Tudtad? A paradicsom története egészen az aztékok előtti időkig nyúlik vissza. Mára már több százfajta közül tudsz választani, melyek közül jó néhányat a kertedben is termeszthetsz. Ha nincs kerted, de imádod a lédús zöldséget, akkor irány a bolt. Mutatjuk, mire használhatod a legismertebb fajtákat:
1. Fürtös paradicsom
Lédús és ízletes. Sokrétűen felhasználható, főtt és nyers ételek elkészítéséhez is ajánljuk. Nagy légterű üvegházakban termesztik, ahol akár a 15 méteres magasságot is elérheti. Hosszan tárolható, jól tűri a szállítást.
2. Húsparadicsom
Az egyik legnagyobb paradicsomfajta. Egy termés csúcsa akár 0,5-1 kg is lehet.Húsos, lédús a magok mennyisége normális. Erős héja miatt sokáig tárolható. Nagyon jó paradicsomszószokhoz, befőzéshez.
3. Cherry fürtös paradicsom (koktélparadicsom)
2-3 cm átmérőjű miniparadicsom. Szendvicsekhez, salátákhoz, nassolni valóként és főzéshez is tökéletes. Héja kemény, húsa rendkívül lédús, íze különösen intenzív és édes.
4. Datolya paradicsom
Nagyon hasonló a cherry paradicsomhoz. Kicsivel nagyobb átmérőjű, tojás formájú. Héja kemény, így a datolya paradicsomot is inkább salátákhoz, nassolni valóként ajánljuk.
5. Lucullus paradicsom (San Marzano)
Állaga és íze a húsparadicsomhoz hasonló, méretre viszont sokkal kisebbek, szilva alakúak. Kevés magot tartalmaznak, húsuk pedig lédús. Tökéletes alapanyagként szolgálnak mondjuk a bolognaiban, vagy más paradicsomos ételekben.