Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezzel a 2 tippel gyorsabban kerülsz sorra a kasszáknál

Két pofonegyszerűen megjegyezhető, tudományosan is alátámasztott tippet hoztunk neked, hogy ne tölts felesleges perceket sorbanállással! 

Az tény, sorban állni senki sem szeret, mégis muszáj – egyes élelmiszerboltokban annyira lassan haladnak a sorok, hogy már ezért is elkerülöd őket. Nem csak a kedvező ár, a széles választék, friss áru a szempontok boltválasztáskor, hanem az is, hogy mennyi időt dekkolsz egy-egy kassza előtt állva az összeválogatott termékekkel.

Míg az áruval mindig A szupermarketekben töltött időt viszont lerövidítheted – mutatjuk, hogy!

1. A teli kosár mögé állj

Dan Meyer tech-guru, matematikus szerint akkor jársz a legjobban, ha a mögé állsz, akinek tele van a bevásárlókocsija. Ellentmondásnak tűnhet, pedig ha összeadjuk a vásárlás részfolyamataihoz szükséges perceket, akkor az jön ki, hogy a nagybevásárló mögött végül gyorsabban haladhatunk. Minden vásárló végigmegy ugyanis a köszönés, pakolás, fizetés, elköszönés folyamatán, ami összesen 41 másodpercet vesz igénybe Meyer szerint, a termékek “lehúzása” pedig nagyjából három másodperc tételenként. 

Ebből azt kalkulálta ki a szakember, hogy egy 100 termékes vásárló kiszolgálása valószínűleg átlagosan hat percet igényel a kasszánál, mindennel együtt. Ezzel szemben az a sor, ahol négyen állnak összesen mondjuk húsz termékkel, átlagosan számítva hét percet igényel vásárlónként.

Talán nem tűnik soknak ez a különbség, pedig amilyen sűrűn járunk boltba, azért ez éves szinten elég sok üres percet jelenthet, amit egy boltban ácsorogva töltünk el. Richard Larson professzor a New York kérdésére elmondta az is, hogy ez annyira igaz, hogy 

az amerikaiak évente akár 37 milliárd órát (!) is eltöltenek kedvenc élelmiszerboltjukban, csupán a várakozással. 

2. Aki fáradt, az lassabb

Még egy hasznos tippet kaptunk, a Management Science-ben megjelent tanulmány szerint: érdemes a kasszás munkatárs szemszögéből vizsgálni a sort. Ha úgy veszed észre, hogy a pénztáros nem láthatja a sor végét, uzsgyi másik sorba fizetni. A dolog pszichológiája abban rejlik, hogyha az alkalmazott nem látja, hol ér véget a feladata, akkor motivációját vesztheti, és jóval lassabban végzi el a munkáját – ergo lassabban kerülsz sorra, több idődbe kerül befejezni a vásárlást. 

Spórolj!
 

Ez a két hasznos tipp sok időt spórolhat neked az esti vagy hétvégi, ünnep előtti nagybevásárlások során, amikor egyébként is kígyózó sorokban állnak a vásárlók a boltokban.

Ezeket olvastad már?

via SouthernLiving

címlapkép

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!