Miért jobb a quinoa, mint a rizs?

Ez a Dél-Amerikából származó növényi termés tápérték szempontjából beelőzi hagyományos gabonatársait. Itt az alkalom, hogy egy kicsit többet megtudhass róla!

A múlt héten a hajdináról írtam pár szót, ismerjük meg most „testvérét", a quinoát (ejtsd: kinoa). A hajdinához hasonlóan a Dél-Amerikából származó quinoát is álgabonának tekinthetjük, mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék családjába tartozik, mint pl. a búza vagy a rizs. Itthon egészség- illetve bioboltokban kapható, és bár az ára sajnos magas, érdemes néha-néha kipróbálni.

Tápértékét tekintve energiatartalma hasonló a gabonákéhoz (368 kcal/100 g), de különlegessége, hogy míg szénhidráttartalma alacsonyabb, értékes fehérje- és zsírtartalma magasabb gabonatársainál (fehérjetartalma mintegy kétszerese a rizsnek). Ezért jól alkalmazható meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Gluténmentes növényi alapanyag, így segíthet a cöliákiások étrendjének változatossá tételében is. Magas élelmirost-tartalma szintén kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.

A rizshez hasonlóan 1,5-2-szeres vízben főzve/párolva készíthetjük el, fogyaszthatjuk köretként, salátákban, töltött, rakott zöldségekben. Összegyűjtöttem most nektek 10 db quinoás receptet, merítsetek belőlük ötletet!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...