4 természetes szer, amivel eltűnik a rozsda a késekről vagy az ollóról

Bosszantó jelenség a rozsda, mert amellett, hogy csúnya, az eszközeinket is roncsolja, és adott esetben csorbítja – éppen ezért külön nem kedveljük, ha ollóinkon vagy késeinken jelenik meg. Hogy mivel szabadulhatunk meg tőle természetesen? Mutatjuk!

Rozsdás kenyérvágó kés vagy húsvágó olló? Ne búsulj, megoldjuk, ráadásul durva vegyszerek nélkül!

Van pár teljesen természetes módja ugyanis, hogy megszabadulj a rozsdától otthon, házilag:

Na de mi is a rozsda tulajdonképpen?

A rozsda a fémek felületén oxidáció által keletkezett réteg. Rozsda alatt általában a vasrozsdát értjük, amely a vas felületén víz és oxigén hatására képződő hidratált vas-oxidok és vas-hidroxidok keveréke.

1.) KRUMPLI

A krumpli a válasz! És nemcsak arra a kérdésre, hogy mi a kedvenc alapanyagunk, ha ételekről van szó, hanem a rozsdára is, ugyanis a benne található oxálsavnak hála remekül rozsdátlanít. Döfd bele a késed /ollód pengéjét egy éjszakára (8-10 órára), aztán töröld szárazra.

2.) CITROM

A citromsav szintén beválhat – tölts meg egy poharat citromlével, állítsd bele a rozsdás eszközt, és 10-15 perc múlva halászd ki. Ha nem volt elég az idő, hagyhatod benn tovább is. Töröld szárazra!

+ tipp: egy félbe vágott, sóba mártott citrommal is átdörzsölheted a rozsdás felületet!

3.) SZÓDABIKARBÓNA

Az örök és leválthatatlan háztartási szereplőnk, ami olcsó, és annyi mindenre jó – itt írtunk már róla! A rozsda ellen is bevetheted: keverd össze némi vízzel, hogy pasztaállagot kapj, és kend be vele a rozsdafoltokat. Jó egy órát hagyd rajta, majd töröld tisztára és szárazra a fémfelületet.

4.) ECET

A sima háztartási ecet is olcsó és természetes csodaszer, ezt tudjuk mind. Áztasd az érintett eszközöket ecettel teli pohárba egy éjszakára, de akár ecettel átitatott rongyba is csavarhatod a késed, ollód. Ha kell, ismételd az eljárást, végül pedig töröld szárazra.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek