Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3+1 egyértelmű jel, amiből megtudhatod, ha romlott a csirkehús

A csirkehús nagyon kényes dolog, gondos odafigyeléssel is előfordulhat vele a legrosszabb, és megromolhat. De mégis, hogyan kerüld el? 

Cikkünk elolvasása után igazi pro módjára, pár másodperc alatt el tudod majd dönteni, hogy kell-e neked az a nyers vagy éppen főtt csirke. Ez a húsféle igazán necces tud lenni, küldtem már vissza én is étteremben, arról nem beszélve, hogy kiráz a hideg a gondolattól, hogy nem megfelelően dolgozták fel felhasználás előtt…három fontos dolgot csekkolj vásárlás előtt, és nyert ügyed van!

A csirke és a belőle készülő fogások, ugyanakkor hihetetlenül népszerűek nálunk is, pedig ez a húsféle okoz rengeteg étellel kapcsolatos megbetegedést. Érthető, ha ezt elkerülnéd, mutatjuk is, mire figyelj, mielőtt legközelebb csirkézel!

1. Csekkold a lejárati időt

Attól, hogy lejárt a csirke minőségmegőrzési ideje, még lehet fogyasztható, ellenben a lejárati ideje után nem szabad sem eladni, sem pedig felhasználni – 1-2 nappal a minőségi lejárat után még megveheted, nem a legtökéletesebb ugyan a minősége, de fogyasztható. Azért ekkor is figyelj a színekre, szagokra, az érzékeid nem fognak becsapni. 


2. Ha már érzékek!

Mielőtt felhasználod, nézd át, tapogasd és szaglászd meg a csirkehúst, aminek kételkedsz a frissességében. A nyers csirkehúsnak van egy nagyon enyhe szaga, ezzel semmi baj nincsen, a romlott verzió viszont kifejezetten kellemetlen, savanykás szagot áraszt. A színe is megváltozik, a romlásnak indult csirkehús pink helyett szürkés színbe csap át, és a kifejezetten csillogó, nedves hatású hús kap egy ragadós, nyúlékony réteget. Brr. Ha fóliázott csirkét vásárolsz, az alatta lévő húsnak érzetre is hidegnek kell lennie. 


3. Hogyan vedd észre, hogy romlott csirkét szolgáltak fel neked

A főtt csirkehús nagyjából három-négy napig áll el a hűtőben, de ismét hagyatkozz az érzékszerveidre, és vizsgáld meg az ételt. A kellemetlen vagy kifejezetten visszataszító, büdös szag tuti jelek a romlásra, de sajnos a fent már említett nyálkás réteg, vagy a színbeli változás zöldre, szürkére, szintén arról tanúskodnak, hogy ezt a húst a szemetes fogja már csak elnyelni. A zöldes árnyalat vagy penészes szag kifejezetten előrehaladott romlást feltételeznek, és nagyon egyértelmű jelei annak, hogy messziről kerüld el a romlott ételt. A színváltozás nagyon árulkodó jel, ha bármi gyanúsat tapasztalsz a csirkehúson, semmiképp se fogyaszd el vagy főzd meg, irány a kuka! 

+1

Visszatérő kérdés, meg kell-e mosni a nyers csirkehúst, mielőtt felhasználjuk.

Anyáink úgy tanították, hogy ezt a lépést kihagyni nem lehet, mert ezzel lemossuk a kórokozókat a nyers húsról. Annak ellenére, hogy a nyers hús valóban melegágya lehet például a szalmonella baktériumoknak, a sima folyóvíz ezzel semmit nem tud kezdeni, sőt, a leöblítéssel szanaszét spriccelhetjük a baktériumokat a mosogatóban és környékén, tovább élelmiszer-biztonsági kockázatoknak kitéve magunkat. Az egészséges, friss csirkehúst nem kell megmosni! 

Ezeket olvastad már? 

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

H.Mónika
H.Mónika Sun, 2019-11-03 22:52

Egyébként szerintem manapság olyan gusztustalan csirkehúst lehet kapni, hogy elmegy tőle a kedvem. Szinte mindegyik egy nyálkás szaftban tocsog, mindegyiknek van szaga, a színe sem természetes. Amit a piacon kapni, annak meg olyan mellizma van, hogy bármelyik body builder sírva könyörögne a receptért. Szerencsés, akinek van rokona vidéken, aki csirkét tart. Gyerekkoromban a nagymamám tartott csirkét, az ehető húsétel azt jelenti, amit Ő készített a házi csirkéből.

zsoltbalogh454
zsoltbalogh454 Sun, 2019-11-03 21:15

Tehát ha lejárt a szavatossága vagy büdös akkor romlott.. te jó ég ezeket a cikknek látszó valamiket 8 évesek írják?