Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldborsófőzelék 4.

Zöldborsófőzelék 4.
Zöldborsófőzelék 4.
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a főzelékeket, de nem a rántásosat, amiben megáll a kanál. Az üzemi konyhán annak idején a borsófőzelék egy sűrű, fehér massza volt, amiben imitt-amott előfordultak kemény borsószemek is. Na ezt inkább nem ettem meg.
Úgy gondolom, a borsófőzelék legyen zöld, ezért teszem bele a sok petrezselymet. Semmi más fűszert, se tejet, se cukrot nem adok hozzá, hogy a borsó íze és színe érvényesüljön.
És van egy nagyon hasznos segítőtársam a konyhában: a szódabikarbóna. Segít megőrizni az étel természetes színét, gyorsabban puhul meg a zöldség és a hús is, semleges az íze, nem érezni az ételben. Nagyon kevés elég belőle, nem szabad túladagolni. Sok mindenre lehet használni, a konyha takarításánál is, hasznosabb, mint a sok drága márkás vegyszer. Én mindig tartok otthon, patikában veszem. Ezt is a Nagymamámtól és Anyukámtól, Anyósomtól tanultam.  

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Sült húst, pörköltet, tojást, bundáskenyeret stb. lehet hozzá tálalni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vagdalt petrezselyemzöldet a forró olajon megfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a borsót, megsózzuk.
  3. Annyi vizet öntünk alá, hogy éppencsak ellepje.
  4. Lassú tűzön főzzük, mikor felforr, megszórjuk a szódabikarbónával.
  5. Addig főzzük fedő alatt néha megkeverve, míg a borsó megpuhul.
  6. Félrehúzzuk a tűzről, 1 kk liszttel meghintjük, elkeverjük, majd a másik kk liszttel is meghintjük, elkeverjük, így nem lesz csomós.
  7. Kevés vízzel felöntjük, kiforraljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 47 515
elküldve: 1
receptkönyvben: 258
elkészítve: 16/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsó

Mióta szakács: 2010.01.28.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldborsófőzelék sok petrezselyemmel, zöldborsófőzelék tejmentesen

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Sat, 2012-11-17 13:35

Említetted az üzemi konyhát, erről a bakaság jut eszembe, ott csak híg lé volt, ujjnyi nyers szalonnával, meg a zölborsó héjjával. Ez sokkal finomabb!

Liánka
Liánka Wed, 2012-01-18 00:00

Megcsináltam és NAGYON finom lett! A pici fiamnak kerestem olyan receptet ami habarás, rántás mentes...azóta, hogy rátaláltam már többször csináltam neki és imádja, valóban tökéletes!!! Nagyon köszönöm! Kriszta

Brea
Rea / Brea Tue, 2010-06-29 16:19

Végre valaki ismeri a zöld-zöldborsófőzeléket :) Nekem is mindig így csinálta nagymamám-anyukám, nem is tudom máshogy főzni. Éppen ez volt az ebéd nálunk, kis új répával gazdagítva, tükörtojással.
A szódabikát ugyan nem értem miért, de ahány ház annyi szokás:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-06-29 19:34

Szia Brea! A szódabikarbóna azért kell, mert attól még zöldebb marad. :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-06-25 10:31

Volt alkalmam személyesen megkóstolni ezt a főzeléket, azóta már csak így készítem el. Sokkal, de sokkal gusztább, hogy harsogó élénk zöld és nem fehér.
Így is van! A zöld az legyen zöld!
És nagyon finom!
Puszi!
Eszter

291
zöldborsó 0.5 kg
napraforgó olaj 2 ek
petrezselyem 1 csokor
1 kk
finomliszt 0.5 csapott ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi