” kifejezésből származik, ami „indiai datolyát" jelent. Kemény, barna héjáról ismerszik meg, belseje pedig ragacsos, pépes állagú, közepén magokkal. Sokféleképpen felhasználható gyümölcs, többek között szószokban, édességekben, gyümölcslevekben és fűszerekben jeleskedik.
Azt már említettük, hogy kétszer annyi kálium van benne, mint a banánban, de még magnézium tartalma is háromszor több, mint az avokádóénak.
Íme, néhány finomság, ami tamarind pasztával készül:
Rostban gazdag gyümölcs, ezért segíti az emésztést, de természetes hashajtóként is tekinthetünk rá, hiszen sok gyümölcslé és gyógytea összetevője. Antioxidánsokban sem szerénykedik, így véd a szabadgyökök ellen és a sejteket is az oxidatív stressztől. Ezzel késlelteti az öregedést és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. C-vitamin tartalmával hozzájárul a bőr egészségéhez, és ásványi anyagtartalma szabályozza a vér- és koleszterinszintet.
Ezeket a cikkeket is szeretni fogod: