Az 5 legismertebb paradicsomfajta - mutatjuk, melyiket milyen ételbe tedd!

A boltokban rengetegféle paradicsomot találunk. Most egy kis segítséget adunk, hogy könnyebben tájékozódj a nagy kínálatban. (x)

Tudtad? A paradicsom története egészen az aztékok előtti időkig nyúlik vissza. Mára már több százfajta közül tudsz választani, melyek közül jó néhányat a kertedben is termeszthetsz. Ha nincs kerted, de imádod a lédús zöldséget, akkor irány a bolt. Mutatjuk, mire használhatod a legismertebb fajtákat:

1. Fürtös paradicsom

Lédús és ízletes. Sokrétűen felhasználható, főtt és nyers ételek elkészítéséhez is ajánljuk. Nagy légterű üvegházakban termesztik, ahol akár a 15 méteres magasságot is elérheti. Hosszan tárolható, jól tűri a szállítást.

2. Húsparadicsom

Az egyik legnagyobb paradicsomfajta. Egy termés csúcsa akár 0,5-1 kg is lehet.Húsos, lédús a magok mennyisége normális. Erős héja miatt sokáig tárolható. Nagyon jó paradicsomszószokhoz, befőzéshez.

3. Cherry fürtös paradicsom (koktélparadicsom)

2-3 cm átmérőjű miniparadicsom. Szendvicsekhez, salátákhoz, nassolni valóként és főzéshez is tökéletes. Héja kemény, húsa rendkívül lédús, íze különösen intenzív és édes.

4. Datolya paradicsom

Nagyon hasonló a cherry paradicsomhoz. Kicsivel nagyobb átmérőjű, tojás formájú. Héja kemény, így a datolya paradicsomot is inkább salátákhoz, nassolni valóként ajánljuk.

5. Lucullus paradicsom (San Marzano)

Állaga és íze a húsparadicsomhoz hasonló, méretre viszont sokkal kisebbek, szilva alakúak. Kevés magot tartalmaznak, húsuk pedig lédús. Tökéletes alapanyagként szolgálnak mondjuk a bolognaiban, vagy más paradicsomos ételekben.

Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek