6 tipp, és a késeid sokáig élesek maradnak!

Egy jó kés már félsiker a konyhában - de hogy ez a konyhai darab nagyon sokáig kibírja, azért már tennünk is kell. 6 tipp, hogy nyújtsd hosszúra a késeid életét!

Az természetesen alap, hogy olcsó, vacak késsel fölösleges bajlódni, mert nemcsak hogy a munkánkat hátráltatja, de még az alapanyagoknak is árthat. Egy jó kés bizony nem olcsó mulatság, jó hír viszont, hogy ha egyszer megszereztünk - karácsonyra, szülinapra vagy csak egy kis gyűjtögetés után - , akkor egy egész életen át hűséges társunk maradhat. Természetesen csak akkor, ha megfelelően bánunk vele. 6 tipp, hogy a késeidet soha többé ne kelljen lecserélned!

1. Ne hagyd a mosogatóban!

A mosogatóba dobni, majd ottfelejteni a késedet - öreg hiba. Az egy dolog, hogy aki a mosogatást vállalja, könnyen megsérülhet, de a nedves környezet, a rápakolt tányérok, edények egyáltalán nem tesznek neki jót. Ha már nem dolgozol vele, mosogasd el, töröld meg, és tedd a helyére!

2. Ne tedd a fiókba

Kivéve, ha az a fiók neki van kitalálva...viccet félretéve, egy jó késnek semmi helye a többi konyhai eszköz, habverő, dugóhúzó és keverő meg merőkanál között. Keresésnél, fióktologatásnál könnyen összekoccannak, és csorbulnak, sérülnek, karcolódnak. Egy jó késnek jár a késtartó, ha más nincs, egy söröskorsót tegyél tele szívószállal, a célnak tökéletesen megfelel!

3. Mindig kézzel mosd el őket!

A mosogatógép remek találmány, de ha a késeidről van szó, kerüld! A gépben lévő hő nem tesz neki jót, arról nem beszélve, hogy könnyen ki is csorbulhat. Igazán nem nehéz kézzel elmosogatni, ne sajnáld azt a fél percet!

4. Ne hagyd a csöpögtetőben!

Tudom, kezd olybá tűnni, hogy külön személyzet kellene arra, hogy a késünket karban tartsa - de azért ennyire nem rossz a helyzet. A csöpögtetővel ugyanaz a baj, mint az étkészletes fiókkal - plusz itt még az állandó nedvesség is jelen van. Ha elmostad, töröld meg, és irány a késtartó!

5. Barátod a köszörűkő!

Egy egyszerűbb, olcsó kést otthon is meg lehet élezni, de ha kicsit extrább a késed, érdemes elvinni éleztetni. Nem olyan egyszerű ma csak úgy leakasztani valakit, aki ért a kések szakszerű élezéséhez, de ha Budapesten lehet ilyet találni, máshol is. A kés pedig meghálálja. Lényeg, hogy ne hagyd teljesen eltompulni.

6. Mindig vágódeszkán vágj!

Az egy dolog, hogy a konyhaasztalodnak vagy a pultodnak nem tesz jót, ha azon vágod a húst vagy zöldséget, de ha bármelyik csempézett, vagy más, hasonló anyagból készült, a késedet is hazavágja.

(via Huffingtonpost)

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...