10 szuper ecetes háztartási praktika

Egy okos lista olcsó megoldásokkal - hogyan tisztíts, takaríts a szekrényedben úgyis megbújó ecettel. Most megkönnyítjük a háztartási munkát!

Tíz egyszerű, gyorsan és olcsón kivitelezhető ötlet, mire használhatod még ezt a hétköznapi alapanyagot, az ecetet. Akár a konyhában akad tennivaló, akár a fürdőszobában kell megoldanod, elhárítanod a gondot, villámgyorsan segít neked. Nézd meg, hogyan!

Lefolyótisztítás

Mosogatás után nem megy le a víz a tálból? Biztosan eldugult. Önts a lefolyóba egy fél pohár szódabikarbónát, majd rögtön utána legalább ugyanennyi ecetet. Ne ijed meg, reakcióba lépnek, és azonnal felhabosodik a víz. Viszont utána gyönyörűen működik a lefolyó, és a mosogatód is tiszta lesz, csak öblítsd le egy kevés tiszta vízzel. Dugulás elhárítva!

Ragasztószalag helyének eltüntetése

A gyerekek kiragasztgatták a falra rajzaikat, de amikor le akarod szedni őket, nyomot hagy a ragasztószalag? Önts egy kevés ecetet egy használaton kívüli szórófejes műanyagflakonba, és spricceld be vele az elszíneződött, ragacsos felületet. Hagyd egy pár percig száradni, majd törlőkendővel vagy háztartási papírtörlővel töröld le a maszatot a falról.

Nem kívánt szagok elűzése

Bűzlik a szemetes, pedig nincs is semmilyen hulladék benne? Egyszerű a megoldás. Folyass ecetet egy száraz kenyérszeletre, hagyd, hogy jól megszívja magát. Tedd egy papírtörlőre, majd dobd a kiürített szemetesbe, és hagyd hatni egész éjszakán át. Reggelre megszűnik a szörnyű büdi!

Házi tisztítószer készítése

Eleged van a sok-sok tisztítószeres flakonból? Készíts egyet, mely minden felületre alkalmas! Önts egy erre a célra felcímkézett üres szórófejes műanyagflakonba az üveg harmadáig ecetet, engedd fel vízzel, és nyomj bele pár csepp mosogatószert. Íme, el is készült a házi gyártású, nagy hatású szer, mellyel kitakaríthatod fürdőszobádat, konyhádat.

Muslincacsapda készítése

Őrülten zavarnak a gyümölcsös kosár felett kőröző muslincák? Ennek is megvan az ellenszere. Önts almaecetet egy kis üvegpohárba, fedd le folpackkal, melynek a tetejét pár helyen kilyukasztod. Tedd ezt a gyümölcsök mellé - a muslincák rögtön balraátot fújnak, bemennek a lyukakon, de ki már nem jönnek onnan.

Ruhák gyűrődéseinek eltávolítása

Gyűröttek a pólók, és nincs kedved vasalni? Így nem veheted fel egyiket sem. Szedd ráncba őket! Készíts csodaszert egy rész ecet és három rész víz elegyéből. Enyhén spricceld be vele a fogasra akasztott ruhát és hagyd lógni egy darabig. Miután elpárolgott a csodaszer, a hatása is megmutatkozik: a ráncok eltűnnek

Kisállatkárok megakadályozása

Milyen kárt tud tenni a lakásban egy macska? Hát nagyon sokat. Többek között szétkarmolhatja a kanapé huzatát. Vedd el a kedvét tőle! Spricceld be ecettel a szövetet. Meglátod, utálja majd a szagát, és más terepet keres a hancúrozásra, körömélesítésre.

Vágott virágok élettartamának meghosszabbítása

Sajnálod a vágott virágokat, amiért olyan gyorsan elhervadnak? Hosszabbítsd meg a vendégszereplésüket! Önts egy kevés almaecetet a vizükhöz, meglátod, sokkal tovább élvezheted szépségüket a lakásban.

Tökéletes szemüveglencse-tisztítás

Állandóan maszatos a napszemcsód? Spriccelj egy kevés ecetet a lencséjére, és töröld át papírtörlővel. Ugye milyen látványosan megjavult a kilátás?

Serpenyőtisztítás

Az odaégett ételmaradékoktól fekete a serpenyőd alja? Tisztíts meg könnyedén: önts egy adag ecetet és ugyanennyi vizet bele, majd forrald öt percig. Csodálatosan tiszta lesz az edényed, csak mint újkorában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.