Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A zsírégető ketogén diéta

Együnk sok zsírt, hogy zsírt égessünk? Ez tényleg működik?

A ketogén diéta pár évvel ezelőtt ütötte fel a fejét a hazai divatdiéta spektrumon. Ezt az étrendet eredetileg epilepsziás gyerekek számára fejlesztették ki a múlt században, alapja a rendkívül alacsony szénhidráttartalom. Epilepsziás betegek esetében a szénhidrátmegvonás következtében keletkező ketontestek görcsgátló hatásúak, így a gyógyszeres kezelést megelőzően, majd annak kiegészítéseként alkalmazták a ketogén étrendet. A ketogén diéta ismertségét az 1997-ben Jim Abrahams amerikai producer által jegyzett Sohasem ártok (...First Do No Harm) című film hozta el, amelyben rohamoktól szenvedő gyermeke történetét dolgozta fel.

Hogy működik a ketogén diéta?

A ketonok a zsíranyagcsere során a májban a glukagon hormon hatására a zsírokból keletkező molekulák. A glukagon az alacsony szénhidrátbevitel hatására kezdi meg működését, hatására beindul a lipolízis, azaz a zsírégetés, amikor testünk az energiát a zsírokból nyeri. Az ún. ketózisos állapotban szervezetünk nem a glükózból nyeri az energiát, hanem a ketontestekből, a saját zsírraktárainkat mozgósítva. Nem csoda, hogy ez az étrend az epilepsziás betegek terápiás kezelése mellett betört a fogyókúrás étrendek piacára is.

A fogyást célzó ketogén diétának több változata ismert, ilyen pl.: a módosított Atkins-diéta, az MCT zsírok (közepesen hosszú szénláncú zsírsavak) használata vagy a ciklikus ketogén diéta (CKD). A fogyni vágyók körében az utóbbi terjedt el leginkább, amikor is öt napig szénhidrátszegényen kell táplálkozni, két napig pedig e korlátozás nélkül. Erre a váltogatásra azért van szükség, hogy szervezetünk ne kezdjen őrült raktározásba, ráadásul ezt a változatot mégiscsak könnyebb betartani, mint egy folyamatos szénhidrátmegvonást.

Olvastad már?

A szénhidrátszegény diéták tipikus 7 hibája

Szélsőségesen alacsony szénhidrát

A ketogén étrendben a napi szénhidrátbevitel maximum 30 gramm lehet. Ezt az értéket gyorsan összevethetjük egy másik népszerű, a szénhidrátbevitel korlátozáson alapuló étrend 160 g-os napi szénhidrát-ajánlási mennyiségével. Ezt a szélsőséges megvonást az indokolja, hogy csak így indul be a ketózis, azaz a zsírraktáraink energiaforrásként való felhasználása. A ketózis beindulását egyébként mi magunk is meg tudjuk állapítani, mivel a vizeletnek és a leheletnek jellegzetes (kellemetlen) szaga lesz.

Az alacsony szénhidrátbevitel ellenpontjaként az éhenhalás elkerüléséhez nyilván a fehérje- és zsírbevitelt emelni kell. A diéta szabályai szerint a napi energiamennyiség minimum 75%-át (!) zsírból, a fennmaradó 25%-ot pedig fehérjéből ildomos magunkhoz venni. Természetesen ezek mellett a tápanyagarányok mellett a napi kalóriabevitel is számít, ha fogyni szeretnénk.

A fenti adatokból talán látható, hogy ezt a diétát kúra jelleggel is nagyon nehéz alkalmazni, nemhogy hosszú távon.

Így néz ki a ketogén menü

Az étrendben előnyben részesített nyersanyagok a magas zsírtartalmú húsfélék, a növényi és állati eredetű zsiradékok, a zsíros sajtok, illetve kis mennyiségben olajos magvak. Nem szerepelhetnek az étrendben édességek, gabonaalapú készítmények, burgonya, rizs, egyes gyümölcsök, tejtermékek és alkohol.

Már az ajánlott és kerülendő nyersanyagokból látszik, hogy koleszterinbevitelben bővelkedik, a rostbevitelben pedig szűkölködik az étrend, tehát melegágya lesz a vérzsírszintek emelkedésének és okozhat néhány kellemetlen percet a reggeli székletürítéskor is. A szellemi tevékenységet végzőknél nehézségek léphetnek fel, mivel a glükóz az agy igazi „benzinje”, továbbá nem szabad megfeledkezni a hiányos vitaminbevitelről, az alacsony magnézium- és nátriumszintről, a vesekőképződési és a csontritkulási hajlamról sem.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ilonazsuzsanna54
Ilonazsuzsanna54 Fri, 2018-05-25 14:22

A ketogén "divatdiéta " úgy 200 éve ütötte fel a fejét, a firkász utánanézhetett volna.. Wikipédia !

szakrissz
szakrissz Wed, 2018-02-21 12:42

A modern társadalmakban az utòbbi 20-30 evben tapasztalhatò drasztikus elhìzas es ennek kovetkezteben fellepő egeszsegromlas mindenképp a magas szenhidrat/alacsony zsìr tìpusù etrend totalis kudarca, de mindenki maga dönti el, mit tesz a tányérjara. Èn tojast,lazacot, hùst, spenotot, avocadot, avocadoolajat stb..es sosem voltam jobban!
Total laikuskent viszont senki ne nyilatkozzon. Tàjékozòdj, ne okoskodj!

szakrissz
szakrissz Wed, 2018-02-21 12:31

Az 20 g per nap, es nem 160! Alap...
Ne ìrj cikket abszolút zero ismerettel egy adott tèmában.

Bentonit
Bentonit Tue, 2016-04-05 11:32

Rendkivül ,ostoba , buta cikk, félrevezeti az embereket, még csak 4 éve folytatom a ketogén diétát, köszönöm, meggyógyultam a pánikbetegségből, pajzsmirigy alul működésből, izületi gyulladásból, lecsökkenet a trigliceridem 0, 4..... többit nem sorolom !!!

Ilonazsuzsanna54
Ilonazsuzsanna54 Fri, 2018-05-25 14:20

Ostoba, tájékozatlan ember irománya, hat éve ketozom, ennyi butaságot hogyan hordhatott össze ez a nő ??

szakrissz
szakrissz Wed, 2018-02-21 12:33

Egyetértek, fogalma sincs arròl,amiről posztol..nemhogy tapasztalata.

szbea11
szbea11 Thu, 2017-06-15 16:42

Kedves Betonit! Valahogy meg lehet Téged találni/elérni? Olyan sok mindent szeretnék kérdezni valakitől, aki már huzamosabb ideje ketogén étrendet tart. Sok ellentétes információt olvasok és már teljesen összezavarodtam

Amonthueeth
Amonthueeth Fri, 2016-10-28 10:32

Hogy lehet itt felvenni a kapcsolatot más regisztráltakkal? Bentonit, Andikafox? :)

Andikafox
Andikafox Sun, 2015-11-01 10:51

Én is ezt választottam sok sikertelen próbálkozás után. Három hónap kemény ketózis után a 17. kilómnál tartok és még mindig életben vagyok. :D
Mindemellett szeretem a magyaros konyhát, úgyhogy nem esik különösebben nehezemre a zsírfogyasztás. :P

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Tue, 2015-11-10 23:28

Kedves Andikafox, érdekelne, nincs székrekedésed az alacsony rostbevitel következményeként?

szakrissz
szakrissz Wed, 2018-02-21 12:43

Sok zöld(spenòt es egyeb greens), chia, kòkuszolaj..es no prob.

lilibe
lilibe Wed, 2015-10-07 20:51

miért vitatkoztok Éva v-vel, úgysem lehet meggyőzni, hiszem mindent jobban tud

Éva V
Éva V Thu, 2015-05-28 15:41

"A napi kalóriabevitelt hamar el lehet érni" hát ezaz.Szerintem meg túl hamar.
Nem hiszem hogy jóllaknék 15 dkg zsírral meg némi fehérjével. Brrrr....fúj.

tot béla
tot béla Thu, 2015-05-28 20:29

Sajnálatosan egyszerű hozzászólása elárulja,hogy sejtelme sincs a kalóriatartalomról! Éppen ezért a beirása eléri egy tizéves szinvonalát.Nem gondolom,hogy ilyen szerény képességgel fefogná a táplálkozás tudományát!

Éva V
Éva V Fri, 2015-05-29 14:09

Fegyvertelennel nem vívok szellemi párbajt.
Továbbra is az a véleményem ,hogy a szervezetnek szüksége van a zsírokra,
fehérjékre és a szénhidrátokra IS.Megfelelő arányban.
Valamelyiknek a drasztikusan minimális bevitele hosszú távon káros.
Ha Ön szerint ez az étrend egészséges ,egyen nyugodtan reggel délben este
zsíros húsokat,szalonnát, kacsa -libazsírt,zsíros sajtot ....stb.
Gyümölcsöket még véletlenül se!!!!

Ilonazsuzsanna54
Ilonazsuzsanna54 Fri, 2018-05-25 14:26

Ostoba, tudatlan vagy a ketozók nem esznek naponta ötször, hatszor , hat éve ketozom, nem cserélném fel a szervezetedet az enyémmel

Bentonit
Bentonit Tue, 2016-04-05 11:34

Még csak 4 éve élek ketogén diétán, most már tökéletesek a laborértékeim !

tot béla
tot béla Fri, 2015-05-29 17:58

A beirása alapján a szellemi sik,nem a maga területe! Képtelen felfogni,hogy ez egy étrend,senki nem akarja magát semmivel meggyőzni.De ha ennyire minimális a tudása a témában,akkor bizony bölcsebb lett volna hallgatnia!

Éva V
Éva V Sat, 2015-05-30 15:11

Egyébként a kötekedést úgy érzem Ön kezdte.
Szerintem jogom van azt mondani egy étrendre ,hogy egészségtelen ,és számomra a hülyeség kategóriába tartozik. Ön próbált meggyőzni az ellenkezőjéről.

Éva V
Éva V Sat, 2015-05-30 15:09

A "SIKK" szót két k betűvel kell írni.
Teljesen tisztában vagyok a normális étrenddel, mivel 4 gyerekem van,
makkegészségesek vagyunk ,a súlyunk is 100% .-ig rendben van.
Úgy gondolom ,hogy engem már igazolt az ÉLET.
Ön és a többiek nyugodtan butítsák magukat az ilyen és ehhez hasonló írásokkal.

tot béla
tot béla Mon, 2015-06-01 19:39

Félre értette az irásaimat. Sajnos tapasztalom,hogy milyen keveset tudnak általában az emberek a táplálkozás rendkivül fontos tudományából.Gondolja el,hogy az étkezéseink alkalmával naponta lehetünk egészségesebbek illetve betegebbek.Az alaphelyzet az hogy az emberek több kalóriát fogyasztanak mint amire szükségük van.A szervezet a többletenergiát zsir formájában elraktározza.Egyébként a zsirraktár a test hosszútávú energia raktára. A zsirosodás és túlsúly a modern emberek "legnagyobb problémája",csakhogy a szervezet a zsirraktárból csak a legvégső esetben fogyaszt,ezért olyan nehéz megszabadulni a zsirpárnáktól.A cikkben emlitett diéta ezért érdekes,követése nagy fegyelmet igényel,de a hatás nem marad el.Viszont én nem próbálok senkit meggyőzni erről. Amennyiben az epilepsziás rohamok miatt válik szükségessé,akkor viszont a gyógyszerek mellett az egyetlen gyógyszermentes hatásos gyógymód.És nem butaság,hanem bizony tudomány,ezért jó a megismerése.

Éva V
Éva V Wed, 2015-06-03 01:15

Tisztelt Tot Bela!
Írásait nem értettem félre.
Teljesen egyetértek legutóbbi írásával.
Az említett diéta epilepsziásokra gyakorolt hatásáról sem pozitív sem negatív
dolgot nem tudok mondani,mivel nem ismerek epilepsziásokat.
Viszont azt el tudom mondani hogy "'egészséges szervezetre" milyen hatással van.
Az edzőteremben,ahova járok,többen kipróbálták.
Tapasztalataik:
1.,fizikai és szellemi teljesítőképesség nagy fokú romlása
2.,izmok összeesése
3.,minimális fogyás
Ezért írtam a véleményem,hogy az étrend alkalmazása fogyási céllal hülyeség.
Többet árt,mint használ.
És még egyszer mondanám ,hogy egy véleményen vagyunk ezek szerint.
Kicsit ironizáltam,mert szerintem sem az a megoldás,hogy valaki/k/egy csodaétrenddel,csodabogyóval,csodalöttyel szeretnék egy-két hét alatt leadni a több év alatt felszedett súlyfeleslegüket.
Üdv :Éva

Bentonit
Bentonit Tue, 2016-04-05 11:36

Nem próbálták ki vagy nem a keto előírásai szerint étkeztek

bobolyszab
bobolyszab Wed, 2015-07-08 01:28

Kedves Éva!

Táplálkozási szakemberként és egykori élsportolóként mondom, hogy a ketogén diéta nem egészségtelen.
Az egyetlen fontos momentum a zsírokkal kapcsolatban, hogy a többszörösen telítetlen fajtákat kell fogyasztani. Olajos magvak, lazac, jobb sajtok, kókuszzsír, natúr mogyoróvaj stb.
Az edzőtermi hozzáértésről annyit, hogy 20 éve van szerencsém napi szinten járni, és hallgatni a sehogy sem kinéző, soha semmit el nem ért "szakértőket".
A valódi sportolók mind tudják, hogy a ketogén diéta nem csak hatásos, de egészséges is. A mikrotápanyagok, főleg a vitaminok pótlása nagyon fontos, de ha figyelembe veszi azt a TÉNYT, hogy a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a műtrágyázásnak köszönhetően az elmúlt 50 évben 70-95%-kal csökkent, illetve a leszedett termények vitamintartalma már 2 nap után is a fele az eredeti állapotnak, nos akkor nem nehéz belátni, hogy bármennyi gyümölcsöt és zöldséget eszünk, a vitaminokat minden körülmények között pótolni KELL.
Visszatérve az edzőteremre. A ketózis létrehozásához 1-3 hét szükséges. Ehhez 0-20g szénhidrátot kell fogyasztani minden nap. Az első időszak nagyon kemény mentálisan, hiszen az agy még glikogénre éhes (szénhidrát), de az már nincs a szervezetben. Ekkor a próbálkozók 99% feladja, majd elmeséli, hogy a ketogén diéta semmit nem ér.
Én 95kg vagyok, a testzsírszázalékom 8 körül van, ami nagyon alacsony. Ehhez képest borzasztó jó erőben vagyok, és évek óta csinálom a ciklikus ketogén diétát, aminek az időszakos szénhidrát visszatöltés a lényege. A kezdeti ketózis elérése után, 1-2 hetente egy magas szénhidrát tartalmú étkezéssel töltöm fel a glikogén raktáraimat. Ettől még nem áll le a ketózis, sőt a szervezet még több zsírt veszít.
Száz szónak is egy a vége, a ketogén diéta egészséges, nyugodtan alkalmazhatja bárki rövid, vagy akár hosszútávon.
A szénhidrátfogyasztásról annyit még, hogy amíg az gyümölcsből, zöldségből és mondjuk zabból és némi teljeskiőrlésű gabonából áll, addig jó. Onnantól viszont, hogy az emberek édességekkel és fehér liszttel tömik magukat, már nem. Nem véletlenül van 380.000.000 Cukorbeteg a világon, ami pontosan a duplája a 40 évvel ezelőtti állapotnak.
A szénhidráttal vannak gondok, nem a zsírokkal.

Csocsoka41
Csocsoka41 Sun, 2020-01-05 10:47

Kedves bobolyszab! Látom nagyon régi a cikk, de hátha... szeretném a tanácsodat kérni, mint táplálkozási szakembernek. Hogy tudnám veled felvenni a kapcsolatot? Köszönöm.

Ti13i
Ti13i Wed, 2015-11-18 22:00

Kedves Bobolyszab! Nemrég találtam erre a diétára. Nekem szimpatikus, és mivel édesanyámnál rákot diagnosztizáltak, és azt olvastam, hogy a legjobb diéta arra a ketogén azt szeretném kérdezni, hogy nem tudnál-e mintaétrendet javasolni hozzá? Köszönöm :)

Éva V
Éva V Wed, 2015-07-08 03:07

Nem vagyok edzőtermi hozzáértő,sem edzőtermi szakértő,és nem tartozom a "sehogysem kinéző és semmit sem elérő" kategóriába.igaz,nem is akarok/akartam indulni sohasem semmilyen versenyen.De akkor is kitartok a véleményem mellett.
Nincs értelme ennek a diétának/életmódnak.

tot béla
tot béla Wed, 2015-05-27 22:24

A Jim Abrahams filmet érdemes megnézni.Valójában a saját fia történetét meséli el.A gyermek egyre erősebb epilepsziás rohamait semmilyen gyógyszeres eljárással nem lehetett sikeresen kezelni.A ketogén étrend a 1910-es évektől ismert,ám a gyógyszergyárak a mai napig ellenérdekeltek az elterjedésében.A diéta elkezdése után néhány hónappal a filmes gyermeke rohamai nagymértékben csökkentek,majd megszüntek! Tehát egy nagyon fontos étrendről van szó!

ihalmi
ihalmi Thu, 2015-03-19 03:51

Ez egyaltalan nem hulyeseg. Nagyon is jol mukodik, ha betartjak a limitalt szenhidrat fogyasztast.

Éva V
Éva V Thu, 2015-05-28 15:39

A gyümölcsökben is van szénhidrát,de nem hinném ,hogy egészséges lenne az elhagyásuk.

Éva V
Éva V Thu, 2015-03-19 15:09

a napi energia 75%-át zsírból 25%-át fehérjéből kell fedezni...szerinted a zsírevés egészséges?

tot béla
tot béla Wed, 2015-05-27 22:14

Nem az a lényeg,hogy zsirevés,hanem az hogy minimális szénhidrát bevitel.Egyébként pedig a zsirok magas energiatartalommal rendelkeznek,igy a napi kalória bevitelt hama el lehet érni.
(kacsazsir 890 kcal/100gr),napi energia bevite kb 1300 kcal.És még a fehérjék is ott vannak.