Avokádó, a gyümölcsök Superman-je

Az avokádó az egyik legízletesebb, leglaktatóbb gyümölcs a bolygón, de örömmel jelentjük, hogy az egyik leghatásosabb szuperkaja is egyben.

Az avokádó „jó" zsírtartalmával emelkedik ki a gyümölcsök sorából, emellett közel 20-féle vitamint és nyomelemet tartalmaz, ráadásul tele van az öregedést lassító antioxidánsokkal, amelyek a betegségek elleni harcban is segítenek bennünket. A rendszeres avokádófogyasztók több rostot, E- és K-vitamint, magnéziumot és káliumot juttatnak szervezetükbe, mint a nem fogyasztók.

Lássuk, mit tud ez a szupergyümölcs!

1. Csökkenti az éhségérzetet

A jó zsírok segítenek abban, hogy a gyomor lassabban ürüljön ki, így lassabban alakul ki az éhségérzet is. Egy közepes avokádóban 28 g zsír van, ami soknak tűnhet, viszont ennek nagy része egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, ezért is érdemes például guacamolét készíteni salátakísérőnek, szendvicsfeltétnek.

2. A szívünk jó barátja

Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak segítenek az LDL „rossz” koleszterin szintjének csökkentésében, és a HDL „jó” koleszterinszint emelésében. Ez a dupla hatás kiváló hír, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek a nők és férfiak körében is az egyik vezető halálok hazánkban. Káliumtartalmának köszönhetően természetes vízhajtóként viselkedik, így segít a vérnyomásunk kordában tartásában is.

3. Segít a karcsúság megőrzésében

Sokan még mindig félnek a „zsír” szótól, pedig a jó zsírok segíthetnek a fogyókúrában is. Szinte maga a tökély, hogy a növényekből származó jó zsírokkal együtt antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő hatású tápanyagokat is juttatunk a szervezetünkbe – amelyek mind-mind segítenek a testsúlycsökkentésben.

4. Egy igazi önzetlen jóbarát

Nem elég, hogy az avokádó maga gazdag antioxidánsokban, ráadásul még segíti más, vele együtt fogyasztott alapanyagok értékes tápanyagainak (pl. vitaminok, ásványi anyagok) felszívódását is.

5. Ok, de nem ehetek mindennap guacamolet és salátát!

Az avokádó viszonylag semleges íze miatt kiválóan illik édes ízű ételekbe is. Magas zsírtartalmának köszönhető krémessége, ez a tulajdonság remekül kihasználható édes krémeknél, süteményeknél is. Adjuk gyümölcsturmixhoz, smoothie-hoz, csokipudinghoz, de kiválthatjuk vele a vajat cupcake-k vagy brownie-k készítésénél is (1 evőkanál vajat cseréljünk le a tésztában fél evőkanál avokádóra). A krémes állag garantáltan megmarad, de egy egyszerű trükkel csökkentettük a kalóriákat, és növeltük a tápértéket is!

(via Time.com)

Címlapról ajánljuk