10 ételalapanyag, amiről 10 éve még lövésünk sem volt, hogy micsoda

Bulgur, chiamag és quinoa - tíz éve még nagyon kevesen ismertük és használtuk ezeket az alapanyagokat. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk most néhányat...

Ha elgondolkoztok, milyen alapanyagokból főztetek 10-15 éve és ma, biztosan találtok ti is különbségeket. Megvannak a jól bevált alapanyagok és ételek, de azért szeretünk kísérletezni az újjal is. Így lettek kedveltek ezek az alapanyagok is:

1. Bulgur

Nem tudom, nálatok hogy volt, de nálunk a 2000-es években is csak kétfajta köret létezett: a rizs és a krumpli. Ennek a különböző variációit ettük a rántott hús mellé, egészen addig, míg nem ismertem meg a bulgurt, azaz a tört búzát.A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag mára sokak kedvence lett, nem véletlenül, hiszen legalább annyira színesen variálható, mint a rizs, vagy a burgonya:

2. Chiamag

Már az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, nálunk mégis csak néhány éve vált szupersztárrá ez az alapanyag. Előnyeiről korábban mi is írtunk.

3. Aktív szén

Csak annyit mondok: fekete fagyi. A tavalyi év sztárja volt az aktív szénnel színezett fagylalt. Azóta már hamburgert és más ételeket is színeztek vele. Előtte maximum a hasfogó hatását ismertük.

4. Koriander

A minőségi ázsiai konyhák előretörésével lett egyre ismertebb hazánkban a Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. A mexikói ételekben is előszeretettel használják. Nálunk a koriandermag volt ismertebb, de mára már a zöldet is szívesen használjuk ételeinkben, amit sajnos nagyon nehéz beszerezni.

5. Növényi tejek

Ma már nem csak a bioboltok polcain sorakoznak a növényi tejpótló italok, hanem a hétköznapi üzletekben is, és évről évre népszerűbbek a vásárlók körében. Jótékony hatásukról itt olvashatsz bővebben >>>

6. Avokádó

Tíz éve még ritkaságszámba mentek az avokádós ételek. Jó néhány boltot, piacot be kellett járnunk ahhoz, hogy találjunk ilyen gyümölcsöt, ma pedig már minden áruház gyümölcs- és zöldségrészlegén ott sorakoznak. Jótékony hatásairól korábban sokat írtunk, ahogy arról is, hogy miért kell egy kicsit visszafogni a fogyasztását.

7. Goji bogyó

A kínai orvoslásban több ezer éve használják a bogyót illetve annak préselt levét, hazánkban néhány éve pörögtek rá az egészséges életmód hívei. A chiamaghoz hasonlóan ma már ez is szinte minden boltban megtalálható, és a reggeli turmixok mellett például sütikben is felhasználható:

8. Spirulina

A spirulina egy algafajta, amely nem csak egészséges , de megismertetett bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Bioboltokban fellelhető nálunk is, illetve néhány étteremben már használják az ételekben is.

9. Agaragar

A vegetáriánusok előszeretettel használt zselésítő/kocsonyásító alapanyaga, mivel nem tartalmaz állati eredetű anyagokat. Ma már nem csak a vegetáriánusok használják előszeretettel. Ezt is a bioboltokban lehet beszerezni a legkönnyebben.

10. Quinoa

Dél-Amerikából származik, ahol 6 000 év óta az egyik fő táplálékforrás. Mi négy éve írtunk jótékony hatásairól, de kb. egy éve kezdett el terjedni a boltok polcain. De 10 évvel ezelőtt aligha hallottunk róla...

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...