r
Nosalty Logó

Zabos lencse köret

Lipics Barna
Zabos lencse köret
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

361
Kalória
20.8g
Fehérje
64.9g
Szénhidrát
2.9g
Zsír
9.4g
Víz
-
Koleszterin
10.5g
Élelmi rost
1.7g
Cukor
  • 21% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 361 kcal
  • 21% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1084 kcal
  • 21% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 360 kcal
  • 21% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    324 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 361 kcal
  • 21% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1409.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    972 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    194.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    990 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 1084 kcal
  • 21% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    323 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    329 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 360 kcal

Elkészítés

  1. Pár órára beáztatjuk a lencsét. Nem kötelező, az interneten mindenhol azt olvastam, hogy nem szükséges, de a nagymamám mindig beáztatta, és az mindig jó volt :).
  2. Feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Sózzuk, bőven fűszerezzük (én 2-3 babérlevelet is rakok bele), a rozmaringot ne sajnáljuk. Forrás után kis lángon főzzük tovább fedő alatt.
  3. Amikor már majdnem teljesen megfőtt a lencse, hozzáadjuk a zabpelyhet, és annyi vizet ami éppen ellepi, visszarakjuk a fedőt. Azért próbáljunk úgy időzíteni, hogy a zab ne főjön 5-8 percnél tovább.
  4. Addig főzzük, amíg teljesen puha lett a lencse.
  5. Tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 2 p
  • Főzés ideje: 25 p

Kellemes, friss aromájú, tápanyagdús. Bár én valami húshoz készítettem köretként, de akár a vegánok szeme is felcsillanhat erre a receptre, ugyanis ez a huncut kis köret úgy lett kitalálva, hogy a hüvelyes+gabona párosítás által teljes értékű fehérjét alkosson. Vegánoknak egyértelmű, miért jó; sportolóknak, testépítőknek pedig tudom ajánlani ezt a plusz 21 gramm komplett növényi fehérjét adagonként a csirkemellhez; bár nem olyan magas biológiai értékű fehérje, de pl. szálkásításnál nem árt, ha a köret megdobja a napi fehérjebevitelünket.

További receptek

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...