8 dolog, amit elfelejtesz kitakarítani

Vannak olyan tárgyak a lakásban, amiket a nagy többség valószínűleg előszeretettel felejt ki a takarításból. Nézd meg, okulj, és változtass!

Az elfeledés oka lehet a lustaság, vagy mert simán kimegy a fejünkből – olyan mindennapi eszközök ezek, amelyek tisztítása legtöbbször egyszerűen kimarad, mert eszünkbe sem jut. Lássuk, melyek ezek:

Porszívó

Ez a kedves kis jószág egész életét azzal tölti, hogy tisztítja a lakásunkat, mi pedig sosem tisztítjuk meg őt. Hát fair ez? Nem. Pillantsunk rá néha, szedjük szét, hajtalanítsuk-szösztelenítsük a kefét, mossuk ki a szűrőket a leírás szerint, etc.

Növények levelei

Ez is tipikusan olyan feladat, amiről egy botanikamániás virágimádón kívül sokan elfelejtkezünk - én pont ma kerítettem sort rá. Néhanapján egy sima nedves (vizes) ronggyal vagy tollseprűvel poroljuk-töröljük le a szobanövényeket, megérdemlik. Nem kell semmi spéci szer vagy oldat. Sima víz.

Fürdőszobai kilépő

Ez a kis szőnyegféle bizony koszos tud lenni, mert ugye nemcsak akkor ér hozzá az egész nap (már bocsánat) izzadó talpunk, amikor kilépünk rá tisztán, hanem előtte is. Sőt, esetleg cipőben is összetapossuk, ha beszaladunk reggel még a fürdőbe. És ott vannak még a gyerekek, férjünk, feleségünk - mind-mind ráhordjuk a zsírt, izzadtságot, koszt, szöszt. Mossuk többször!

Vasalótalp

A vasaló talpát is illik néha megnézni, és eltisztítani, mert máskülönben ruháinkat is tönkreteheti a ráragadt kosz vagy rozsda és a magas hő együtt. Vegyünk egy papírtörlőt, itassuk át némi ecettel, és a hideg (!) vasalót húzogassuk rajta, amíg nem tisztul meg. Ha ennél nagyobb a baj, ugyanezt szódabikarbónával tegyük - a lyukakba ragadt port pedig gőzöléssel moshatjuk ki.

Távirányító

Sok család központja a TV. Ehhez pedig távirányító is jár, amit a család minden tagja naponta százszor fog meg gyakorlatilag bármilyen kézzel – legyen az utcai koszos, csipszevés közbeni morzsás, pizzaszószos vagy WC-zés utáni szennyezett kéz. Iszonyat bacitelep tud lenni, nem is gondolnánk. Egy fogkefe segítségével tisztítsuk meg a gombokat a morzsáktól, portól, aztán egy alkoholos-vizes ruhával/fülpiszkálóval töröljük át.

Zuhanyrózsa

Zuhanyrózsánk idővel vízköves lesz, így csökkentve a nyomást, ezért nem elég csak a külső részét letörölgetni néhanapján vízkőoldóval. Szuper ötlet született – húzzunk a fejre egy éjszakára ecetes-vizes zacskót, kössük meg felül, és reggelre leázik róla minden! Újra zúdulhat a víz.

Szemetesláda

Tuti, hogy legtöbben, ha most a szívetekre teszitek a kezeteket, bevallhatjátok, hogy csak a zsákot szoktátok cserélni, a kukát magát nem sűrűn mossátok ki, max. ha valami erősen belefolyt. Mondjuk a szardíniakonzerv leve. Pedig át tudja venni rendesen a szemétszagot, ezért érdemes 1-2 hetente átmosni mosószeres vagy ecetes vízzel és kisúrolni.

Fogmosópohár és evőeszköztartó

Na, ez szerintem a legtipikusabb sunyítási terület. Nem látjuk, mert ugyan ki lát le a pohár vagy a tartó aljára? Meg hát vizes, de tiszta dolgokat tartunk benne, mi baj lehet? Mondom: beposhad, lerakódik, büdösödik a víz és minden egyéb, ezért az öblítésen kívül is tessék néha kisúrolni vagy szivaccsal jól áttörölni. Nem kell mindig durva vegyszer.

Olvastad már?

19 gyors háztartási trükk - idegbaj nélkül!

(via housebeautiful)

Hozzászólások (4)

Törölt felhasználó

Nem kicsit ciki, és szánalmas, ha valakinek ezek a dolgok nem jutnak eszébe magától! Ehhez nem kell tisztaságmániásnak lenni!

darvin

Mint ahogy egy újszülöttnek minden vicc új,így a kezd? háziasszonyoknak,s?t háztartásban botladozó férfinek jól jön a segítség.Nem kell leszólni ?ket. :)

manna86

Szerintem ez mind evidens...

Törölt felhasználó

nekem ami ebb?l a listából hiányzik az a wc kefe és tartója

terranova56

Na a távkapcsolót szét kell szedni, csak úgy tisztítható De a számítógép billenty?zet szerintem kimaradt, ez is csak szétszerelve tisztítható

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.