Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vizes piskóta ahogy Merizso készíti

Vizes piskóta ahogy Merizso készíti
Vizes piskóta ahogy Merizso készíti
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sok piskótareceptet kipróbáltam már, de vagy nem nőtt meg szépen, vagy összeesett, vagy fojtós lett, vagy a kukában végezte :(. Aztán rátaláltam erre a receptre, és bizton állíthatom, ezt nem lehet elrontani, gyönyörűszép magas, levegős, háromba vágható. Nagyon boldog voltam, mikor az első sikerült, azóta mindig ezt a receptet sütöm, persze az arányok a tortaméretekkel arányosan változtathatóak.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A tortaformához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgáját a cukor felével és 4 kanál forró vízzel habosra verjük, majdnem fehéredésig keverjük.
  3. Ezután a fehérjéket a cukor másik felével és 2 kanál forró vízzel kemény habbá verjük.
  4. A fehérjehabot FAKANÁLLAL (vagy más ahhoz hasonló eszközzel, semmiképpen sem habverővel) beleforgatjuk a sárgájába, majd a legvégén az átszitált lisztet is hozzáadjuk.
  5. A masszát a tortaformába öntjük, tetejét simára kenjük, és jól előmelegített sütőben alacsony lángon (gázsütőben 2-es-3-as fokozaton, légkeverésesen 175-180 fokon) tűpróbáig sütjük.
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 984
elküldve: 6
receptkönyvben: 197
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Mezrizso

Mióta szakács: 2012.10.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

a tökéletes piskóta, piskóta egyszerűen

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2013-06-12 06:15

Szia, hogy keszited a habot a vizzel? Rogton az elejen adod a feherjekhez es utana vered geppel, vagy mar amikor majdnem kesz a hab, fokozatosan adagolod, mint a cukrot? Koszi a valaszt!

Mezrizso
Mezrizso / Mezrizso Wed, 2013-06-12 13:21

Szia!
Én akkor szoktam belerakni,mikor már kicsit habosodni,fehéredni kezd a tojás és akkor egymás után bele is teszem,ugyanígy a sárgájába is!

andy01
andy01 Fri, 2013-05-24 08:06

Sajna nem lett kemény a habom, talán nem az elején kellett volna beletennem az összes cukrot és vizet. Már sül valami.

Mezrizso
Mezrizso / Mezrizso Fri, 2013-05-24 21:24

Igen,sokkal szebb lesz a hab,ha részletekben kerül bele a cukor!Remélem azért jól sikerült! :)

Mezrizso
Mezrizso / Mezrizso Sun, 2012-10-21 17:52

Igen,persze,hogy lehet csak akkor érdemes az arányokra figyelni. Én volt 3lapot sütöttem ki egymásután.

Mezrizso
Mezrizso / Mezrizso Sat, 2012-10-20 21:16

Köszi a tippet,a kanállal méregetőset is próbáltam már,de az sem lett ilyen szép nekem :D,de azért köszönöm szépen!

barand
barand / barand Sat, 2012-10-20 17:16

Én is mindig vizes piskótát sütök. Sose volt vele baj. Még tinikoromban tanultam az anyukámtól. A gyerekeim szülinapi tortája is mindig ezzel készült. Amit én tudok, azt nem kell méricskélni, ha gondolod próbáld ki.
Ahány tojás,
- annyi evőkanál víz (én nem szoktam meleg vizet tenni bele és mind a sárgájához teszem)
- kétszer annyi evőkanál porcukor (hamarabb oldódik, mint a kristály cukor)
- kétszer annyi evőkanál liszt (ha van rétesliszt itthon, akkor felesbe megy a sima liszttel)
1/2 vagy 1 csomag sütőpor (piskóta mennyiségtől függ)
A cukrot és a vizet mindig a sárgájával verem habosra, a fehérjét csak simán magában.

160
tojássárgája 4 db
tojásfehérje 4 db
cukor 10.5 dkg
cukor 10.5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 17 dkg
sütőpor 0.5 kk
víz 4 ek
víz 2 ek
vaj 0.5 ek
finomliszt 1 evőkanál