6 tipp, és a késeid sokáig élesek maradnak!

Egy jó kés már félsiker a konyhában - de hogy ez a konyhai darab nagyon sokáig kibírja, azért már tennünk is kell. 6 tipp, hogy nyújtsd hosszúra a késeid életét!

Az természetesen alap, hogy olcsó, vacak késsel fölösleges bajlódni, mert nemcsak hogy a munkánkat hátráltatja, de még az alapanyagoknak is árthat. Egy jó kés bizony nem olcsó mulatság, jó hír viszont, hogy ha egyszer megszereztünk - karácsonyra, szülinapra vagy csak egy kis gyűjtögetés után - , akkor egy egész életen át hűséges társunk maradhat. Természetesen csak akkor, ha megfelelően bánunk vele. 6 tipp, hogy a késeidet soha többé ne kelljen lecserélned!

1. Ne hagyd a mosogatóban!

A mosogatóba dobni, majd ottfelejteni a késedet - öreg hiba. Az egy dolog, hogy aki a mosogatást vállalja, könnyen megsérülhet, de a nedves környezet, a rápakolt tányérok, edények egyáltalán nem tesznek neki jót. Ha már nem dolgozol vele, mosogasd el, töröld meg, és tedd a helyére!

2. Ne tedd a fiókba

Kivéve, ha az a fiók neki van kitalálva...viccet félretéve, egy jó késnek semmi helye a többi konyhai eszköz, habverő, dugóhúzó és keverő meg merőkanál között. Keresésnél, fióktologatásnál könnyen összekoccannak, és csorbulnak, sérülnek, karcolódnak. Egy jó késnek jár a késtartó, ha más nincs, egy söröskorsót tegyél tele szívószállal, a célnak tökéletesen megfelel!

3. Mindig kézzel mosd el őket!

A mosogatógép remek találmány, de ha a késeidről van szó, kerüld! A gépben lévő hő nem tesz neki jót, arról nem beszélve, hogy könnyen ki is csorbulhat. Igazán nem nehéz kézzel elmosogatni, ne sajnáld azt a fél percet!

4. Ne hagyd a csöpögtetőben!

Tudom, kezd olybá tűnni, hogy külön személyzet kellene arra, hogy a késünket karban tartsa - de azért ennyire nem rossz a helyzet. A csöpögtetővel ugyanaz a baj, mint az étkészletes fiókkal - plusz itt még az állandó nedvesség is jelen van. Ha elmostad, töröld meg, és irány a késtartó!

5. Barátod a köszörűkő!

Egy egyszerűbb, olcsó kést otthon is meg lehet élezni, de ha kicsit extrább a késed, érdemes elvinni éleztetni. Nem olyan egyszerű ma csak úgy leakasztani valakit, aki ért a kések szakszerű élezéséhez, de ha Budapesten lehet ilyet találni, máshol is. A kés pedig meghálálja. Lényeg, hogy ne hagyd teljesen eltompulni.

6. Mindig vágódeszkán vágj!

Az egy dolog, hogy a konyhaasztalodnak vagy a pultodnak nem tesz jót, ha azon vágod a húst vagy zöldséget, de ha bármelyik csempézett, vagy más, hasonló anyagból készült, a késedet is hazavágja.

(via Huffingtonpost)

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek