A cukorbetegeknek folyamatosan és tudatosan figyelniük kell arra, mit esznek és mennyit. Most olyan ételeket szedtünk össze, amelyekkel feljavítható az állapotuk. Ezeket érdemes gyakran fogyasztani, ha 2-es típusú cukorbetegséggel küzdünk:
Citrusfélék
Kutatások igazolják, hogy a különböző citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a klementin és a mandarin rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a vércukorszintre. Ennek az lehet az oka, hogy ezek a gyümölcsök tele vannak gyulladáscsökkentővel, illetve magas a rosttartalmuk.
Áfonya
Alapvetőn az összes bogyós gyümölcs fogyasztása javasolt a cukorbetegeknek, azonban az áfonya különösen jó hatással van a betegekre. Rendszeres fogyasztása növeli az inzulinérzékenységet, illetve a benne található gyulladásgátló anyagok gátolhatják a keringési rendszer betegségeinek kialakulását.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/kf/xk/80QUZr25xanUJ1Si5DwYCGxScMfZSc5Uhn8ynkOW.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=3089df2dbcc9636543e89d1095776368)
Étcsokoládé
Tudjuk, kicsit furán hangzik, de kutatásokkal igazolták, hogy a jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása csökkenti az éhgyomri inzulinszintet és a vérnyomást is. Mindenesetre jó, ha konzultálunk arról az orvosunkkal, mennyi is az a napi mennyiség, amit bátran fogyaszthatunk.
Csicseriborsó
A csicseriborsó alacsony glikémiás indexű, magas a fehérje- és rosttartalma. Emellett kutatásokkal bebizonyították, hogy képes a 2-es típusú cukorbeteg állapotán javítani. Egy csészényi adag fogyasztása naponta még a vérnyomásproblémáinkon is segíthet.
Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz: