8 dolog, amit elfelejtesz kitakarítani

Vannak olyan tárgyak a lakásban, amiket a nagy többség valószínűleg előszeretettel felejt ki a takarításból. Nézd meg, okulj, és változtass!

Az elfeledés oka lehet a lustaság, vagy mert simán kimegy a fejünkből – olyan mindennapi eszközök ezek, amelyek tisztítása legtöbbször egyszerűen kimarad, mert eszünkbe sem jut. Lássuk, melyek ezek:

Porszívó

Ez a kedves kis jószág egész életét azzal tölti, hogy tisztítja a lakásunkat, mi pedig sosem tisztítjuk meg őt. Hát fair ez? Nem. Pillantsunk rá néha, szedjük szét, hajtalanítsuk-szösztelenítsük a kefét, mossuk ki a szűrőket a leírás szerint, etc.

Növények levelei

Ez is tipikusan olyan feladat, amiről egy botanikamániás virágimádón kívül sokan elfelejtkezünk - én pont ma kerítettem sort rá. Néhanapján egy sima nedves (vizes) ronggyal vagy tollseprűvel poroljuk-töröljük le a szobanövényeket, megérdemlik. Nem kell semmi spéci szer vagy oldat. Sima víz.

Fürdőszobai kilépő

Ez a kis szőnyegféle bizony koszos tud lenni, mert ugye nemcsak akkor ér hozzá az egész nap (már bocsánat) izzadó talpunk, amikor kilépünk rá tisztán, hanem előtte is. Sőt, esetleg cipőben is összetapossuk, ha beszaladunk reggel még a fürdőbe. És ott vannak még a gyerekek, férjünk, feleségünk - mind-mind ráhordjuk a zsírt, izzadtságot, koszt, szöszt. Mossuk többször!

Vasalótalp

A vasaló talpát is illik néha megnézni, és eltisztítani, mert máskülönben ruháinkat is tönkreteheti a ráragadt kosz vagy rozsda és a magas hő együtt. Vegyünk egy papírtörlőt, itassuk át némi ecettel, és a hideg (!) vasalót húzogassuk rajta, amíg nem tisztul meg. Ha ennél nagyobb a baj, ugyanezt szódabikarbónával tegyük - a lyukakba ragadt port pedig gőzöléssel moshatjuk ki.

Távirányító

Sok család központja a TV. Ehhez pedig távirányító is jár, amit a család minden tagja naponta százszor fog meg gyakorlatilag bármilyen kézzel – legyen az utcai koszos, csipszevés közbeni morzsás, pizzaszószos vagy WC-zés utáni szennyezett kéz. Iszonyat bacitelep tud lenni, nem is gondolnánk. Egy fogkefe segítségével tisztítsuk meg a gombokat a morzsáktól, portól, aztán egy alkoholos-vizes ruhával/fülpiszkálóval töröljük át.

Zuhanyrózsa

Zuhanyrózsánk idővel vízköves lesz, így csökkentve a nyomást, ezért nem elég csak a külső részét letörölgetni néhanapján vízkőoldóval. Szuper ötlet született – húzzunk a fejre egy éjszakára ecetes-vizes zacskót, kössük meg felül, és reggelre leázik róla minden! Újra zúdulhat a víz.

Szemetesláda

Tuti, hogy legtöbben, ha most a szívetekre teszitek a kezeteket, bevallhatjátok, hogy csak a zsákot szoktátok cserélni, a kukát magát nem sűrűn mossátok ki, max. ha valami erősen belefolyt. Mondjuk a szardíniakonzerv leve. Pedig át tudja venni rendesen a szemétszagot, ezért érdemes 1-2 hetente átmosni mosószeres vagy ecetes vízzel és kisúrolni.

Fogmosópohár és evőeszköztartó

Na, ez szerintem a legtipikusabb sunyítási terület. Nem látjuk, mert ugyan ki lát le a pohár vagy a tartó aljára? Meg hát vizes, de tiszta dolgokat tartunk benne, mi baj lehet? Mondom: beposhad, lerakódik, büdösödik a víz és minden egyéb, ezért az öblítésen kívül is tessék néha kisúrolni vagy szivaccsal jól áttörölni. Nem kell mindig durva vegyszer.

Olvastad már?

19 gyors háztartási trükk - idegbaj nélkül!

(via housebeautiful)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!