Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4 dolog a háztartásodban, amit semmiképp ne tisztíts szódabikarbónával

A szódabikarbóna igazi csodaszer, de azért van néhány felület, amin ezt sem szabad használni.

Számos alkalommal kiderült már, hogy a szódabikarbóna egy mindenható csodaszer a háztartásban. Előnye, hogy olcsó és gyorsan hat. Nagyszertűen oldja a vízkövet, eltávolítja a makacs szennyeződéseket, az olajfoltokat, tisztává varázsol SZINTE mindent. Van azonban négy dolog, amin semmiképp nem szabad alkalmazni a csodaszert, mert tönkre is teheti őket.

1. Alumínium edények

Míg az átlag fém fazekakat nyugodtan lehet szódabikarbónával tisztítani, addig az alumíniumból készülteket nem szabad. Bár ha gyorsan lemossuk, nem okoz kárt az edényben, de ha néhány percig rajtamarad az edényen, akkor oxidálhatja a felületét.

2. Antik ezüst

Sok kereskedő figyelmeztet arra, hogy ne használjunk szódabikarbónát az antik ezüst evőeszközök tisztításakor, mert az apró szemcsék összekarcolhatják. A nagymama ezüstkészletét vigyük inkább szakemberhez, és ott tisztíttassuk, fényeztessük őket.

3. Aranyozott szervírozó eszközök

Nem valószínű, hogy a magyar háztartásokban sokaknál van arany étkészlet, és szervírozó tál, de ha esetleg mégis, akkor ezeket sem szabad szódabikarbónával tisztítani. Ugyanúgy kell vigyázni az aranyozott felületekkel. Az arany puha fém, ezért az ezüsthöz hasonlóan karcolások keletkezhetnek rajta.

4. Márványfelületek

Bár sok helyen lehet azt olvasni, hogy a márvány is tisztítható szódabikarbónával, a kőfaragók nem ajánlják. Inkább ne használjuk, maradjunk a felülethez ajánlott tisztítószereknél.

Ezeket olvastad már?

via The Kitchn

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sat, 2017-12-16 23:17

A szódabikarbóna biztos sok mindenre jó, sose próbáltam, de vízkő oldására reménytelen! Arra ecetet kell használni.